PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Likit Fon Nedir? Likit Fon Çeşitleri Nelerdir?

Likit Fon Nedir? Likit Fon Çeşitleri Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 10.11.2023

 

Finansal varlığınızı elinizdeki para miktarı ile yönlendirmeyi düşünüyor olabilirsiniz ancak bu her zaman avantajlı sonuçlara yol açmayabilir. Eskilerin tabiri ile “yastık altı” edilen para günümüz ekonomisinin dalgalı denizinde kendi kendine küçülen bir buz parçası gibidir. Peki bunun önüne nasıl geçebilirsiniz? Bu sorunun en kolay yanıtı elinizdeki parayı bir yatırım aracına yönlendirmektir. İşin zor kısmı bundan sonra gelir: Hangi yatırım aracı?

Gedik Yatırım olarak çeyrek asrı aşkın deneyimimiz ve kişiye özel yatırım temsilcilerimiz ile finansal birikiminizi büyük bir buzdağına çevirmeniz için en doğru yatırım aracını sunabiliriz. Gedik Yatırım Hızlı Hesap mobil uygulamasını indirerek Yatırım Temsilciniz ile şimdi tanışabilirsiniz.

 

Bu yatırım araçları arasında yurt içi ve yurt dışı borsalar, yatırım fonları, hazine işlemleri, VİOP, Eurobond gibi farklı alternatifler bulabilirsiniz. Bu yazımızda birikim yapmak için kullanacağınız yatırım araçları arasında yer alan likit fon hakkındaki detaylı bilgileri sizin için derledik.

Likit Fon Nedir?

Finansal birikiminizin ekonomik dalgalanmalarla değer kaybetmesini engelleyecek pek çok yatırım enstrümanı bulunuyor. Seçenekler arasında karar vermek için bazı belirleyici kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu kriterler arasında en önemlileri zaman, faiz getirisi ve stabilitedir. Sermaye piyasası araçları arasından bir tercih yapmak isterseniz yatırım fonlarını düşünebilirsiniz. Likit fon nedir sorusunu yanıtlamadan önce genel olarak yatırım fonları hakkında kısa bir bilgi verelim.

 

Yatırım fonu kavramını büyük bir havuz olarak düşünebilirsiniz. Bu havuzun içinde hisse senedinden değerli metale ve hazine bonosuna birçok farklı enstrüman yer alır. Fonu satın alan kişi yani yatırımcı ödediği katılım payı karşılığında bu farklı enstrümanlardan oluşan bir portföy sahibi olur. Bu portföy yatırım sahibi adına uzmanlar tarafından yönetilir. Dolayısıyla yatırım fonuna katıldığınızda birden fazla ürüne yatırım yapmış ve işin zor kısmını da profesyonellere bırakmış olursunuz.

Likit fon da bu yatırım fonları arasında yer alır. Likit fonu çeşitlerine göre tanımlamak da mümkündür.

Likit Fon Çeşitleri Nelerdir?

fon

 

Yatırım fonları iki ana grupta sınıflandırılır: A tipi ve B tipi. Bu sınıfları belirleyen kriter fon içindeki yatırım enstrümanlarının dağılımıdır. A tipi fon portföyünde ağırlıklı olarak hisse senedi bulunur. Likit fon olarak bilinen yatırım aracı ise B tipi olandır. Özelliklerine göre farklı B tipi likit fon çeşitleri bulunur.

B Tipi Likit Fon

Bu fon türü kısa vadeli yatırımlar için tercih edilir. Portföyünde vade süresine 90 günden az bir süre olan repo ve ters repo kâğıtlar bulunur. Kayıp riski minimum yatırım çeşitlerinden biri olduğu ve kolayca alınıp satıldığı için B tipi likit fonlar her seviyeden yatırımcı arasında oldukça popülerdir.

B Tipi Orta-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları

Bu tür fonların portföyünün %80 ve daha fazlası borçlanma araçlarıdır. Borçlanma aracı bono ve tahvillerden oluşur. Bu kâğıtlar genellikle devlet tarafından orta ve uzun vadeli çıkarılan borçlanma senetleridir. Devlet belirli tarihlerde veya vade süresi dolduğunda yatırımcıya borçlu olduğu tutarı öder.

B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları

B tipi fon portföyünde bulunan bir başka bileşen de Eurobond’dur. Eurobond devlet veya özel işletmelerin yurt dışından kaynak sağlamak için uluslararası piyasalar içinde satışa çıkardıkları borçlanma araçlarıdır. B tipi Eurobond fonu az riskle orta ve uzun vadede kazanç sağlamak isteyenler için idealdir.

