BIST 100
Fed sonrasında küresel risk iştahı zayıfladı Fed çarşamba günü sona eren toplantısında genel beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini %4,25 - %4,50 seviyesine çekti.
Aralık ayı toplantısıyla birlikte Fed yetkilileri ekonomik projeksiyonlarla ilgili de revizyonlarını yayımladı. Eylül ayında 2024 için %2,6 olarak öngörülen çekirdek PCE aralık projeksiyonlarında %2,8 seviyesine yükseldi. 2025 çekirdek PCE tahmini de %2,2'den %2,5 seviyesine yükseltildi. Fed yetkilileri 2024 işsizlik beklentisini %4,4'ten %4,2 seviyesine çekerken 2025 beklentilerini de %4,4'ten %4,3'e indirdi.
Fed yetkililerinin geleceğe yönelik projeksiyonlarını ortaya koyan noktasal grafikte 2025 yılı için 50 baz puanlık indirim öngörüldü. Eylül ayında noktasal grafikte 2025 için 100 baz puan indirime işaret edilmişti. Piyasadaki beklentiler 75 baz puanlık bir indirimine işaret edileceği yönündeyken Fed üyeleri daha temkinli bir duruş ortaya koydu.
Fed Başkanı Powell toplantı sonrasında düzenlediği basın konferansında, ekonominin iyi bir yerde olduğunu, tüketici harcamalarının güçlü kaldığını, enflasyonun yüzde 2 hedefine daha yakın olduğunu, istihdam piyasasında koşulların hala güçlü seyrettiğini belirtti. Powell, önümüzdeki süreçte faiz değişikliklerini değerlendirmek için daha temkinli olabileceklerini, faiz indirimleri sürecinde verilere tepki vereceklerini, enflasyon tarafındaki riskleri ve belirsizliği yüksek gördüklerini ve belirsizlik yüksek olduğunda daha yavaş ilerlenebileceğini vurguladı. Powell, nötr faiz oranına ciddi şekilde yakın olduklarını ve olası tarifelerin etkileri konusunda herhangi bir sonuca varmak için de henüz erken olduğunu ifade etti. Noktasal grafiklerde medyan beklenti olarak 2025 yılında 50 baz puanlık indirim öngörülmesi ve Fed Başkanı Powell’ın temkinli açıklamaları piyasalarda olumsuz algılandı. Fed toplantısı sonrasında doların küresel çapta güç kazandığı ve hisse piyasaları ile ons altında satışların derinleştiği bir fiyatlama takip edildi.
ABD ekonomisinin genel olarak gücünü koruması, istihdam piyasasında bir yavaşlama olsa da piyasaları endişelendirecek boyutta bir bozulmanın yaşanmaması ve son aylarda çekirdek enflasyonda düşüş eğiliminin yerini yataylaşan bir görünüme bırakması sonrasında Fed’in 2025 için daha temkinli hareket edeceği ve daha sınırlı bir faiz indirimine gideceğini geçen haftaki yazımızda belirtmiştik.
ABD ekonomisinin güçlü kalmasına ek olarak Trump’ın uygulayacağı ek gümrük vergileri, ABD içindeki vergi indirimleri ve göçmenlere yönelik politikalarının olası enflasyonist etkileri de dikkate alınacak olursa Fed’in daha temkinli bir duruş ortaya koyması son derece olağan durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Trump’ın ocak ayında yemin ederek başkanlık görevine başlamasının ardından atacağı adımlar ve uygulayacağı politikaların enflasyon üzerindeki olası etkileri Fed’in atacağı adımlar üzerinde belirleyici olacaktır. Trump’ın politikalarının enflasyonda yükselişe yol açması durumunda, Fed’in temkinli duruşunu koruyarak 2025 yılını sınırlı faiz indirimleriyle tamamlayacağı görüşümüzü sürdürüyoruz ancak ekonomik gelişmelere ve Trump’ın atacağı adımların kapsamı ve boyutu gibi gelişmelere bağlı olarak Fed’e yönelik beklentilerin değişebileceği ve bu durumun fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağı unutulmamalıdır. 2024 yılı içerisinde Fed’e yönelik beklentilerin birkaç veri akışıyla nasıl değiştiği hatırlanacak olursa, 2025 içerisinde de zayıf gelecek ekonomik veriler Fed’in duruşunu ve faiz indirim miktarını rahatlıkla değiştirebilir.
