PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Borsada İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar?

İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Yayınlanma Tarihi: 16.02.2024


Borsada geçmiş dönem bilgileriyle ileri tarihli öngörüler yapılırken iki temel analiz yöntemi kullanılır. Finansal analiz olarak isimlendirilen yöntemlerden biri temel, diğeri teknik analizdir. Hisse senedi, kripto paralar, fon ve yabancı para gibi varlıklara yapılan yatırım kararları genellikle iki analiz yönteminden elde edilen veriler ve göstergelerle netleştirilir. İşte bu göstergelerin tümüne “indikatör” adı verilir. Okuyacağınız yazımızda borsada indikatör nedir sorusunu yanıtlayacağız, özel isimleriyle bazı dikkat çeken yöntemleri detaylarıyla anlatacağız.

İndikatör Nedir?

İndikatör, analizini yapmakta olduğunuz varlığın trend yönünü, hacmiyle süre bazlı tahmini hareketini görebileceğiniz matematiksel işlemler bütünüdür. Bazı işlemler alım - satımlarla ilgili hacimsel pozisyonlara odaklanırken bazıları varlığın ne yöne doğru ilerlediğine dair sinyaller verir. Süre olarak günlük, haftalık, aylık, 30 veya 90 günlük birçok farklı zaman aralığında inceleme yapmak mümkündür.

 

indikator

İndikatör ne demek sorusunu iki başlık altında yanıtlamak mümkün: Genel ekonomi ve teknik. Genel ekonomik indikatörler mikro veya makro ekonomideki büyümeyle daralmayı ölçer. İstatistiki göstergeler temel analiz yaparken halka açık şirketlerin performansına ilişkin fikir sağlamak için kullanılır. Bu indikatörlere GSYİH, FAVÖK, TÜFE veya bilanço örnek olarak gösterilebilir.

 

Teknik analiz yapılırken kullanılan indikatörler de borsa ve forex gibi finansal piyasalardaki analizler için oldukça önemlidir. Uyumsuzluk veya al sat indikatörü gibi farklı uygulamalar ile yatırım yapılan varlık için bir sonraki stratejik hareket belirlenir.

 

Borsada İndikatörler Ne İşe Yarar?

Borsada kullanılan indikatörler teknik analizde yatırımcının bir varlığın fiyat hareketiyle eğilimlerini tahmin etmesine yardımcı olan güçlü araçlardır. Kritik bilgiler sunan indikatörlerin faydasını üç bölümde incelemek mümkün:

  • Fiyat Hareketlerini Deşifre Etmek: İndikatörler, trendler, momentum, volatilite ve aşırı alım/satım gibi piyasa dinamiklerine dair objektif bilgiler sunar. Böylelikle yatırımcılar piyasa koşullarını daha bilinçli bir şekilde yorumlayarak bilinçli yatırım kararları verebilir.

  • Trend Gücünü Objektif Olarak Ölçmek: İndikatörler trendin yönüyle gücü hakkında bilgiler verir. Bunu yaparken fiyat ve hacim gibi temel verileri kullanır. Yatırımcı tarafında trendin ne kadar güçlü veya zayıf olduğunu objektif bir şekilde değerlendirmek mümkün olur.

  • Doğru Zamanda Karar Verme Yeteneği: Uzun vadeli yatırımcılarla aktif traderlar indikatörlerden alım satım sinyalleri alarak yatırım stratejilerini optimize edebilir. Böylelikle yatırımcılar potansiyel risklerle fırsatları önceden tespit ederek daha bilinçli yatırım kararları verebilir.

 

İndikatörler yatırımcılar için önemli bir araçtır. Doğru yorumlama yatırımcıların başarı şansını önemli ölçüde artırabilir. Bu nedenle indikatör yorumlama konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

İndikatörlerin Avantajları ve Riskleri

Analiz her zaman içinde belli bir miktar risk de barındırır. Hisse senedi veya benzer bir finansal varlığın trendi ve hacmine yönelik tüm veriler hiç beklenmedik bir haber veya gelişmeyle tamamen anlamını yitirebilir. Bununla birlikte hem temel hem teknik analiz takibi, güncel haberlerle birlikte anlamlıdır. Multi disipliner bir yaklaşımda kullanacağınız indikatörlerin avantajlarıyla risklerini de göz önünde bulundurmanız önem taşır.

İndikatörlerin Avantajları

Teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerini analiz ederek yatırımcılara kesinlik olmasa da öngörülerde bulunma fırsatı sunar. Farklı indikatörleri birbiriyle karşılaştırıp yorumlayarak pozitif - negatif uyumsuzluk ihtimallerini önceden tahmin etme avantajı kazanabilirsiniz. Böylelikle trendleri tanımlayarak al-sat sinyalleri üretme konusunda daha bilinçli karar verebilirsiniz. İndikatörler veri akışını anlamlı bilgiye dönüştürme konusunda da avantaj sağlar. Sermaye piyasalarında yatırımcılara sunulan geniş veri seti, teknik analiz ile anlamlı hâle gelir. Teknik analiz araçları, fiyat hareketleri içindeki önemli noktaları hızlı ve objektif bir şekilde belirleme olanağı sağlar. Bu açıdan indikatörler yatırımcılara önemli bir stratejik avantaj sağlar.