B Tipi Uzun Vadeli Yatırım Fonu

Bu fonda portföyde bulunan enstrümanların minimum %80’i kamu-özel sektör bono ve tahvillerine yatırılır ancak bu yatırımın vadesi ortalama 730 günden fazladır. B tipi uzun vadeli yatırım fonu birikimlerini uzun süre boyunca değerlendirmek isteyenlerin tercih ettiği likit fonlarından biridir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Likit Fon Getirisi Nasıl Hesaplanır?

Likit fon hesaplama işlemi günlük olarak yapılarak yatırımcılara bildirilir. Toplam likit fon getirisi hesaplamak için belirlenen dönem sonundaki toplam değer, ilk günkü değerin 1 eksiğine bölünür ve çıkan rakam 100 ile çarpılır. Formülü şu şekilde göstermek mümkündür:

 

Getiri = (Dönem sonundaki fon değeri / Yatırımın ilk günündeki fon değeri- 1) x 100

Likit Fon Avantajları

Likit fonun birçok farklı avantajı vardır. Bu nedenle çok popüler olan B tipi fonlar borsa ile ilgilenmeyen ancak yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından da sıkça tercih edilen yatırım enstrümanları arasında yer alır. Likit fon avantajlarını şöyle sıralamak mümkün:

  • B tipi fonlarda portföydeki değer artışları günlük hesaplanır ve gelir, satın aldığınız katılım payına dâhil edilir. İhtiyaç duyduğunuz anda elde ettiğiniz kazancın bir kısmını veya tamamını satabilir ve anında nakde çevirebilirsiniz.

  • Kazancınız profesyonellerin yönetimindedir. Dolayısıyla piyasa hakkında fazla bilgi sahibi olmasanız bile riski minimize etmiş olursunuz.

  • Piyasayı sürekli takip etmiyor olmanız zaman tasarrufu sağlar.

  • Alım satım işlemlerini internet bankacılığı, mobil uygulama gibi farklı yöntemlerle kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

  • Küçük tasarrufları büyük birikimlere risksiz şekilde dönüştürebilirsiniz. Fonlar yetkili ve sürekli denetlenen kuruluşlar tarafından yönetilir. Dolayısıyla güven içinde yatırımınızı gerçekleştirerek kazancınızı artırabilirsiniz.
Loading
Yatırım Fonu Nasıl Seçilir?

Yatırım fonu, çeşitli varlıklara yapılan yatırımları ifade eder. Gedik Yatırım ile hangi fonun size uygun olduğunu öğrenin ve bilinçli yatırımlar yapın.        

Likit Fon Özellikleri Nelerdir?

Yatırım enstrümanları kriterlerine göre bazı özelliklere sahiptir. B tipi likit fon çeşitlerini yatırım açısından farklılaştıran en önemli özellikleri şöyle sayabiliriz:


Düşük Risk

Fonun varlık değeri, menkul kıymetin kredi notu gibi uzun süre boyunca stabil kalan değerlere bağlı olduğu için neredeyse sürekli sabittir. Menkul kıymetin kredi notu düşse bile likit fon getirisi düşük seviyede etkilenir.


Güvenilir Getiri

Güvenilir bir yatırım aracı arıyor olabilirsiniz. Bunun için bankada vadeli mevduat hesabı açtığınızı ve yatırımınızı belirli bir süre boyunca buraya bağladığınızı düşünelim. Geçen zaman boyunca kazandığınız miktar, aynı süre zarfında likit fonda kalan yatırımdan daha az olur.


Daha Az Maliyet

Yatırım araçlarının hemen hepsinde görülen yıllık yönetim gideri türü masraflar likit fonlarda da bulunur. Bununla beraber bu oran diğer yatırım araçlarına göre oldukça düşük seviyelerde seyreder. Dolayısıyla likit fon getirisi yüksek ve riski düşük bir finansal enstrümandır.

Hızlı Kazanç

Gelir elde etmek amacıyla portföye eklenen yatırım fonları arasında en hızlı nakde çevrilebilen tür likit fonlardır. Bunun en önemli nedeni B tipi fonların gider oranlarının düşük, vadelerinin kısa olmasıdır. Ayrıca alım satım işlemlerini farklı kanallar aracılığı ile gerçekleştirmeniz mümkündür.

 

Gedik Yatırım’da birebir yatırım temsilcinize kolayca ulaşarak altın, hisse senedi, yabancı hisse, bono gibi ürünlere tek sepette ya da ayrı ayrı yatırım yapma imkânı bulabilirsiniz.

 

Yatırım Fonu işlemlerinizi Gedik Yatırım ile yaparak hızlıca nakde çevirebilme ve ürün çeşitliliği gibi birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.

 

Youtube'da Gedik Yatırım

@gedikyatırım

Tek Fon ile Dev Şirketlere Yatırım Nasıl Yapılır?

ABONE OLUN

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.