İngiltere’de salı günü açıklanan yılın üçüncü çeyreğinde çalışanların düzenli ücretleri ve ikramiyeler dahil toplam ücretlerindeki artış yıllık bazda piyasa beklentisi olan %5,0’ın üzerinde %5,2 olarak gerçekleşti.
Bu artış önceki çeyrekte yıllık bazda %4,9 olarak kaydedilmişti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından yakından takip edilen özel sektör ücret artışı da %5,1 olan beklentinin üzerinde gerçekleşerek %4,9'dan %5,4'e çıktı. İngiltere’de çarşamba günü açıklanan kasım ayı enflasyonu da %2,6 seviyesine yükselerek son sekiz ayın zirvesine ulaştı. Beklentilerin üzerinde gelen ücret artışları ile BoE’nin %2’lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam eden enflasyon rakamları hem aralık toplantısına hem de 2025 yılına ilişkin faiz indirim beklentilerini zayıflattı.
Veriler öncesinde piyasalarda BoE’nin aralık toplantısında faiz indirimine gideceği ve 2025 yılında da 3 ila 4 faiz indirimi yapabileceği öngörülüyordu. Piyasalar veri akışları sonrasında 2025 yılı genelinde 25’şer baz puanlık 2 ila 3 faiz indirimini fiyatlıyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) perşembe günkü toplantısında faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %4,75 seviyesinde tuttu. Karar metninde, enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde dönmesine yönelik riskler daha da azalana kadar para politikasının yeterince uzun bir süre kısıtlayıcı kalmaya devam edeceği belirtildi. BoE Başkanı Andrew Bailey, geleceğe yönelik faiz indirimleri için kademeli bir yaklaşıma işaret etti. Bailey, gelecekteki faiz indirimlerine yönelik kademeli bir yaklaşımın doğru olduğunu düşündüklerini ancak ekonomideki belirsizliğin artmasıyla birlikte önümüzdeki yıl faiz oranlarını ne zaman ya da ne kadar düşürecekleri konusunda bir taahhütte bulunamayacaklarını vurguladı.
Japonya Merkez Bankası (BoJ), perşembe günkü toplantısında Trump'ın ekonomik planlarına ilişkin belirsizlik ortamında, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini artırmada temkinli davranmasıyla birlikte faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %0,25 oranında sabit tuttu. BOJ yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, enflasyonist risklerin arttığı görüşüyle faiz oranlarının yüzde 0,5'e çıkarılmasını önerdi. BoJ karar metninde, Japonya ekonomisinin bazı zayıflıklara rağmen orta düzeyde toparlandığı ancak belirsizliklerin yüksek kalmaya devam ettiği ifade edildi. BoJ’un karar metnindeki iletişim ve belirsizliklere yapılan vurgular kısa vadede faiz artırım beklentilerini zayıflatırken, 2025 yılı içerisinde BoJ’un ekonomik gelişmelere bağlı olarak faiz artırımlarını sürdürmesi bekleniyor ancak bu noktada mevcut görünüm dikkate alındığında BoJ’dan agresif bir faiz artırımı beklemiyoruz ve 2025 yılında toplamda iki faiz artırımının muhtemel olabileceğini düşünüyoruz.
Yeni haftada yurt içinde en önemli gelişme Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 26 Aralık Perşembe günkü toplantısı ve bu toplantıda alınacak faiz kararı olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler TCMB’nin aralık toplantısında 150 baz puan ile 250 baz puan aralığında bir faiz indirimine gideceği yönünde şekilleniyor. Biz medyan beklentiye paralel 150 baz puan faiz indirimi öngörüyoruz.
