BIST 100
Aralık ayı TÜFE enflasyonu aylık %1,03 seviyesinde gerçekleşirken yıllık TÜFE enflasyonu %47,1’den %44,4’e geriledi. Aralık ayı TÜFE enflasyonu %1,03 seviyesinde gerçekleşerek %1,5’lik yıllık %45,05) tahminimiz ve %1,63’lük (yıllık %45,25) medyan piyasa beklentisinin altında kaldı. Yıllık TÜFE enflasyonu da %47,1 seviyesinden %44,4’e gerileyerek yılı bu seviyeden tamamladı.
Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) da %1,4’lük beklentimizin altında %1,1 seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda %47,1’den %45,3’e geriledi.
Yurt içi ÜFE enflasyonu ise kurdaki stabilitenin korunmasına ve pandemi sonrası ve Rusya/Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ile 2020-2022 arasında hızla tırmanan emtia fiyatlarında yaşanan geri çekilmeye (Grafik 5) bağlı olarak daha olumlu bir görünüm çizmeye devam ediyor. Yurt içi ÜFE enflasyonu aylık %0,40 seviyesinde gerçekleşirken mayıs ayında %57,7 seviyesinden gerilemeye başlayan yıllık bazda Yİ-ÜFE enflasyonu ise sene sonu itibariyle %28,5’e ulaştı.
Önümüzdeki süreçte kurdaki stabiliteye ek olarak küresel emtia fiyatlarındaki ılımlı seyrin korunması önce Yİ-ÜFE enflasyonunu daha sonra da TÜFE enflasyonunu olumlu etkileyebilir.
Kaynak: TÜİK, Gedik Yatırım Araştırma
Veri öncesinde özellikle gıda enflasyonu kaynaklı olarak aşağı yönlü risklere dikkat çekmiştik. Gıda enflasyonu Ekim ve Kasım’daki %4,3 ve %5,1’lik gerçekleşmelerin ardından %1,3 seviyesinde gerçekleşerek enflasyonu beklentilerin altına çeken önemli bir etken oldu.
Bununla beraber, hizmet enflasyonundaki yumuşamanın devam etmesini de olumlu bir faktör olarak öne çıkarmak lazım. Ağustos ve Eylül aylarında %5 seviyesine yaklaşan hizmet enflasyonu aylık %1,05 seviyesinde gerçekleşerek önceki 2 aydaki yumuşamanın devam ettiğine işaret etti (Ekim: %1,95, Kasım: %1,61).
TCMB’nin son dönemde özellikle öne çıkardığı kira hariç hizmet enflasyonunu ise %0,63 olarak hesaplıyoruz, ki bu durumun faiz indirimi konusunda TCMB’nin elini rahatlattığını söyleyebiliriz. Buna karşılık, dayanıklı mallar ve ağırlıkla hızlı tüketim ürünlerinin yer aldığı diğer çekirdek mallar grubunda aylık enflasyon %1,6 seviyelerine ulaştı, ki bu tarafta son iki aydır bir kıpırdanma olduğunu söyleyebiliriz.
Buna karşın, çekirdek mallar enflasyonunun TL’deki reel değerlenme sürecinin yardımıyla yıllık bazda %27,4 seviyesine kadar geri çekildiğini görüyoruz (Grafik 4).
Yıllık hizmet enflasyonu ise %65,7 ile çekirdek mallar enflasyonunun oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu fark, kalıcı dezenflasyon için kurdaki stabilitenin tek başına yeterli olmadığını, enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarında da iyileşmeye ihtiyaç olduğunu bize anlatmakta.
Kaynak: TÜİK, Gedik Yatırım Araştırma Kaynak: Bloomberg, Gedik Yatırım Araştırma
Özetle, bugünkü verinin aralık ayı itibariyle faiz indirim döngüsünü başlatan TCMB’nin elini güçlendirdiğini ve 23 Ocak’taki PPK toplantısında 150-250 baz puan arası bir faiz indirimine (250 baz puana daha yakınız) imkan verebileceğini düşünüyoruz.
Bu toplantının sonrasında açıklanacak ocak ayı enflasyonu ise faiz indirim patikası için fazlasıyla belirleyici olabilir. Türk Lirası’ndaki reel değerlenmenin kısa vadede devam edeceği öngörümüze bağlı olarak TÜFE enflasyonunun ilk çeyrek sonunda %37-38, ilk yarıyıl sonunda ise %33-35 seviyelerine gerileyebileceğini düşünüyoruz.
Bu süreçte, TCMB’nin politika faizini mevcut enflasyonun 300-400 baz puan üzerinde bir ex-post reel faiz vererek belirleyebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Enflasyondaki bu düşüşün sadece kurdaki stabiliteyle temel mal enflasyonu sayesinde olmaması, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin de daha fazla katkı vermesi, dezenflasyonun kalıcılığı açısından önemli olacak.
Kaynak: TÜİK, Gedik Yatırım Araştırma
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.