BIST 100
Herhangi bir zamanda veya belirli bir süre sonra geri alınmak üzere bankaya yatırılan tutardır. Bu fonlar bir bankaya yatırıldığında, bankanın tasarruflarının ve varlıklarının bir parçası haline gelirler. Böylece banka kredi vermiş ve mevduat yapan kişi de bankanın alacaklısı olmuştur.
Mevduat bankaya belirli bir süreliğine faiz karşılığında yatırılan parayı ifade eder. Bu sayede paranızı hem güvenli bir şekilde değerlendirebilir hem de faiz geliri elde edebilirsiniz. Mevduat hesabı açarken paranızı belirlediğiniz bir süre boyunca bankada tutmayı kabul etmiş olursunuz. Bu süre 1, 3, 6 ay veya 1 yıl gibi seçeneklerle değişkenlik gösterebilir. Vade sonunda paranızı faiziyle birlikte geri alabilir veya yeni bir vade seçerek yatırımınızı devam ettirebilirsiniz. Yatırımcı sözlüğü serimizin bu bölümünde mevduat nedir ve nasıl hesap açılır?'ı detaylarıyla inceledik.
Mevduat hesabı paranızı yatırarak belirli bir süre boyunca faiz getirisiyle çoğaltmak için açtığınız banka hesabıdır. Bu işlem paranızı güvenli bir şekilde değerlendirmek ve faiz geliri elde etmek için ideal bir yöntemdir. Mevduat hesapları vadeli ve vadesiz olmak üzere iki temel türde sunulur. Hangi hesap türünün sizin için daha uygun olduğuna karar vermeden önce bankaların sunduğu seçenekleri ve kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Vadeli mevduatta paranızı belirli bir süre bankada tutmayı kabul etmiş olursunuz. Vade sonunda mevduat hesaplama ile elde ettiğiniz faiz geliriyle birlikte paranızı çekebilir veya yeni bir seçenek ile yatırımı devam ettirebilirsiniz. Bu hesap türünde vadeye göre faiz oranları değişkenlik gösterir. Vade uzadıkça faiz oranı da artar. Paranızı vadesinden önce çekmek isterseniz, bankalar faizden kesinti yapabilir. Vadesiz mevduat hesabında, yatırdığınız paraya ekleme yapabilir veya paranızı istediğiniz zaman çekebilirsiniz. Bu hesap türündeki faiz oranları vadeli mevduata göre daha düşük olur. Bununla birlikte parayı vadesinden önce çekmeniz halinde herhangi bir faiz kaybına uğramazsınız.
Bankaların mevduat hesabıyla ilgili genel şartları ve koşulları da değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle mevduat hesabı açarken bankaların sunduğu koşulları, faiz oranlarını ve vade seçeneklerini karşılaştırmanız önemlidir. Vadeli mevduat hesabı açacaksanız paranızı ne kadar süreyle bankada tutacağınızı önceden belirlemeniz gerekir. Vadesiz mevduat hesabı açmayı düşünüyorsanız da paranızı hedeflediğiniz kazanç miktarına kadar hesapta tutmanız avantaj sağlar.
Mevduat hesabı açmanın birçok avantajı bulunur. Bu avantajları şöyle sıralamak mümkün:
Mevduat hesaplarının pratik kullanımda da bazı avantajları bulunur. Mevduat hesabınıza otomatik para aktarımı talimatı verebilir, kredi kartı borcunuzu otomatik olarak ödeyebilirsiniz. Ayrıca mevduat faizi üzerinden vergi kesintisi yapılmaz.
Bankaya mevduat hesabı açarak yatırdığınız para, ilgili kurum tarafından belirlenen ve sözleşmeyle kararlaştırdığınız süre sonunda size ödenen faiz getirileri ile çoğalır. Mevduat faiz oranları Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu tarafından belirli aralıklarla yayımlanır ve bankalar kendi prosedürlerine göre müşteri hesaplarına bu oranları uygular.
Mevduat faizi hesaplama için kullanabileceğiniz basit formül şudur:
Mevduat Faizi = Anapara x Faiz Oranı x Vade Gün Sayısı / 36500
Formüldeki bileşenlerden mevduat faizi bankaya yatırdığınız paranız için belirli bir süre sonra size ödenen faiz getirisidir. Mevduat faizleri paranızı bankada tuttuğunuz süreye ve uygulanan faiz oranına bağlı olarak hesaplanır. Anapara, bankaya yatırdığınız para miktarıdır. Mevduat faizi, anapara üzerinden hesaplanır. Faiz Oranı bankaların mevduat hesaplarına uyguladığı yıllık faiz oranıdır. Faiz oranları vadeye, mevduat türüne ve bankaya göre değişiklik gösterebilir. Vade gün sayısı ise paranızı bankada tutacağınız süredir. Vade gün sayısı, yıllık faiz oranını günlük faiz oranına çevirmek için kullanılır.
Formüldeki 36500 sabiti bir yıldaki toplam gün sayısını ifade eder. Bu sayı yıllık faiz oranını günlük faiz oranına çevirmek için kullanılır.
Mevduat faizi hesaplanırken faiz oranlarına dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü bu oranlar vadeye, mevduat türüne ve bankaya göre değişiklik gösterebilir. Vadeli mevduat hesabınızda paranızı süresinden önce çekmeniz durumunda faizden ne kadar kesinti yapılacağını ekleyerek hesaplamayı tekrarlayabilirsiniz. Vadesiz veya vadeli mevduat hesabı açarken hesaplanan faiz geliri üzerinden ne kadar vergi kesintisi uygulandığını da öğrenmeniz gerekir.
Mevduat faizi hesaplamak için birçok bankanın web sitesinde ve internette ücretsiz olarak kullanabileceğiniz araçlar mevcuttur. Bu araçlar sayesinde farklı faiz oranlarını ve vade seçeneklerini karşılaştırarak en karlı yatırımı yapabilirsiniz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.