TCMB’nin kasım ayındaki Enflasyon Raporu’nda verdiği mesajlar ve kasım ayı toplantısındaki karar metnindeki göreceli yumuşama, piyasalarda aralık ayı için faiz indirim beklentilerinin güç kazanmasına katkı sağlayan ana gelişmeler olmuştu.
Kasım ayının ikinci haftasından aralık ayının ikinci haftasına kadar bankacılık sektörü öncülüğünde Borsa İstanbul’da yaşanan yükselişlerin ana nedeni de bu tarafta güç kazanan faiz indirim beklentileriydi. Dolayısıyla TCMB’nin perşembe günkü kararı piyasaların seyri ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.
TCMB’nin ne kadarlık bir faiz indirimine gideceği ve karar metninde geleceğe dair nasıl bir yönlendirme yapılacağı çok kritik olacaktır. TCMB toplantısının yanında yurt içinde görüşmelerin devam ettiği asgari ücret konusu da önemli olacaktır. Asgari ücrete ne kadarlık bir zam yapılacağı dezenflasyon süreci ve TCMB’nin adımları üzerinde de etkili olacağında piyasaların yakın takibinde yer alacaktır.
Toparlayacak olursak, TCMB’nin aralık toplantısında ana beklentimiz 150 baz puan olmak üzere 150 – 250 baz puan aralığında bir indirime gidilebileceğini, bununla birlikte ilerleyen sürece dair yapılacak yönlendirmenin çok daha kritik olacağını düşünüyoruz. Ek olarak TCMB’nin mart ayı için %38’lik TÜFE enflasyonu tahmini baz alındığında, nisan ayına kadar 750-800 baz puan civarında bir faiz indirim ihtimalinin masada olduğu ancak dezenflasyonist sürecin bu hususta belirleyici olacağı kanısındayız.
Kasım ayından aralık ayının ikinci haftasına kadar kaydedilen güçlü yükselişlerin ardından Borsa İstanbul’da son haftalarda dalgalı seyirle birlikte düzeltmelerin gündeme geldiği görülüyor.
Fed toplantısı sonrasında küresel çapta artış kaydeden satış baskısının da endekste düzeltme eğiliminin hız kazanmasına neden olduğu görülürken önceki yorumumuzda belirttiğimiz üzere güçlü bir destek konumunda bulunan 10.000 – 9.900 bölgesinin kırılmasıyla 9.700 bölgesinin test edildiği görüldü. BIST-100 Endeksi haftayı %3,96 oranında bir kayıpla 9.725 puandan tamamladı. Endekste 9.700 altındaki fiyatlamalarda 100 günlük üssel ortalama (9.615) ile temmuz ayından kasım ayı başına kadar yaşanan düşüşlere çekilen fibonacci düzeltme seviyelerinin %38,2’lik kısmına denk gelen 9.592 seviyesi destek olarak önem kazanacaktır. Endeksin orta vadeli yükseliş eğilimini sürdürmesi açısından 100 günlük ortalama (9.615) ile 9.592 fibo seviyesi üzerinde kalıcılığını korunması elzem olup bu seviyeler altında teknik görünümdeki zayıflama ve satış baskısı derinleşebilir.
Bu durumda 200 günlük üssel ortalama (9.423) ile 9.200 – 9.000 bölgesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Endekste 100 günlük ortalama (9.615) üzerinde kalıcılığın korunması ve yeniden alımların etkili olması halinde 9.800 ve 9.900 seviyeleri kısa vadeli ilk direnç noktaları olup devamında 10.000 seviyesi direnç olarak izlenecektir. Psikolojik öneme sahip 10.000 üzerindeki kapanışlarda 10.100 – 10.150 ve 10.250 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Güçlü bir direnç bölgesi olan 10.200 – 10.250 aralığı aşılabilirse 5 Ağustos’taki sert düşüşte oluşan boşluğun doldurulacağı 10.415 seviyesine doğru yükselişler yaşanabilir. Yeni haftada TCMB’nin faiz kararı ve mesajları endeksin yönü üzerinde belirleyici olacaktır. TCMB kararıyla birlikte yüksek seyredebileceği oynaklığa karşı dikkatli olunmalıdır.