İndikatörlerin Riskleri

Teknik analiz yatırımcılara değerli ve sınırlı bilgiler sunar ve geçmiş fiyat hareketlerine dayanır. Dolayısıyla öngörülemeyen piyasa değişimlerine veya yeni gelişmelere hızlı şekilde adapte olmayabilir. Üretilen sinyaller güncel piyasa koşullarını tam olarak yansıtmayabilir. Özellikle yüksek volatilite dönemlerinde veya belirgin olmayan trend durumlarında yanlış sinyallere rastlanması da mümkündür. Dolayısıyla analizlerde her zaman en az iki indikatör kullanılması gerekir.

Teknik analizle ilgili daha fazla bilgi edinmek için Teknik Analiz: Finansal Piyasalarda Fiyat Hareketlerini Anlamak yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Yatırım kararını verirken indikatörlerle birlikte temel analizin de yapılması gerekir. Temel ve teknik analiz verilerini kullanarak bir denge oluşturulur. Bunun nedeni teknik analizin sadece fiyat verilerini analiz ederek yorum sunmasıdır. Piyasaları tam anlamıyla anlamak için temel analizle birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

İndikatörlerin belki de en önemli dezavantajı veri analizinin karmaşıklığıdır. Bazı indikatörlerin yorumlanması karmaşık olabilir. Yanlış anlaşılan veya hatalı kullanılan göstergeler, yatırımcıları yanıltıcı sonuçlara yönlendirebilir. Bu nedenle indikatörlerin doğru şekilde kullanımı için gerekli bilgiyle deneyime sahip olmak önemlidir.

En Sık Kullanılan Teknik İndikatör Çeşitleri

Teknik analizde farklı veriler sağlayan indikatörler bulunur. Momentum indikatörleri hissenin belli bir süre içinde ne yönde fiyatlanarak şiddetinin nasıl değiştiğini gösterir. RSI ve MACD bu indikatörlere örnek olarak verilebilir. Trend indikatörleri ise değişimin yönünü ve gücünü ölçerken bazı fiyat ortalamalarını kullanır. MA, trend indikatörüne örnektir. 

Hareketli Ortalama (MA)

MA indikatörü yatırımcılara geçmiş fiyat verileriyle ilgili ortalama değer bilgileri verir. Böylelikle piyasanın belli dönemlerdeki yönüyle ilgili analizler elde edilmiş olur. Yatırımcı kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından kaynaklı riskleri azaltır.

Göreceli Güç Endeksi (RSI)

İngilizce “Relative Strength Index” kelimelerinin baş harfleriyle adlandırılmış RSI nedir ve ne işe yarar? Hemen yanıtlayalım: Teknik analizde sıkça kullanılan RSI indikatörü fiyat değişimlerinin hızıyla ve büyüklüğü ile ilgili bilgiler verir. RSI uyumsuzluk gibi sinyaller aşırı alım - satım bölgelerinin belirlenmesine yardımcı olur.

Hareketli Ortalama Yakınsaması/Sapması (MACD)

Teknik analizde kullanılan MACD nedir sorusu da popüler konular arasındadır. MACD indikatörü iki hareketli ortalama noktasının farkını hesaplar ve yeni bir eğri oluşturur. Oluşturulan eğri trend değişimleriyle momentum hakkında bilgi verir. Genel olarak mavi renkteki çizgi MACD çizgisidir. Bu çizgi 12 ile 26 günlük üssel ortalama farkını gösterir. Turuncu veya kırmızı renkli grafik ise 9 birimlik hareketli üssel ortalamayı gösterir.

Kesişmeler

MACD’de iki farklı renkteki çizginin kesişimi al - sat sinyali olarak kabul edilir. Mavi renkli grafik turuncuyu yukarı doğru kestiğinde “al” sinyali olarak değerlendirilir. Aşağı doğru kestiğinde ise “sat” olarak değerlendirilir.

Uyumsuzluk

Fiyat grafiğinde dip ve tepe noktalar yer alır. Bu noktalar ile MACD grafiğindeki dip - tepe noktaların eşlememesine uyumsuzluk denir. Eşleşmeme durumu negatif ve pozitif uyumsuzluk nedir sorularının yanıtını da beraberinde getirir. MACD fiyatın iki dip noktasından daha yüksekte iki dip oluşturduğunda gerçekleşen pozitif uyumsuzluk uzun vadeli yükseliş trendinin devamı sinyalidir. Negatif uyumsuzluk ise MACD’nin iki tepe noktasından daha alçakta tepe oluşturmasıdır. 

Aşırı Yükselişler

MACD'nin aşırı yükseliş durumu göstergenin belirli bir seviyeyi aşması, piyasanın aşırı alım bölgesine girmesi anlamına gelir. Bu durum genellikle fiyatların aşırı değerlendiğini ve düzeltme veya gerileme olasılığının arttığını gösterir.

 

Teknik analizde birden fazla indikatörün birbiriyle uyumunu kontrol etmek önemlidir. Bunun için farklı zaman aralıklarındaki farklı sinyal ölçümleriyle aynı işlemin tekrarlanması da gerekebilir.

 

Haftalık ve Aylık Teknik Bültenlerimiz; piyasa endeksleri ve hisse senetleri için teknik analiz yapar, destek-direnç seviyeleri, trendler, formasyonlar ve göstergeleri takip eder. Yatırım Danışmanlığı ekibimizin hazırladığı bülten, analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olup daha odaklı bir şekilde takip edebilmek için tıklayın.

Haftanın hemen her günü zengin içeriklerle sizden gelen hisse sorularının analizini yaptığımız yayınlarımızı kaçırmamak için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar