BIST 100
Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan faiz indirimine gitti. Karar metninde dezenflasyon sürecinin rayında ilerlediği vurgulanırken ECB aylık ortalama PEPP portföyünü de 7,5 milyar euro azaltma kararı aldı. Karar metninde, birçok göstergenin enflasyonun yüzde 2 seviyesinde sürdürülebilir olarak istikrar kazanacağına işaret ettiği, bankanın enflasyonun bu seviye etrafında istikrar kazanması konusunda kararlı olduğu ve veri odaklı yaklaşımın devam edeceği belirtildi. Ayrıca önceki karar metninde politikanın gerektiği kadar uzun süre “yeterince kısıtılayıcı” kalacağı yönündeki ifadeler bu karar metninde kaldırılarak ECB duruş değişikliği sinyali verdi.
ECB Başkanı Lagarde toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda enflasyon ve büyüme üzerine genel değerlendirmelerde bulundu. Lagarde, finansman koşullarının sıkı kalmaya devam ettiğini ve para politikası ile finansal istikrar konusundaki gelişmeleri takip ettiklerini belirtti. Lagarde, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yaklaştığını, verilere bakarak karar almaya devam edeceklerini ve ABD'deki seçim sonucu sonrası karşılarına çıkabilecek politikaların olduğu ifade etti. Son olarak Lagarde, sıkılaştırıcı politikalarına devam ettiklerini ve hala sıkılaştırıcı bir tarafta olduklarını vurguladı.
Özellikle son haftalarda ECB üyelerinin açıklamalarında faiz indirimlerinin devam edeceğine yönelik vurgular da öne çıkarken Avrupa’da PMI rakamlarında süregelen zayıflama eğilimi ile artan durgunluk riskleri 2025 yılının ilk yarısında da ECB’nin faiz indirimlerine devam edeceğine dair beklentileri canlı tutuyor. Piyasadaki genel beklentiler mevcut durumda %3,0 olan mevduat faiz oranının 2025 sonuna kadar %2,0 seviyesine kadar gerileyebileceği yönünde şekilleniyor. Bununla birlikte ekonomideki zayıflamanın derinleşmesi ve ilerleyen süreçte ABD’den tarifelerin gelmesi halinde faiz indirim hızının ve boyutunun artırılması da söz konusu olabilir. ECB’nin atacağı adımlar, Avrupa genelindeki ekonomik ve siyasi gelişmeler ile ABD Başkanı seçilen Trump’ın izleyeceği politikalar Euro’nun seyri üzerinde de belirleyici olacaktır.
ABD’de çarşamba günü açıklanan kasım ayı TÜFE verisi beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,3 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %2,6’dan %2,7 seviyesine yükseldi. Fed'in para politikaları açısından daha yakından izlediği çekirdek TÜFE verisi ise aylık bazda %0,3 oranında artış göstererek yıllık bazda %3,3 olarak korundu.
Çekirdek enflasyondaki yatay seyir kasım ayıyla birlikte dördüncü ayına yükseldi. Aylık çekirdek enflasyonda görülen bu yatay seyir Fed'in para politikası patikası açısından da kritik başlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Perşembe günü açıklanan kasım ayı ÜFE verisi ise gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle piyasadaki %0,2 beklentisinin üzerinde aylık bazda %0,4 oranında artış kaydetti ve yıllık ÜFE %2,6’dan %3,0 seviyesine yükselti. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %3,4 oranında artış gösterdi. Piyasalarda önceki hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed’in aralık toplantısında 25 baz puan faiz indirimine gideceğine daire beklentiler %65 seviyelerinden %80 seviyesine yükselirken, beklentiler dahilinde gelen TÜFE rakamı sonrasında faiz indirim beklentilerinin %100’a yaklaştığı görülüyor.
Son dönemdeki veri akışlarıyla birlikte piyasalar 18 Aralık Çarşamba günü sona erecek Fed toplantısında 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakıyor. Fed’in aralık toplantısında piyasaları şaşırtacak bir sürpriz olmayacağını ve 25 baz puan faiz indirimine gidileceğini değerlendiriyoruz. Faiz kararının yanında Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasında yapacağı açıklamalar ile yayınlanacak ekonomik projeksiyonlar son derece önemli olacaktır. Powell son dönemdeki açıklamalarında ABD’de ekonomik görünümün gücünü koruduğunu ve faiz indirimlerinde aceleci olunmayacağını vurgularken toplantı sonrasındaki mesajları ve yönlendirmeleri fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır.
