PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

TR
EN

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

Aylık Bülten

Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu: Mayıs 2025

Yayınlanma Tarihi: 05.05.2025

ABD’de Tarife Gelişmeleri ve Ekonomik Veriler Önemini Koruyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasının ardından tarifeler konusunda attığı adımlar küresel çapta ticaret savaşı endişeleriyle birlikte, ABD ekonomisine ilişkin korkuların artış kaydetmesine yol açtı. 2025 yılının ikinci yarısından itibaren ABD’de resesyon bekleyenlerin oranında ciddi bir artış görülürken tarifelerin ABD enflasyonu üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacağı ve büyümeyi baskılayacağı, dolayısıyla ABD’de stagflasyonist bir ortamın oluşabileceği endişeleri de artış kaydetti.

 

Ticaret savaşı ve resesyon korkuları son birkaç aydır küresel risk iştahını baskılayan ana risk başlıkları olarak öne çıkıyor. ABD’nin küresel ticarete getirdiği ve bazı ülkeler için oldukça yüksek olan yeni tarifelerde 90 günlük bir muafiyet tanıması ve ABD – Çin arasında gerçekleşebilecek olası müzakerelere ilişkin artış kaydeden beklentiler, son iki haftadır küresel piyasalardaki satış baskınının hafiflemesine ve bir miktar toparlanma çabasının gözlenmesine katkı sağlarken, buna karşın mevcut risk başlıkları gündemdeki yerini ve önemini koruyor.

 

Toparlayacak olursak, küresel çapta artış kaydeden ticaret savaşı ve resesyon korkuları varlığını sürdürürken, mevcut durumda piyasalar olası müzakerelerin ne yönde gelişeceğine odaklanmış durumda. Önümüzdeki süreçte Trump’ın tarife adımları ve açıklamaları, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerle tarifeler konusundaki müzakere süreçleri ve uygulanan tarifelerin ekonomik yansımaları gibi birçok gelişme yakından izlenecek olup, küresel çapta artış kaydeden riskler ve belirsizliklere bağlı olarak bir süre daha volatilitenin yüksek seyredebileceği görüşümüzü sürdürüyoruz. Tarife adımlarının resesyon korkularını artırdığı bir ortamda, önümüzdeki aylarda başta enflasyon ve istihdam olmak üzere açıklanacak ekonomik veriler piyasaların yakın takibinde yer alacak ve küresel çapta risk iştahı ile fiyatlamaları şekillendirecektir.

Fed Toplantısı Ön Planda Olacak

Yeni haftada küresel piyasaların gözü 7 Mayıs Çarşamba günü sona erecek Fed toplantısında ve faiz kararında olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler Fed’in mayıs toplantısında faiz oranlarında değişime gitmeyeceği, faiz indiriminin haziran ya da temmuz toplantısında gündeme geleceği yönünde şekilleniyor. Fed’in mayıs toplantısındaki faiz kararı ve özellikle Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasında düzenleyeceği basın konferansındaki mesajları önemli olacaktır.

 

Piyasalar son dönemdeki gelişmelere bağlı olarak Fed’den bu yıl 75 - 100 baz puan aralığında bir faiz indirimi öngörmeye devam ediyor. Mart ayındaki Fed toplantısında yayınlanan noktasal grafiklerde Fed üyeleri 2025 yılı için 50 baz puanlık faiz indirim beklentilerini korumuştu. Ancak son dönemde piyasalarda artan endişeleri de dikkate aldığımızda ABD’de ekonomik verilerde yavaşlama emarelerinin görülmesiyle birlikte Fed’in daha fazla bir faiz indirimine gidebileceğini ihtimali güç kazanmış durumda. Elbette Trump’ın tarife adımlarının büyümeyi baskılarken enflasyonda yükselişe yol açtığı bir senaryo Fed için zorlu bir ikilem de yaratacaktır.

 

Önümüzdeki aylarda istihdam ve enflasyon rakamlarının Fed’in yol haritası üzerinde ana belirleyiciler olacağı ve piyasalardaki beklenti ve fiyatlamaları şekillendireceğini not etmekte fayda görüyoruz. Buna karşın Powell’ın son açıklamalarını da dikkate aldığımızda yüksek belirsizlik ortamında Fed’in şu an için temkinli duruşunu koruma eğiliminde olduğu görülüyor.

