PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Basit Hareketli Ortalama (SMA) Nedir?

SMA Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 19.06.2023

 

sma

 

Finansal piyasalarda işlem yaparken fiyat hareketlerini takip etmek ve trendleri belirlemek için çeşitli teknik analiz araçları kullanılır. Bu araçlardan biri de teknik analizde ve finansal piyasalarda sıklıkla kullanılan hareketli ortalamadır. Hareketli ortalamanın; basit hareketli ortalama (SMA), üssel hareketli ortalama (EMA), ağırlıklı hareketli ortalama (WMA) ve değişken hareketli ortalama (VMA) olmak üzere farklı türleri vardır.

SMA (Simple Moving Average) olarak bilinen basit hareketli ortalama, belirli bir zaman aralığındaki fiyatların aritmetik ortalamasını gösteren bir istatistiktir. Fiyatların oynaklığını azaltarak genel eğilimi daha net görmenizi sağlar. Fiyatların genel eğilimini belirlemek, alım-satım sinyalleri oluşturmak ve destek-direnç noktaları saptamak için kullanılabilir.

 

Basit Hareketli Ortalama Nasıl Hesaplanır?

 

grafik

 

Basit hareketli ortalama maliyet yöntemini bulmak ve hesaplamak için, belirli bir zaman periyodundaki fiyatların aritmetik ortalamasını almanız gerekir. Öncelikle bir zaman periyodu belirlenir. Bu periyod, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilir. Örneğin, 10 günlük basit hareketli ortalama hesaplamak için, son 10 günün kapanış fiyatlarının toplamı alınır ve 10’a bölünür. Bu işlem her gün tekrarlanarak yeni bir SMA değeri elde edilir. Bu değerler bir grafik üzerinde birleştirilerek, SMA çizgisi oluşturulur.

Basit hareketli ortalama formülü şöyledir:

SMA = (F1 + F2 + … + Fn) / n

F1: Birinci günün kapanış fiyatı

F2: İkinci günün kapanış fiyatı

Fn: n’inci günün kapanış fiyatı

n: Zaman periyodu

 

Basit Hareketli Ortalama Nasıl Kullanılır?

Basit hareketli ortalama, fiyatların yönünü ve destek-direnç seviyelerini belirlemek için kullanılır. Kısa vadeli SMA, hızlı değişen fiyat hareketlerini; uzun vadeli SMA ise genel trendi yansıtırken bu iki ortalama genellikle birlikte kullanılır.

Kısa vadeli SMA’nın uzun vadeli SMA’yı yukarı yönde kesmesi, alım sinyali olarak yorumlanır. Bu durumda, fiyatların yükseliş trendine girdiği varsayılır. Kısa vadeli SMA’nın uzun vadeli SMA’yı aşağı yönde kesmesi ise satım sinyali verir ve fiyatların düşüş trendine girdiği düşünülür.

Basit hareketli ortalama aynı zamanda destek ve direnç seviyeleri olarak da işlev görür. Fiyatların SMA’nın üzerinde olduğu durumlarda, SMA destek seviyesi olarak görülürken fiyatların SMA’nın altında olduğu durumlarda ise, SMA direnç seviyesi olarak kabul edilir.

 

Borsada 200 Günlük Ortalama Ne Demek?

Borsada sıkça kullanılan basit hareketli ortalamalardan biri de 200 günlük ortalamadır. 200 günlük ortalamaya göre fiyatların durumu ve piyasanın genel eğilimini değerlendirilir. Fiyatların bu ortalamadan uzaklaşması veya yakınlaşması, piyasanın gücünü veya zayıflığını gösterir.

200 günlük ortalamayı kıran fiyatlar, piyasanın yön değiştirdiğinin bir göstergesidir. Ortalamadan uzaklaşan fiyatlar, yükseliş trendinin devam ettiği veya başladığı anlamına gelirken ortalamaya yaklaşan veya altına inen fiyatlar ise piyasanın zayıf olduğunu ifade eder. Bu durumda, düşüş trendinin devam ettiği veya başladığı söylenebilir.

 

SMA ve EMA Nedir?

Basit hareketli ortalamanın dışında kullanılan bir diğer teknik analiz indikatörü ise EMA (Exponential Moving Avarage) yani üssel hareketli ortalamadır. Üssel hareketli ortalama, basit hareketli ortalamadan farklı olarak, son fiyatlara daha fazla ağırlık verir. Böylece, fiyat hareketlerine daha hızlı tepki vererek trend değişimlerini daha erken yakalar.

Üssel hareketli ortalama formülü şöyledir:

EMA = (F - EMAp) x K + EMAp

F: Bugünkü kapanış fiyatı

EMAp: Önceki günün EMA değeri

K: Düzeltme katsayısı (2 / (n + 1))

n: Zaman periyodu

SMA ve EMA arasındaki temel fark, SMA’nın tüm fiyatlara eşit ağırlık verirken EMA’nın son fiyatlara daha fazla ağırlık vermesi diyebiliriz. Bu sebeple, SMA daha yavaş ve düzgün bir çizgi oluştururken; EMA daha hızlı ve dalgalı bir çizgi oluşturur.

SMA ve EMA’nın hangisinin kullanılacağı, yatırımcının tercihine ve stratejisine bağlıdır. SMA, uzun vadeli trendleri belirlemek için SMA’yı kısa vadeli fırsatları yakalamak için ise EMA’yı yani üssel hareketli ortalamayı kullanmanız daha uygun olabilir.

Sonuç olarak, teknik analizin en temel ve en popüler göstergelerinden biri basit hareketli ortalama (SMA)’dır. Trendleri belirlemek ve destek-direnç seviyelerini tespit etmek istiyorsanız basit hareketli ortalamayı farklı zaman periyotlarında ve farklı piyasalarda tek başına veya diğer göstergelerle birlikte kullanılabilirsiniz.

Finansal piyasalarda işlem yapmak için kullanabileceğiniz hesaplama araçlarına Hesaplama Araçları sayfamızdan ulaşabilir, piyasalara ilişkin tüm güncel gelişmeleri Piyasa Verileri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Hala bir yatırım hesabınız yoksa Gedik Yatırım hesap açılış sürecinizi şimdi başlatın. Üstelik şubeye gitmeden, evrak beklemeden, kurye beklemeden online olarak tüm süreci ilerletebilirsiniz. Gedik Yatırım Hızlı Hesap mobil uygulamasını indirerek istediğiniz yerden dakikalar içinde yatırım hesabınızı ücretsiz açabilir, yatırım temsilciniz ile tanışabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz her an yanınızdayız.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.