Ayrıca 2025 yılına ilişkin Fed’in faiz indirimlerine dair belirsizliklerin Trump’ın başkan olarak seçilmesi sonrasında artış kaydettiğini görüyoruz. Trump’ın ithalat tarifeleri, belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi ve vergi indirimleri gibi vaatlerinin enflasyon baskılarını yeniden alevlendirebileceğinden endişe edilirken, bu durumun Fed’in faiz indirimleri üzerinde baskı oluşturabileceği değerlendiriliyor. Bu nedenle 18 Aralık’taki toplantıda yayımlanacak ekonomik projeksiyonlar ve özellikle Fed üyelerinin faiz tahminlerini içere noktasal grafikler piyasalar için son derece önemli ve yol gösterici olacaktır. Eylül ayında yayınlanan projeksiyonlarda medyan beklentilere göre Fed üyeleri 2024 sonuna kadar toplamda 100 baz puan ve 2025 yılı için de benzer şekilde 100 baz puan faiz indirimi öngörmüştü. Eylül ayında 50 baz puanla faiz indirim döngüsüne başlayan Fed, kasım toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine gitmişti. 18 Aralık’taki toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılan Fed böylece öngördüğü şekilde bu yılı 100 baz puanla tamamlamış olacaktır. Aralık toplantısıyla birlikte yeni yayımlanacak projeksiyonlarda üyelerin 2025 yılı için ne kadarlık bir faiz indirimi öngörecekleri, eylül projeksiyonlarındaki 100 baz puanlık indirim beklentisinin korunup korunamayacağı yakından takip edilecektir.
Trump’ın ocak ayında yemin ederek başkanlık görevine başlamasının ardından atacağı adımlar ve uygulayacağı politikaların enflasyon üzerindeki olası etkileri Fed’in atacağı adımlar üzerinde belirleyici olacaktır. Trump’ın politikalarının enflasyonda yükselişe yol açması durumunda, Fed’in faiz indirim döngüsüne ara verebileceğini ve daha sınırlı bir faiz indirimiyle 2025 yılını tamamlayabileceği düşünüyoruz ancak ekstrem gelişmeler olmadıkça Fed’in faiz artırımına gideceğine ilişkin bir görüşte değiliz. Yine de Trump’ın atacağı adımların hızı, boyutu ve kalıcılığı gibi süreçleri görmeden net bir yorum yapmak sağlıklı olmayacaktır.
Yeni haftada Fed toplantısının ardından 19 Aralık Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararları da takip edilecektir. Japonya çalışma bakanlığı önceki hafta tam zamanlı çalışanların temel maaşının bir yıl öncesine göre ekim ayında %2,8 oranında arttığını, bunun 1994'e yılından bu yana en büyük artış olduğunu bildirdi. Japonya'da temel maaşların ekim ayında 32 yılın en yüksek hızında artması, merkez bankasının yakın dönemde faiz artırımına gitme ihtimalini kuvvetlendirdi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda son açıklamasında, aralık ayında bir faiz artışı açıkça desteklemese de enflasyon ve ekonomik trendlerin merkez bankasının tahminleri doğrultusunda geliştikçe faiz artışlarının yaklaştığını ifade etti. Bununla birlikte bazı BoJ üyelerinin aralık ayı için faiz artırımı konusunda daha temkinli olduklarına yönelik açıklamalar da öne çıktı. BoJ’un aralık toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali masada kalmaya devam ederken bu toplantıda faiz artırımı görmezsek ocak toplantısında bir faiz artırım ihtimali kuvvetlenecektir. Toparlayacak olursak, aralık ya da ocak toplantısının birinde faiz artırımına gitmesini beklediğimiz BoJ’un ilerleyen sürece dair kuracağı iletişim de önemli olacaktır.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Clare Lombardelli geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, BoE’nin önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerini kademeli olarak düşüreceğini ancak daha hızlı hareket etmesini gerektirebilecek ekonomik yavaşlama belirtilerine karşı tetikte kalması gerektiğini vurguladı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) 2022 yılında başlattığı faiz artırım döngüsünün ardından ilk faiz indirimine 25 baz puanla 2024 Ağustos ayında giderken, 7 Kasım’daki toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine devam etti. BoE’nin aralık toplantısında 25 baz puan daha faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey son yaptığı açıklamada enflasyonun daha önceki öngörülerinden daha hızlı gerilediğini ve gelecek yıl dört çeyrek puanlık faiz indiriminin en olası senaryo olduğuna inandıklarını söyledi.