Yurt İçinde Enflasyon Verisi Yakından İzlenecek

5 Mayıs Pazartesi günü yurt içerisinde açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamları son derece kritik olacaktır. 2025 Nisan verisinde tarihsel olarak geçmiş verilerden daha yüksek bir enflasyon bekleniyor. Piyasadaki genel beklentiler nisan ayı TÜFE verisinin aylık bazda %3,2 oranında artış kaydetmesi ve yıllık TÜFE’nin %38,00 bandında yatay bir seyir izleyeceği öngörülüyor.

 

Bizim beklentimiz ise aylık bazda %3,5’lik bir artış kaydedilebileceği yönünde şekilleniyor. Bununla birlikte gıda enflasyonunda olası bir pozitif sürpriz (%2,0'nin altında gelmesi) manşet enflasyonu %3,0 bandına yaklaştırabileceğini de not etmekte fayda var. Haziran itibariyle daha önce %33-34’lere kadar gerileyebileceğini öngördüğümüz TÜFE enflasyonunun önümüzdeki 3 ayda %37-38 civarında kalabileceği kanısındayız.

 

TCMB 17 Nisan’daki planlı toplantısında politika faizinde 350 baz puan artışa giderek %42,5 seviyesinden %46,0 seviyesine, gecelik borç verme faizini de %46’dan %49’a çıkarmış ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgusunda bulunmuştu. Enflasyon cephesinde iyileşme eğilimi yeniden güç kazanana kadar TCMB’nin bir süre daha temkinli duruşunu sürdürmesini bekliyoruz.

BIST100’de Zayıf Görünüm

Nisan ayı içerisinde 9.245 – 9.500 aralığında sıkışma alanı içerisinde ve görece zayıf bir fiyatlamanın takip edildiği BIST100 Endeksi’nde nisan ayının son haftasında satışların yeniden hız kazandığı ve kabaca bir aylık dönemdeki sıkışma alanının alt bandına denk gelen 9.245 bölgesinin de altına sarkıldığı görüldü. BIST100 Endeksi nisan ayını %6,02 oranında bir kayıpla 9.078 puandan kapatırken, 2 Mayıs Cuma gününü etkili olan tepki alımlarıyla 9.168 puandan tamamladı.

 

Endekste zayıf görünümün ve yön arayışının etkisini sürdürmesi durumunda 9.100 – 9.050 aralığı ile devamında 9.000 seviyesi kısa vadeli ilk destek noktalarıdır. Psikolojik öneme sahip ve güçlü bir destek konumunda bulunan 9.000 seviyesi kırılacak ve altında kapanışlar yaşanacak olursa satış baskısının artış kaydedebileceği endekste, yeni dip arayışıyla birlikte 8.950 - 8.872 – 8.780 - 8.685 ve 8.566 seviyelerine doğru kademeli geri çekilmeler gündeme gelebilir.

 

Endekste tepki çabasında ise 9.200 – 9.245 seviyeleri kısa vadeli ilk direnç bölgesidir. 9.245 aşılabilir ve üzerinde kalıcılık sağlanabilirse yeniden sıkışma alanı içerisinde fiyatlama eğiliminin öne çıkabileceği endekste, 9.300 – 9.380 - 9.430 ve 9.500 seviyeleri direnç olarak izlenecektir.

 

Nisan ayı içerisinde güçlü bir direnç olarak öne çıkan ve sıkışma alanının üst bandına denk gelen 9.500 üzerinde hacim destekli günlük kapanışlarda alımlar ivme kazanabilir. Bu durumda 9.590 - 200 günlük üssel ortalama (9.621) ve 100 günlük üssel ortalama (9.689) direnç konumunda bulunmakta olup, 100 günlük ortalama üzerindeki kapanışlarda 9.830 – 9.900 ve 10.000 seviyeleri test edilebilir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Piyasalarda Son Durum

 

