BIST 100
Başekonomist Serkan Gönençler
TCMB politika faizini %42,50 seviyesinden %46,00’ya çekerken para politikasında normalleşmeye gitmiş oldu. TCMB nisan ayı PPK toplantısında politika faizi olan haftalık repo faizini 350 baz puanlık bir artışla %46,0’ya, gecelik borç verme faizini ise %46,0’dan %49,0’a çekti. Hatırlanacağı gibi, kurlarda görülen yükseliş sonrası TCMB 20 Mart’ta gecelik borç verme faizini %44,0’ten %46,0’ya yükseltirken haftalık repo ihalelerini sonlandırmış ve fonlamayı gecelik borç verme faizi üzerinden sağlamaya başlamıştı. TCMB’nin şimdi haftalık repo faizini %46,0’ya yükseltmesiyle bundan sonra fonlamasını yeniden haftalık repo üzerinden gerçekleştirecek.
Piyasada ağırlıklı beklenti TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişiklik yapmaması şeklindeydi. ForInvest anketine katılan 22 ekonomistin 18'i gösterge faizin sabit bırakılacağını öngörürken 3 ekonomist haftalık repo faizinin 350 baz puan, 1 ekonomist de 250 baz puan artırılacağı tahmininde bulunmuştu. Biz ise TCMB’nin net döviz pozisyonunda 19 Mart tarihinden bu yana süregelen ve 47 milyar doları bulan erime nedeniyle ek parasal sıkılaştırmaya gitmesi ihtimalinin güçlendiğini belirtmiştik ancak TCMB'nin gelişmeleri geçici nitelikte değerlendirme eğilimi nedeniyle, bu sıkılaştırmayı haftalık repo faizi yerine gecelik faizi 200 baz puan arttırarak yapabileceğini düşünüyorduk. TCMB beklediğimiz gibi ek parasal sıkılaştırmaya gitse de beklediğimizin ötesinde haftalık repo faizini arttırarak para politikasını yeniden normalleştirmiş oldu. TCMB kararının gerekçesini açık bir şekilde belirtmese de, döviz rezervlerindeki hızlı düşüşün TCMB’yi ek sıkılaştırmaya teşvik ettiğini düşünüyoruz.
Kaynak: TCMB
TCMB’nin faiz kararına ve açıklama metnine ilişkin temel çıkarımlarımızı şöyle özetleyebiliriz:
Özetle, TCMB’nin faiz kararını hem piyasaya bir mesaj vermesi açısından hem de TL mevduat getirilerini desteklemesi açısından olumlu bir adım olarak görüyor ve döviz talebini sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber asıl belirleyici pek tabi yatırımcı algısı olacaktır. Dövize talebinin tamamen terse dönmesi için son dönemde kötüleşen yatırımcı algısının da iyileşmesi gerekiyor.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!
Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.
Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.