BIST 100
Dünyanın tartışmasız en büyük finans merkezi olan Wall Street yatırımcılar ve borsa ekosisteminin yanı sıra birçok film ile kitaba konu olmasıyla da bilinir. Bu yazımızda büyük bir kültürün önemli bileşeni olan Wall Street nedir sorusunun yanıtını detaylı olarak inceliyoruz. Wall Street’te bulunan borsaları araştırıyor, finans dünyasındaki önemine değiniyoruz. Küresel ekonomi içinde Wall Street’in yerini ve yatırımcıların ulaşmak için neler yapması gerektiğini öğrenmek isterseniz hemen okumaya başlayabilirsiniz.
Wall Street, finans dünyasının kalbini temsil eden, hem coğrafi hem de kültürel bir kavramdır. New York’un Manhattan bölgesinde, Broadway’den South Street’e uzanan sekiz blokluk bir alanı kapsar. Adını bölgenin henüz Hollanda kolonisi olduğu dönemde Amerika yerlilerinden korunmak için inşa edilen üç metrelik duvardan alır ancak Wall Street bugün yalnızca bir cadde ya da coğrafi bir bölge değildir; küresel finans piyasalarının ve sermaye hareketlerinin merkezini simgeler.
Finansal açıdan baktığımızda Wall Street, yatırım bankalarını, menkul kıymet tüccarlarını, hedge fonlarını ve portföy yöneticilerini temsil eden bir terim haline gelmiştir. 1792 yılında, bölgedeki tüccarların işlerini düzenlemek amacıyla başlattığı girişimler, günümüzün en büyük borsalarından biri olan New York Borsası’nın (NYSE) temelini oluşturdu. Bugün küresel ekonomiyi şekillendiren kararların ve milyarlarca dolarlık işlemlerin gerçekleştiği bu bölge, sermaye piyasalarının büyümesinde kilit bir rol oynamaya devam ediyor.
Wall Street’in bu ikonik rolü sadece ABD ekonomisi için değil, dünya çapında yatırımcılar için de bir referans noktasıdır. Borsa endekslerinden faiz oranlarına, hedge fonlardan halka arzlara kadar finansal piyasaların birçok dinamiği Wall Street'te şekilleniyor.
Wall Street borsaları dünyanın en büyük pazarlarını kapsar. 1817’de kurulan ancak 1963’e kadar NYSE adı altında faaliyet göstermeyen New York Borsası yaşadığı kötü şöhretli olaylara rağmen piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük borsasıdır. New York Borsası nedir sorusunun yanıtını ararken, 2012’de bir Amerikan vadeli işlem borsası grubu olan Intercontinental Exchange tarafından devralındığına dair bilgilere de ulaşabilirsiniz.
New York Borsası'nın piyasa değeri toplam dünya borsa değerinin yaklaşık %40'ına denk gelmektedir. New York Borsası'nda finans, sağlık, tüketim malları ve enerji gibi sektörleri kapsayan 2400'den fazla şirket listelenmiştir. En ünlü şirketleri arasında Exxon Mobil Corp (XOM), Citigroup Inc (C) ve Pfizer Inc (GE) yer alır. Dow Jones, NYSE'nin değerini izlemek için en çok kullanılan endekstir ancak bileşenler NASDAQ'ta da listelenebilir.
NASDAQ nedir sorusu da sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Piyasa değeri açısından dünyanın ikinci en büyük borsa konumunda yer alan NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) New York’un Times Meydanı’nda yer almaktadır. 1971’de bir grup yerel borsacı tarafından kurulan borsa her zaman bilgisayar ve telefon tabanlı bir ticaret sistemi kullanmıştır. İlk elektronik borsa olan NASDAQ'ın en çok listelenen şirketleri arasında Apple (APPL), Microsoft (MSFT), Facebook (FB) ve Tesla (TSLA) yer almaktadır.
Finans dünyasında Wall Street önemi çok yönlüdür. Büyük borsalar için merkez, etkili finans kuruluşlarının yoğunlaştığı bir bölge olduğu için ekonomik açıdan bir ana gemi konumundadır. Ticaret uygulamalarında lider role sahip bölgenin önemini aşağıda yer alan başlıklarda detaylarıyla okuyabilirsiniz.