Nisan ayı içerisinde 9.245 – 9.500 aralığında sıkışma alanı içerisinde ve görece zayıf bir fiyatlamanın takip edildiği BIST100 Endeksi’nde nisan ayının son haftasında satışların yeniden hız kazandığı ve kabaca bir aylık dönemdeki sıkışma alanının alt bandına denk gelen 9.245 bölgesinin de altına sarkıldığı görüldü. BIST100 Endeksi nisan ayını %6,02 oranında bir kayıpla 9.078 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru nisan ayını %1,43 oranında bir yükselişle 38,4917 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, endeksteki düşüş ve kur cephesindeki yükselişe bağlı olarak nisan ayını %7,24 oranında bir düşüşle 235,85 seviyesinden kapattı. Dolar bazlı endekste, 2024 yılının ikinci yarısında yaşanan satışlarda test edilen 250 bölgesi altında kalındığı sürece satıcılı seyrin devamı beklenebilir. Bu durumda 233,00 – 230,00 bölgesi ile 220 ve 200 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Toparlanma çabasında ise 240,00 – 250,00 aralığı ilk güçlü direnç bölgesi olup, devamında 258,00 – 270,00 - 275,00 ve 285,00 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Yabancı takas oranı nisan ayında 1,94 puanlık bir düşüşle 32,41 seviyesine geriledi.

 

 

Hatırlanacak olursa, TCMB 20 Mart Perşembe günü takvim dışı ara bir toplantıya giderek gecelik vadede borç verme faiz oranının %46’ya yükseltmişti. Ara toplantının ardından 17 Nisan’daki planlı toplantısında TCMB, politika faizinde 350 baz puan artışa giderek %42,5 seviyesinden %46,0 seviyesine, gecelik borç verme faizini de %46’dan %49’a çıkardı ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgusunda bulundu. Enflasyon cephesinde iyileşme eğilimi yeniden güç kazanana kadar TCMB’nin bir süre daha temkinli duruşunu sürdürmesini bekliyoruz. Dolar/TL kuru nisan ayını %1,43 oranında bir yükselişle 38,4917 seviyesinden, Euro/TL kuru ise %6,23 oranında bir yükselişle 43,5972 seviyesinden kapattı. Trump’ın tarife adımlarıyla birlikte ABD’de artan resesyon korkuları ve ABD ekonomisindeki zayıflamayla birlikte Fed’in daha fazla faiz indirimine gideceğine dair artan beklentiler son aylarda doların küresel çapta değer kaybetmesine neden oluyor. Son aylarda zayıf bir seyrin izlendiği Dolar endeksi (DXY) nisan ayını da %4,34 oranında bir düşüşle 99,64 seviyesinden tamamladı.

 

 

Nisan ayında 2 yıl vadeli tahvil faizi 221 baz puanlık düşüşle %46,89 seviyesine gerilerken, 10 yıl vadeli tahvil faizi 139 baz puan artışla %34,97 seviyesine yükselerek ayı tamamladılar. TCMB PPK toplantısında faiz indirim sürecini sonlandırarak politika faizini %46 seviyesine yükseltirken gecelik borç verme faizini %49’a çıkarttı. Banka, mart ayında ara karar ile son verdiği haftalık repo ihalelerine yeniden başlamasına karşın piyasa fonlamasının büyük bir kısmını gecelik borç verme faizi üstünden vermeye devam etti. Karar metninde piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemlerin alacağını, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunu sıkılaştıracağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini açıkladı. Hazine, 160,7 milyar TL iç borç servisine karşın 4 ihale ile piyasadan 90,1 milyar TL, 2 doğrudan satış ile 82,4 milyar TL ve 15 milyar TL kamuya satışlar yoluyla toplam 187,5 milyar TL iç borçlanma planlıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararı ile devlet tahvili ve hazine bonolarından elden edilen gelirler için uygulanan %0 stopaj oranı 31 Temmuz’a kadar uzatıldığı Resmi Gazetede yayımlandı. 5 Mayıs’ta açıklanacak nisan enflasyon verisi ile yeni aya başlanacak. Kurum olarak beklentimiz aylık %3,5 yıllık %38,50 olacağı yönünde.