Kasım ayının ikinci haftasından aralık ayının ilk haftasına kadar faiz indirim beklentileriyle bankacılık sektörü öncülüğünde güçlü yükselişlerin kaydedildiği BIST-100 Endeksi’nde geçen hafta dalgalı bir seyrin öne çıktığı ve zaman zaman kâr satışlarının gözlendiği bir fiyatlama takip edildi. BIST-100 Endeksi haftayı %0,44 oranında sınırlı bir yükselişle 10.125 puandan tamamladı. Son haftalarda kaydedilen güçlü yükselişlerin ardından güçlü bir direnç bölgesi olan 10.200 - 10.250 bandında yaşanan kâr satışlarını ve zorlanmayı olağan karşılıyoruz. Endekste kısa vadede düzeltme eğiliminin devamında 10.000 – 9.900 aralığını ilk güçlü destek bölgesi olarak takip edeceğiz. Psikolojik öneme sahip 10.000 puan ile 9.900 altında günlük kapanışlar gündeme gelecek olursa 9.750 seviyesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. 9.750 desteği altında ise hız kazanan satışlarla 100 günlük üssel ortalama (9.588) test edilebilir. Endeksin orta vadeli yükseliş eğilimini sürdürmesi açısından 100 günlük ortalama üzerinde kalıcılığın korunması elzem olup ortalama altında teknik görünümdeki zayıflama derinleşebilir. Endekste yeni haftada 10.000 puan üzerinde kalıcılığın korunması ve yeniden alımların etkili olması halinde ise 10.170 seviyesi ile devamında 10.200 – 10.250 bölgesi direnç konumuna bulunmaktadır. Güçlü bir direnç konumunda bulunan 10.250 üzerindeki günlük kapanışlarda alımlar yeniden hız kazanabilir. Bu durumda 5 Ağustos’taki sert düşüşte oluşan boşluğun doldurulacağı 10.415 seviyesi ile devamında 10.500 bölgesine doğru yükselişler yaşanabilir.
Küresel piyasalarda, merkez bankaları haftası olacak. ABD, İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının bu hafta faiz kararları takip edilecek. En önemlisi ABD'nin olacaktır. 18 Aralık Çarşamba günü Fed’in faiz kararını açıklaması bekleniyor. Bu haftaki toplantı için faiz indirimi beklentileri korunuyor. Bu yılın son toplantısına ve faiz indirimine piyasalar hazır. Bu haftaki toplantıda, 2025 yılına yönelik ekonomik projeksiyonları yayımlanacak. Piyasalar, Fed'in gelecek sene nasıl bir politika izleyeceğini öngöremiyor. Projeksiyonlar bu konu için bir ipucu verebilir.
Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Fed toplantısı nedeniyle geçtiğimiz haftadan beri Fed üyeleri sessizliğini koruyor. Bu hafta karar sonrası haftanın kalanında üyelerde konuşmaya başlayabilir.
Avrupa tarafında bu hafta Euro Bölgesi enflasyonu majör veriler arasında bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması ve banka yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek.
İngiltere'de enflasyon, işsizlik oranı verileri izlenecek. 19 Aralık Perşembe günü, İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Perşembe günü, Japonya Merkez Bankasının da faiz kararı bulunuyor. İngiltere ve Japonya'dan bu haftaki toplantılarında bir değişiklik beklenmiyor. Karar metinlerindeki detaylar yakından izlenecek. Suriye ile ilgili gelişmelerde önemini korumaktadır. Yeni haftada bölgedeki haber akışları, siyasilerden gelecek açıklamalar takip edilecek. Yurt içinde, asgari ücretle ilgili haber akışları izlenecek.
Haftanın ilk işlem gününde, yurt içinde kasım ayı bütçe istatistikleri açıklanacak. Asgari ücretin ilk toplantısı 10 Aralık tarihinde gerçekleşmişti. 16 Aralık Pazartesi ikinci toplantının yapılması bekleniyor. 20 Aralık Cuma günü TÜİK tarafından aralık ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. En son açıklanan kasım ayı verisi 79,80 seviyesinde gerçekleşmişti. Cuma günü, aralık ayı TCMB piyasa katılımcıları anketi de yayımlanacak.