Avrupa Merkez Bankası faiz kararından sonra Avrupa Merkez Bankası üyelerinin konuşmaları ön plana çıktı. Üyelerin, faizle ilgili mesajları yakından izleniyor. Bu hafta içinde üyelerin konuşmaları takip edilebilir. Haftanın ilk iki işlem gününde, Avrupa'da açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. 24 Aralık Salı, Avrupa'da borsalar erken kapanış yapacak. 25 Aralık Çarşamba, Noel sebebiyle Avrupa'da piyasalar tatil olacak. 26 Aralık-27 Aralık günleri de önemli bir veri akışı takip edilmeyecek. Yılın sonuna yaklaştığımız bugünlerde, Noel tatillerinin de başlaması sebebiyle Avrupa'da takvim sakin. Bu nedenle Avrupa piyasalarında, yatay ve sakin seyirlerin görülmesi beklenebilir.
ABD piyasalarında, 23 Aralık Pazartesi günü kasım ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve aralık ayı CB tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. En son CB tüketici güven endeksi kasım ayında 111,7 olarak gerçekleşmişti. 24 Aralık Salı, ABD'de kasım ayına yönelik veriler takip edilecek. Yeni konut satışları, dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklanacak. 24 Aralık Salı günü, ABD'de borsaların erken kapanış yapması da bekleniyor. 25 Aralık Çarşamba, ABD'de Noel sebebiyle piyasalar kapalı olacak. 26 Aralık Perşembe, her hafta açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 27 Aralık Cuma, ABD'de kasım ayı toptan stoklar ve S&P/CS konut fiyat endeksi verileri açıklanacak.
Fed toplantısı geride kaldı ve Fed üyelerinin konuşmaları bu hafta takip edilebilir. Üyelerin, faizle ilgili söylemleri önemli olacaktır. Fed'in yayınladığı ekonomik projeksiyonlarda, 2025 yılı için faiz indirim beklentilerini 4'ten 2'ye düşürdükleri için faiz indirim hızını yavaşlattı şeklinde yorumlanıyor. Bu beklentileri, üyelerin açıklamaları ne derece destekleyecek önemli olacaktır. Bunun dışında, Noel tatilleri sebebiyle yurt dışı piyasaların genelinde hacimsiz ve sakin seyirlerde görülebilir.
AGESA HAYAT VE EMEKLILIK / AGESA 20.12.2024 18:15:13 Şirket, sağlık sigortacılığı alanındaki sinerji ve verimlilik artışını hedefleyen süreç kapsamında, önceden %80 hissesine sahip olduğu Medisa Sigorta A.Ş.’nin (eski adıyla Sabancı Ageas Sağlık Sigorta A.Ş.) kalan %20 hissesini de Aksigorta A.Ş.’den satın almıştır. 22.11.2024 tarihli yönetim kurulu kararı sonrası yapılan başvurunun SEDDK tarafından onaylanmasıyla birlikte, 20.12.2024 itibarıyla devir işlemi tamamlanmış ve Şirket, Medisa Sigorta A.Ş.’nin %100’üne sahip olmuştur. (AGESA için POTANSİYEL POZİTİF, AKGRT için SINIRLI POZİTİF)
Temettü (kâr payı) vergisi oranı %10’dan %15’e yükseltildi: (NÖTR) LOKMAN HEKİM / LKMNH 20.12.2024 18:31:17 Pay geri alım kapsamında 16,74 TL - 17,10 TL fiyat aralığından 146.718 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Geri alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları %2,81'e ulaşmıştır. (SINIRLI POZİTİF)
TEKFEN HOLDING/ TKFEN 20.12.2024 22:41:53 Pay geri alım kapsamında 73,00 TL - 73,25 TL fiyat aralığından 35.000 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Geri alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları %2,68'e ulaşmıştır. (SINIRLI POZİTİF)
*Kamuyu Aydınlatma Platformu’na 23.12.2024 saat 08:37’ye kadar gelen haberleri kapsamaktadır.
Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.