 

 

Euro Bölgesi’nde büyüme açısından gösterge niteliğinde bulunan PMI endekslerinde toparlanma çabası kaydedilirken, tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %2,2 oranında artış göstererek hedefin üstünde kalmaya devam etti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde küresel ticaret gerilimlerinde yükselen tansiyonun enflasyon görünümünü karmaşıklaştırdığı uyarısında bulunurken, piyasalarda ABD'nin Çin ile ticaret müzakereleri konusundaki açıklamaları belirsizliğe sebep olmaya devam ediyor. ABD’de ülke ekonomisi 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana ilk kez küçülme kaydederken, tarım dışı istihdam Nisan ayında 177 bin artış kaydederek piyasa beklentilerini aştı. ABD cephesinde zayıf gelen büyüme güçlü gelen istihdam verilerinin ardından bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı ve açıklanacak enflasyon rakamları ayın majör başlığı konumunda bulunuyor. Trump’ın uyguladığı politikalar ve olası etkileri tansiyonun yüksek kalmasında etkisini gösterirken, paritede 1,1400 – 1,1548 ve 1,1585 direnç, 1,,1255 – 1,1145 ve 1,1095 izlenecek desteklerdir.

 

 

Ons altında nisan ayında tarihi zirve seviyeleri yenilenirken, 3.500$ ile yeni tarihi zirve seviyeler görüldükten sonra düzeltme hareketleri etkili oldu. Ons altında fiyatların yeni zirveler katetmesinde ABD ile Çin’in karşılıklı gümrük tarifelerini yükseltmeleri etkili olurken, diğer ülkeler ile müzakereler 90 günlük ertelemenin sonrasında devam etmekte. Bu süreçte ABD ile Çin’in müzakerelerine yönelik haber akışları da önemli olacak. Ticaret savaşlarının gölgesinde küresel büyümede ve enflasyon üzerinde belirsizlik artarken, jeopolitik riskler gündemde kalmaya devam ediyor. Rusya – Ukrayna savaşı ve de ABD – İran görüşmeleri bu süreçte takip edilmeye devam edilecek. ABD tarafında ticaret savaşlarının etkileri Fed’in faiz politikası üzerinde önemli etkileri olacak. Mevcutta Fed Başkanı J. Powell, daha çok veri görmek istediklerini bildirirken, piyasalar bu haftaki toplantıdan faiz indirimi beklemezken, ilk faiz indirimi temmuz ayı olarak fiyatlanmakta. Ons altın, bu sabah saat 08:10 itibariyle 3.260$ civarında hareket etmekte olup, teknik görünümde 3.223$ - 3.200$ - 3.167$ - 3.145$ ve 3.100$ seviyeleri destek; 3.272$ -3.300$ - 3.330$ ve 3.352$ seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

 

 

Trump tarafından 2 Nisan’da açıklanan gümrük tarifeleri başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarına sert darbe vurdu. Trump, beklentilerden yüksek uygulayacağı tarifeler sonrası küresel ekonomilerde resesyon endişeleri ön plana çıktı. Özellikle Çin’e uygulanan yüksek tarifeler ve Çin’in de misillemeye gitmesi ile tansiyonu yükseltti. Nisan ayının ilk günlerinde talep endişelerinin ön plana çıktığı brent petrol fiyatları 4 yılın en düşük seviyelerine kadar geri çekildi. Ay ortasında tepki alımları görülse de kayıpları telafi edemedi ve %18 düşüşle 61 seviyelerinden ayı tamamladı. Talep endişelerinin yanında Opec+’ın da üretim artışına gidebileceği beklentileri fiyatlar üstünde baskıya neden olan bir başka faktördü. Yeni ayın ilk günlerinde yapılan Opec+ toplantısından haziran ayında üretim artışına gidileceği kararı çıktı. Yani ayda tarifeler konusunda ABD-Çin görüşmeleri takip edilecek. Olumlu mesajlar ve gelişmeler petrol fiyatlarında yükselişe neden olması beklenebilir. ABD-Çin görüşmeleri, İran yaptırımları ve Rusya -Ukrayna savaşına dair haber akışları volatiliteye neden olacaktır. Teknik tarafta, orta vadeli düşüş trendi içinde hareket eden brent petrolde 58 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir. 58 altında kapanışlarda 54-50 ve 46 seviyeleri takip edilebilir.58 üstünde tepkilerde 64,50 ve 50 gho da geçtiği 67,50 seviyeleri önemli dirençler olarak görülmekte.50 gho üstü kapanışların devamı halinde yükseliş hız kazanabilir ve 71 ve 75 seviyeleri gündeme gelebilir.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Dünyanın iki büyük ekonomisi hala karşı karşıya ve somut bir şekilde müzakere adımı görülmedi. ABD ile Çin arasındaki gelişmeler, mayıs ayında da önemini korumaya devam edecek. Her iki ülke yetkililerinin görüşmeleri sürerken, ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Xi'nin hala karşılıklı görüşme yapmadığı görülüyor. Mayıs ayındaki gelişmeler, müzakere umudunun hala korunması, iki lideri bir araya getirebilir. Bu durumda risk iştahı daha da güçlenebilir. Ancak bu görülene kadar piyasalar üzerinde de risk iştahının baskılanmasını bekleyebiliriz.

