BIST 100
Borsada yer alan yatırım seçenekleri, yatırımcılar için farklı stratejiler oluşturma imkânı sağlıyor. Genellikle uzun vadeli yatırım planları için tercih edilen temettü yatırımı da bunlar arasında öne çıkıyor. Peki temettü ne anlama geliyor? Gelin açıklayalım.
Bir hisse senedini satın aldığınızda o şirkete ortak olmuş sayılırsınız. Şirket de faaliyetleri sonucunda elde ettiği kârdan hisse sahipliğiniz oranında size kâr payı dağıtımı yapılabilir. Dağıtılacak kâr payı (temettü), şirketin yıllık net dönem kârından yedek akçeler ve zorunlu karşılıklar çıkarıldıktan sonra kalan kısım üzerinden yönetim kurulunun teklif ettiği ve genel kurul tarafından onaylanan tutar üzerinden dağıtılabilir.
Eğer bir hisse senedine yatırım yaparken aynı zamanda o hisseden temettü ödemesi de almak istiyorsanız, öncelikle kendinize bir yol haritası çizmelisiniz. Bu yazıda izleyeceğiniz en önemli adımları bir araya getirdik. Bunlara birlikte bakalım.
Temettü ödemeleri şirketten şirkete farklılık gösterebilir. Bazı şirketler yıllık olarak temettü ödemesi yaparken bazıları aylık veya üç aylık ödemeler yapabiliyor. Ayrıca bu ödemeler nakit veya hisse senedi şeklinde de olabiliyor. Yatırım hedeflerinize göre uzun veya kısa aralıklarla temettü dağıtan şirketleri değerlendirebilirsiniz. Hangi şirketin hissesini satın alacağınızı belirlerken bunları da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Temettü ödemelerine dair bilgileri web sitemizde temettü tarihleri ve ödemeleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Temettü yatırımı yapmaya karar verdikten sonra ilk adım, temettü veren şirketleri ve temettü verimlerini araştırmaktır. Dağıtılan net temettü miktarının hisse fiyatına oranına temettü verimi deniyor. Bu oran hisseye ödenen fiyatın yüzde kaçının temettü olarak geri alınacağını gösteriyor. Yani yatırımınızın ne kadar kazanç sağlayacağını hesaplamanıza yarıyor.
Bir örnekle açıklayalım. A şirketinin hisseleri 100 TL üzerinden işlem görüyor olsun. Şirket hisse başına 10 TL temettü ödemesi yaparsa temettü verimi 10/100x100=%10 olarak hesaplanır.
Temettü yatırımından elde edeceğiniz gelirler çeşitli vergilere tabidir. Bu nedenle yatırımınızdan gelmesini planladığınız potansiyel gelirlerinizi vergilerle birlikte değerlendirmenizde fayda var. Temettü gelirlerinizde ilk olarak %15 stopaj vergisi uygulanır. Bu vergi ödeme size gelmeden aracı kurum tarafında gerçekleşir.
Diğer bir uygulama ise gelir vergisidir. Elde edilen brüt temettü gelirinin yarısı bu vergiden istisna olur. Kalan tutarın 70.000 TL’lik istisna seviyesinin altında olması durumunda gelir vergisi uygulanmaz ancak bu seviyenin üzerindeyse gelir vergisine tabi tutulur ve bu miktarın beyan edilmesi gerekir. Gelir vergisinin de hesaba dahil edilmesinin ardından başlangıçtaki %15’lik kesintinin üzerinde bir vergi ödemesi çıkıyorsa aradaki fark da ödenir. Ancak son durumda oluşan gelir vergisi, başlangıçta ödenen stopajdan daha düşükse aradaki fark kadar vergi iadesi talep edilebilir.
Araştırmalarınızın ardından sıra belirlediğiniz hisse senetlerini satın almanıza geldi. Temettü yatırımına başlayabilmek için temettü veren şirketin hisse senedine sahip olmanız gerekiyor. Bunun için de öncelikle bir aracı kurumla anlaşıp yatırım hesabı açmalısınız. Gedik Yatırım’da herhangi bir alt limit bedeli ödemeden kendinize hemen bir yatırım hesabı açabilir, avantajlı hizmetlerimizden yararlanarak hisse senedi işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Temettü ödemeleri şirketlerin yönetim kurullarınca belirlenen tarihlerde gerçekleşir. Bu nedenle satın aldığınız hisseleri ödeme tarihinden önce satmamanız gerekiyor. Aksi durumda temettü ödemesi almaya hak kazanamazsınız. Çünkü temettüye hak kazanabilmeniz için belirlenen tarihte, hissenin elinizde bulunması yani şirkete ortak olmanız şart.
Temettü yatırımını daha uzun vadeli hale getiren bölüme geldik. Aldığınız temettü ödemeleriyle hisse almaya devam ederek yatırımınızı geliştirebilirsiniz. Toplam olarak değerlendirdiğinizde hisselerin maliyeti giderek düşerken temettü gelirleriniz de her seferinde daha fazla olabilir. Çünkü hisse sayınız arttıkça temettü payınız da artar. Bu noktada temettü büyümesi kavramına bir göz atalım:
Temettü büyümesi, yatırımcıların zaman içerisinde avantaj sağladığı bir durumdur. A şirketini örnek olarak ele alalım. 2021 yılında A şirketinin 80 TL’den işlem gören hisselerinden satın alan bir yatırımcı, %10 temettü verimiyle 8 TL’lik ödeme alsın. 2022 yılında A şirketinin hisse fiyatı 90 TL seviyesine yükselmiş olsun. Bu durumda yine %10’luk oranla 9 TL temettü ödemesi alır. 2023’te 100 TL olan hisseden aldığı temettü ödemesi ise 10 TL olur. Bu noktada 80 TL’ye alınan hissenin yıllar içerisinde sağladığı temettü getirisi %10 oranının üzerine çıkmış olur. İşte buna da temettü büyümesi denir.
Özetle yatırım stratejinizi oluştururken şirketlerin temettü oranlarını, geçmiş hisse fiyatlarını ve gelecek planlarını değerlendirmenizde fayda var. Ayrıca kazanç hedeflerinizi belirlemeli, oluşacak vergi oranlarını göz önünde bulundurmalısınız. Gedik Yatırım güvencesi ile dakikalar içinde yatırım hesabınızı açabilir, ayrıca Gedik Trader uygulaması üzerinden piyasa verilerini takip edebilir ve buradan da işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bol kazançlar.
Bu yazıda verilen bilgiler tavsiye niteliğinde değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamı taşımaz.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.