Wall Street, dünyanın en büyük iki borsası olan New York Borsası (NYSE) ve NASDAQ’a ev sahipliği yapar. Her iki platform da menkul kıymet ticaretini kolaylaştırarak şirketlerin sermayeye erişimini sağlarken yatırımcılara kurumsal büyümeye katılma imkânı tanır.
Yatırım bankaları, ticari bankalar ve aracılık şirketleri dahil olmak üzere çok sayıda büyük finans kuruluşuna ev sahipliği yapan Wall Street’te JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi şirketlerin genel merkezleri bulunur. Büyük firmaların merkezlerine ev sahipliği yapıyor olması bölgenin merkezi rolü hakkında bilgi vermektedir.
Wall Street merkezli finansal faaliyetler hem yerel hem de ulusal ekonomileri önemli ölçüde etkiler. 2018 yılında New York City'deki menkul kıymetler sektörü şehrin özel sektör işlerinin yaklaşık %5'ini, şehir vergi gelirinin %6'sını, eyalet vergi gelirinin %17'sini ve şehrin toplam ücretlerinin beşte birini oluşturmaktaydı. Bölgedeki her 10 işten 1’i sektörle ilgilidir ve menkul kıymetler sektöründe yaratılan her bir iş için tahmini üç iş kolu oluşmaktadır.
Wall Street yıllar içinde geleneksel ticaretten gelişmiş elektronik sistemlere geçiş yaparak teknolojiye uyumlu evrimsel süreciyle de finans ekosistemindeki liderlik rolünü göstermiştir. Bağımsız ticaret firmaları önemli pazar paylarını yönetmek için teknolojiden yararlanarak piyasaları daha verimli hale getirmiş ve yatırımcılar için maliyetleri düşürmüştür. Bu değişim, Wall Street'in teknolojik gelişmelere uyum sağlamadaki dinamik doğasını örneklemektedir.
Wall Street, New York City'deki fiziksel sınırlarının çok ötesine taşan bir etkiye sahiptir. Bölgede bulunan yükselen kurumların silueti, burada alınan kararların kıtalararası finans piyasalarına yansıdığı küresel ekonomik gücü simgeler. Amerikan finansının merkezi olan bölge sermaye akışını düzenleyerek dünya çapında ekonomik büyümeyi yönlendirerek küresel piyasalar üzerinde de etki eder. Merkezi burada bulunan kurumlar tarafından alınan kararlar uluslararası yatırım akışlarını, para birimi değerlemelerini ve dünya çapındaki ekonomik politikaları etkiler.
Emtialardan hisse senetlerine kadar burada işlem gören finansal araçlar, yatırımcı duygusunun ve ekonomik istikrarın bir barometresi olarak hareket eder ve dünyanın en büyük ekonomileri için hayati önem taşır.
Wall Street'in küresel etkisi, sermayeyi verimli bir şekilde tahsis ve inovasyonu teşvik etme becerisinde yatmaktadır. Türevler ve döviz piyasalarındaki rolü de kritiktir, uluslararası ticareti mümkün kılarak döviz dalgalanmaları gibi risklere karşı koruma sağlar. Wall Street'in finansal kuruluşları küresel ekonomik eğilimleri belirlemede önemli bir rol oynar. Para politikaları ve faiz oranı kararları genellikle bu kuruluşların performanslarına bağlıdır. Bu dinamik bağlantı Wall Street'in küresel ekonomik mimarideki geniş kapsamlı etkisini vurgular.
Wall Street, küresel ekonomide önemli roller oynayan birkaç önemli finans kuruluşuna ev sahipliği yapmaktadır. Finansal ekosistemin ayrılmaz bir parçası olan, sermaye akışlarını kolaylaştıran, danışmanlık hizmetleri sunan ve hem yurt içinde hem de uluslararası alanda ekonomik büyümeye katkıda bulunan başrol oyuncularını şöyle sıralamak mümkündür:
Wall Street yatırım yapmak için mükemmel piyasalardan biridir. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar, Wall Street’teki borsalarda işlem yaparak hisse senedi, tahvil ve diğer finansal araçlara yatırım yapabilir. Yatırım için öncelikle temel finansal ihtiyaçları tehlikeye atmayacak miktarda bir sermaye belirlenmesi gerekir. Amerikan Borsasından Hisse Senedi Nasıl Alınır? merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.