Avrupa Merkez Bankası toplantısı geçtiğimiz hafta gerçekleşmişti. Bu hafta Banka yetkililerinin konuşmaları izlenecektir. Pazartesi günü ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması bulunuyor. Faizle ilgili mesajlar, gelecek sene için beklentileri şekillendirmeye yardımcı olabilir. Pazartesi günü Avrupa’da aralık ayı öncü imalat ve hizmetler PMI verileri izlenecek. Salı günü, Almanya ve Euro Bölgesi IFO güven endeksi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi ekim ayı dış ticaret dengesi izlenecek. Çarşamba günü, Euro Bölgesi enflasyon günü olacak. Kasım ayı verilerinin açıklanması bekleniyor. Perşembe günü, ekim ayına yönelik Euro Bölgesi cari işlemler dengesi verisi izlenecek. Cuma günü, Euro Bölgesi aralık ayı tüketici güven endeksi açıklanacak.
ABD piyasalarında, haftanın ilk işlem gününde öncü imalat ve hizmetler PMI verileri takip edilecek. Salı günü, kasım ayına ilişkin perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. 17-18 Aralık tarihlerinde Fed komitesi toplanacak ve 18 Aralık günü faiz kararını yayımlayacak. Çarşamba günü, Fed faiz kararını ilan edecek ve ekonomik projeksiyonlarını yayınlayacak. Enflasyon, istihdam, büyümedeki revizyonlar ve noktasal grafiklerde üyelerin kendi aralarında faizle ilgili beklentileri önemli olacak. Karar sonrası Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Piyasalar, Fed'in bu haftaki toplantısı için faiz indirimine kesin gözle bakıyor. Perşembe günü, ABD 3.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Final okuma verisi bekleniyor. Aynı gün, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ikinci el konut satışları izlenecek. 20 Aralık Cuma günü, Fed’in yakından izlediği ve ekonomik projeksiyonlarında da yer verdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Fed toplantısı sonrası Fed üyelerinin de konuşmalarının başlaması beklenebilir.
Banka tarafından 14.06.2022 ve 27.02.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen bedelsiz sermaye artırımları ve pay geri alımları sonrasında 722.200.364,31 adet düzeyine ulaşan payların, Banka sermayesinin %1,22'sini temsil eden 306.000.000 adedi, Borsa İstanbul'da özel emirle blok satış yöntemiyle, pay başına 13,30 TL fiyatla tamamı yurt dışı yerleşik kurumsal yatırımcılara satılmıştır. (NÖTR)
Şirketin toplam prim üretimi kasım ayında bir önceki aya göre %2 azalışla 1,2 milyar TL'ye gerilemiştir. Ocak-Kasım döneminde ise yıllık %78 yükselişle 11,1 milyar TL olmuştur. (NÖTR)
Şirket Yönetim Kurulu, yeni proses ünitelerinin (etilen, polipropilen, yüksek yoğunluklu/lineer alçak yoğunluklu polietilen) kurulmasını ve mevcut aromatik kompleksinin, ftalik anhidrit, alçak yoğunluklu polietilen ünitelerinin ve ütilite tesislerinin modernizasyonunu içeren yeni bir projeyi (Master Plan) gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda ilk fizibilite çalışması tamamlamıştır ve şirket Master Plan'ın ayrıntılı teknik ve ticari analizini yapmak için Pre-FEED (Ön Mühendislik Tasarımı Hazırlığı) ve daha sonra FEED (Ön Mühendislik Tasarımı) aşamasına geçmeyi planlamaktadır. (NÖTR)
Pay geri alım kapsamında 17,80 TL - 17,83 TL fiyat aralığından 19.500 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Geri alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları %2,71'e ulaşmıştır. (SINIRLI POZİTİF)
Çağdaş Cam’ın sermayesini temsil eden 168.000.000 TL nominal değerli payları kota alınmıştır. Halka arz edilen 42.000.000 TL nominal değerli Şirket payları 17/12/2024 tarihinden itibaren Ana Pazar'da 20 TL baz fiyat, "CGCAM.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir.
EBEBK (1 lot için 0,25 TL brüt-2. taksit) Ref. Fiyat: 58,80 TL; temettü verimi: %0,42
Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.