 

ABD, Çin dışında diğer ülkelerle de görüşmelerine devam ediyor. Yapıcı açıklamalar gelirken, yakın zamanda ticaret anlaşmalarıyla ilgili haberlerin geleceği müjdesini de veriyor. Mayıs ayında ABD'nin diğer ülkelerle olası yeni ticaret anlaşmaları gündemde olabilir. ABD Başkanı Trump, yeni ayda da piyasaların en çok konuşacağı isim olarak takip edilecek.

 

ABD’de bu ay Fed’in toplantısı olacak. 06-07 Mayıs tarihlerinde toplanacaklar ve 07 Mayıs günü faiz kararını açıklayacak. En son mart ayında toplantısı takip edilmişti. Fed, 2025 yılının başından beri faizlere de dokunmuyor. ABD Başkanı Trump ise dokunmanın tam zamanı olduğunu savunuyor. Mayıs ayı toplantısı için Fed’den bir aksiyon beklenmezken, kararın sonucu ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, fiyatlamaların seyrini belirleyecektir. Toplantı sonrası Trump'ın da değerlendirmesi, piyasalar açısından önemli olacaktır. Son günlerdeki açıklamaları, Powell'ı görevden almayacağı şeklinde bulunurken, agresif açıklamalar gelirse, piyasalarda negatif bir etki görülebilir.

 

Fed dışında bu ay; 08 Mayıs Perşembe, İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. 09 Mayıs Cuma, İngiltere'de sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey'nin konuşması bulunmaktadır. 13 Mayıs Salı, İngiltere'de mart ayı işsizlik oranı izlenecek. 15 Mayıs Perşembe, İngiltere'de 1.çeyrek büyüme verisi ve 21 Mayıs Çarşamba İngiltere enflasyonu takip edilecek.

 

Asya piyasalarında; 10 Mayıs tarihinde Çin enflasyonu, 16 Mayıs tarihinde ise Japonya büyüme verisi izlenecek majör veriler arasında bulunuyor.

 

Yurt içinde, TCMB’nin mayıs ayında faiz kararı toplantısı bulunmuyor. Mayıs ayı içerisinde TCMB’nin enflasyon raporu ve finansal istikrar raporu takip edilecek. Ekonomi yönetiminden açıklamalarda yakından izlenecek. Mayıs ayında, ABD ile Türkiye arasında ikili görüşmeler yapılması bekleniyor.

 

Türkiye

  • 05 Mayıs Pazartesi, yurt içinde enflasyon günü. Nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak. Yapılan anketlerde, ekonomistlerin Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 3,19, ortalama tahmin ise yüzde 3,31 artış yönünde gerçekleşti. Nisan ayı yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 38,03, ortalama tahmin ise yüzde 38,21 artışa işaret etti. TÜFE enflasyonu Mart itibariye %38,1. Bizim aylık tahminimiz %3,5 ve yıllık tahminimiz %38,5 olarak bulunuyor.
  • 09 Mayıs Cuma, Türkiye'de mart ayı sanayi üretimi açıklanacak.
  • 13 Mayıs Salı, yurt içinde mart ayı cari işlemler dengesi izlenecek.
  • 15 Mayıs Perşembe, Türkiye'de nisan ayı bütçe dengesi takip edilecek.
  • 16 Mayıs Cuma, TCMB piyasa katılımcıları anketi yayınlanacak.
  • 19 Mayıs Pazartesi, yurt içi piyasalar kapalı.
  • 20 Mayıs Salı, mayıs ayı tüketici güveni açıklanacak.
  • 22 Mayıs Perşembe, yurt içinde mayıs ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.
  • TCMB bu yılın ikinci enflasyon raporunu 22 Mayıs Perşembe günü yayınlayacak.
  • 30 Mayıs tarihinde TCMB finansal istikrar raporu yayınlanacak.

