BIST 100
Bir ülkede ekonomik büyümenin gerçekleştiğini anlamak için tüm sektörlerle birlikte tüketici alışkanlıklarının da incelenmesi gerekir. Bununla birlikte ekonomik büyümenin ülkenin finansal sağlığına katkısı ve toplam piyasa değerindeki artışı tahmin edilenden çok daha farklı olabilir. Ülkelerdeki mal ve hizmet üretimindeki artış, harcama dengelerinin de değiştiğini gösterir. Birbirine organik olarak bağlı olan bu iki kavram, ekonomik büyümeyi de açıklamaktadır. Ekonomik büyüme nedir sorusu uluslararası finans dengeleri ile ilgilenen kişilerin sıkça karşısına çıkar. Ekonomik büyümenin hem dinamik hem de çok bileşenli detaylarını sizler için derledik.
Ekonomik büyüme bir ülkenin belirli bir dönem içinde üretim kapasitesinin artması anlamına gelir. Büyüme genellikle gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) veya gayri safi milli hasıla (GSMH) gibi ekonomik göstergelerle ölçülür. Ekonomik büyümenin bir ifadesi ülkenin milli gelirindeki artışa karşılık gelir. Ekonomik büyümenin en yaygın kullanılan ölçüsü olan GSYİH belirli bir dönemde bir ülkede üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eder. GSYİH'nın artması ekonomik büyümenin de bir göstergesi olarak kabul edilir.
Ekonomik büyüme üretimdeki toplam kazançlar ile ilişkili artan ortalama marjinal üretkenlik ile bağlantılıdır. Aynı zamanda gelirde artışa yol açan, tüketicinin harcama hacmini artırmasını ve daha fazla mal / hizmet satın almasını sağlayan önemli bir motivasyon kaynağıdır. Ekonomik büyüme temelde daha yüksek bir maddi yaşam kalitesi ve standardı sağlar. Kısa vadede üretim ve istihdam artışlarıyla kendini gösteren ekonomik büyüme uzun vadede bir ülkenin yaşam standartlarını yükseltir. Ekonomik büyüme aynı zamanda kamu gelirlerinin artmasına, böylece kamu hizmetlerinin ve sosyal refahın iyileşmesine de katkıda bulunur.
Bir ülkenin belirli bir dönemdeki toplam üretim kapasitesindeki artış olarak tanımlanan ekonomik büyüme ülkenin yaşam standardının yükselmesi, istihdamın artması ve refahın yaygınlaşması gibi olumlu sonuçlar doğurur. Ekonomik büyüme modelleri doğrultusunda veya başka bir strateji ile planlanmış bu finansal gelişmenin temelinde çeşitli dinamikler ve politikalar vardır. Büyümenin temel etmenleri arasında sermaye birikimi, teknolojik ilerlemeler, işgücü artışı ve verimlilik artışları bulunur. Bir ülkenin üretim kapasitesini ve verimliliğini artırarak ekonomik büyümeyi sağlayan unsurlar daha detaylı olarak şöyle açıklanabilir:
Ekonomik büyüme nasıl hesaplanır sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Ekonomik büyüme, genellikle Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) veya Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) gibi makro ekonomik göstergelerle ölçülür. Ekonomik büyümenin hesaplanması, bu göstergelerdeki değişimlerin analiz edilmesiyle gerçekleştirilir. GSYİH, belirli bir dönem içinde bir ülke sınırları içinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eder. GSYİH hesaplanırken üç ana yaklaşım kullanılır.
Bunlardan ilki üretim yaklaşımıdır. Üretim yaklaşımında, ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetlerin piyasa değeri toplanarak GSYİH hesaplanır. Bu ekonominin sektörel dağılımını analiz etmek için de kullanılır.
İkinci bakış biçimi ise dört ana bileşenden oluşan harcama yaklaşımıdır. İlk bileşen hane halkının yaptığı harcamalar olarak tanımlanan tüketim harcamalarıdır. İkincisi ise işletme ve bireylerin sermaye mallarına yaptığı yatırım harcamalarıdır. Üçüncü harcama ise devletin mal ve hizmet alımlarıdır. Dördüncü harcamada ise ihracattan ithalatın çıkarılmasıyla elde edilen net ihracat farkı yer alır.
GSYİH’nın hesaplanmasındaki bir diğer perspektif de gelir yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda üretim sürecinde elde edilen gelirler yer alır. Gelirler işçilere maaş olarak, mülk sahiplerine kira, sermaye sahiplerine faiz ve işletme sahiplerine kar ödemeleri olarak sınıflandırılır.
Gayri Safi Milli Hasıla ise bir ülkenin vatandaşlarının belirli bir dönemde ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eder. GSMH, GSYİH'dan farklı olarak, yurt dışında çalışan vatandaşların gelirlerini de kapsar. GSMH, genellikle ülkelerin uluslararası ekonomik karşılaştırmalarında kullanılır. Ekonomik büyümenin doğru bir şekilde analiz edilmesi için, GSYİH'nın nominal ve reel değerleri dikkate alınmalıdır. Nominal GSYİH cari fiyatlarla hesaplanan GSYİH'dır ve enflasyon etkisini içerir. Reel GSYİH ise belirli bir baz yıl fiyatlarıyla hesaplanır ve enflasyon etkisinden arındırılmıştır. Reel GSYİH, ekonomik büyümenin gerçek anlamda ne kadar olduğunu gösterir.
Ekonomik büyüme hesaplanmasında bir önceki döneme göre GSYİH'da meydana gelen değişim oranı bulunur. Büyüme oranı genellikle yıllık bazda hesaplanır ve ekonomik performansın izlenmesinde önemli bir gösterge olarak kullanılır. Büyüme oranı şu formülle hesaplanır:
Büyüme oranı = ((Cari dönem GSYİH - önceki dönem GSYİH)/önceki dönem GSYİH)X100
Bu formül ekonomik büyüme oranı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını vermesinin yanı sıra bir ekonominin belirli bir dönemde ne kadar büyüdüğünü ya da küçüldüğünü yüzde olarak gösterir.
Ekonomik büyümenin hesaplanması, bir ülkenin ekonomik performansını izlemek ve değerlendirmek için kritik bir öneme sahiptir. Hesaplamalar hükümetlerin ekonomik politikalarını şekillendirmesine ve ekonominin gelecekteki yönelimini öngörmesine yardımcı olur.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.