BIST 100
Volatilite, bir varlığın fiyatının zaman içinde ne kadar değiştiğinin bir ölçüsüdür. Genellikle riskin bir göstergesi olarak kabul edilir. Volatilite ne kadar yüksekse, fiyat o kadar çok dalgalanır ve risk o kadar artar. Volatilite ne kadar düşükse, fiyat o kadar az değişir ve risk o kadar azalır. Volatiliteyi doğru anlamak ve ölçmek, yatırım stratejilerini belirlemek ve risk yönetimi yapmak için gereklidir. Yatırımcılar için volatilite belirsizlik göstergesi olabilir ancak deneyimli yatırımcılar için kar etme potansiyeli de taşır.
Grafikler ve trend çizgileri fiyat hareketlerinin eğilimleri görselleştirmenize yardımcı olur. Destek ve direnç seviyeleri, fiyat kanalları, hareketli ortalamalar ve momentum göstergeleri gibi araçlar ise alım-satım kararlarımıza rehberlik eder ancak teknik analize farklı bir perspektifle yaklaşmak bizim için rehberden öte bir al-sat sinyali olabilir.
“Day trader’lar” drift yarışçılarına benzerler; ya el freni ya da tam gaz. Volatiliteye dayalı borsa işlemlerinin temel ilkesi momentumdan para kazanmaktır. Örneğin, piyasanın genel kabul görmüş seviyelerine bir bakış atarsak; "RSI (Relative Strength Index) 30'un altındaysa al, 70'in üstündeyse sat" gibi klasik teknikler çok değerlidir ancak bu tek başına yeterli olmayabilir. Gün içerisinde birçok hisse senedinin RSI değeri 30'un altına inebilir ve hangilerinin alınacağına karar vermek için daha çok kritere ihtiyaç vardır. Fakat çok daha az bir grup hisse senedinin RSI değeri gün içinde 70 üzerine çıkıp orada kalabilir. Dolayısıyla alternatif olarak daha agresif bir yöntem olan "RSI 70 üzerine çıkınca al ve üzerinde kaldığı sürece elinde tut" stratejisi, momentum stratejilerinin temel felsefesine örnektir. Bu örnekteki bakış açısı diğer göstergelere, hatta fiyatların kendisine dahi uygulanabilir.
Nobel ekonomi ödüllü Daniel Kahneman'ın "Hızlı ve Yavaş Düşünme" adlı kitabında bahsettiği gibi hislerin karar verme sürecine önemli bir katkısı olmalarına rağmen genellikle yanıltıcı olurlar. Matematiksel analiz ile karar vermenin, hissiyat bazlı kararlara göre genellikle daha olumlu sonuçlar doğurduğu gözlemlenmiştir. Hislerimizle rastgele işlem yapmak yerine, günlük bir plan çerçevesinde belirli metrikler üzerinden işlem yapmak çok daha faydalıdır.
Burada bir örnek olarak kantitatif bir strateji olan "puanlama stratejisi"ni ele alalım. Çeşitli metotların bir araya geldiği bir al sinyali üretmek için; RSI, trend, mum çubukları, hareketli ortalamalar, sentiment (duygu analizi) haber analizi gibi farklı araçların her birine bir yüzdelik değer atayıp toplam yüzdeliğin %70'in üzerinde olması durumunda alım yapılabilir. Örneğin, RSI için %25, hareketli ortalamalar için %25 değer biçilebilir, ancak diğer göstergeler satış yönünde sinyal veriyorsa toplamda %50 kalır ve bu da bir al sinyali üretmez.
Aslında bir day trader'ın karar vermesi gereken üç temel nokta vardır: Pozisyon açma, stop-loss (zarar durdurma) seviyesi ve take-profit (kar alma) seviyesi. Bir kılavuz hazırlayıp tüm kurallarınızı yazmak, işlemlerinizi büyük ölçüde iyileştirecektir. Bu ana faktörler dikkate alındığında, çeşitli alt başlıklar oluşturabilirsiniz.
Pozisyon açıldıktan sonra stop-loss seviyesi olarak, kar alma seviyemiz mi belirlenecek, yoksa iz süren bir stop-loss mu kullanılacak? Ya da pozisyon açıldığı anda uygulanacak bir zarar durdurma stop seviyesi mi tercih edilecek? Her bir karar, bir alt başlık olarak ele alınıp aşağıda belirtildiği gibi detaylı bir şema halinde organize edilebilir.
Temel noktaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Kar Hedefi: İşleminizden ne kadar kar beklediğinizi belirleyin ve bu hedefe ulaşıldığında pozisyonunuzu otomatik olarak kapatacak bir emir yerleştirin.
Yazımızı okurken “borsada trade işlemi yaparken nelere dikkat edilmeli” gibi sorulara cevap bularak konuyla ilgili ipuçları hakkında da bilgi sahibi de olacaksınız.
Kişiye özel yatırım temsilcilerimiz ve çeyrek asrı aşkın tecrübemizle ile her zaman yanınızda olduğumuzu unutmayın. Gedik Yatırım Hızlı Hesap mobil uygulamasını indirerek Yatırım Temsilciniz ile şimdi tanışabilirsiniz.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.