 

Avrupa

  • 06 Mayıs Salı Euro Bölgesi'nde mart ayı ÜFE verileri, nisan ayı hizmetler PMI verileri açıklanacak.
  • 07 Mayıs Çarşamba, Euro Bölgesi perakende satışlar, mart ayı verisi izlenecek.
  • 08 Mayıs Perşembe, Almanya'da sanayi üretimi, dış ticaret istatistikleri açıklanacak.
  • 13 Mayıs Salı, Almanya ve Euro Bölgesi ZEW ekonomik güven verileri takip edilecek.
  • 14 Mayıs Çarşamba, Almanya'da enflasyon günü ve nisan ayı enflasyonu açıklanacak.
  • 15 Mayıs Perşembe, Euro Bölgesi 1.çeyrek büyüme verisi ilan edilecek. Mart ayı sanayi üretimi verileri de takip edilecek.
  • 16 Mayıs Cuma, Euro Bölgesi mart ayı dış ticaret istatistikleri açıklanacak.
  • 19 Mayıs Pazartesi, Euro Bölgesi enflasyonu izlenecek.
  • 20 Mayıs Salı, Euro Bölgesi cari işlemler dengesi mart ayı verisi takip edilecek.
  • 22 Mayıs Perşembe, Almanya'da IFO verileri gündemde olacak. Mayıs ayı verilerinin açıklanması bekleniyor.
  • 23 Mayıs Cuma, Almanya'da 1.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Avrupa Merkez Bankasının mayıs ayında toplantısı bulunmuyor. Avrupa Merkez Bankası üyelerinin mayıs ayı içerisindeki konuşmaları yakından izlenmeli ve haziran ayı toplantısı için beklentileri şekillendirmesi beklenebilir.

 

ABD

  • ABD piyasalarında, 05 Mayıs Pazartesi ISM imalat dışı ve hizmetler PMI verileri takip edilecek.
  • Fed'in 06-07 Mayıs tarihlerinde toplanması beklenirken, 07 Mayıs Çarşamba günü faiz kararını açıklaması bekleniyor.
  • Mayıs ayının ilk haftası, Fed haftası olacak. Fed'den mayıs ayı toplantısında bir sürpriz beklenmiyor. Son dönemde, ABD Başkanı Trump, Fed'e faiz indirimi konusunda baskı yapıyor. Hatta, Fed Başkanı Powell'ı görevden aldırmak için bir araştırma komisyonu kurulduğu bile belirtilmişti. Ancak Trump sonrasında Powell'ı görevden almayacağını, faizleri acil olarak indirmeye başlaması uyarısında bulunmuştu. Açıklanan ekonomik veriler, tarifeler sebebiyle oluşan riskler karşısında Fed temkinli adım atmaya devam ediyor. Bu nedenle mayıs ayında bir sürpriz beklenmiyor. Ancak Fed'in faiz kararının sonucu, karar metnindeki ifadeler ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması önemli olacaktır.
  • 13 Mayıs Salı, ABD enflasyonu açıklanacak. Nisan ayı verisinin açıklanması bekleniyor.
  • 15 Mayıs Perşembe, perakende satışlar, ÜFE, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak.
  • 16 Mayıs Cuma, ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçları takip edilecek.
  • 22 Mayıs Perşembe, ABD'de ikinci el konut satışları izlenecek.
  • 29 Mayıs Perşembe, ABD'de 1.çeyrek ikinci okuma büyüme verisi açıklanacak.
  • 30 Mayıs Cuma, Fed'in yakından takip ettiği ve ekonomik projeksiyonlarında yer verdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi izlenecek. Fed'in mayıs ayı toplantısı sonrası Fed üyelerinin konuşmaları başlar ve mayıs ayı içerisinde konuşmaları yakından takip edilecek.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

Youtube'da Gedik Yatırım

@GedikYatirim

Mayıs Ayında Borsada Neler Olacak? | 2 Mayıs 2025

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.