BIST 100
Ocak ayı TÜFE enflasyonu aylık %5,03 seviyesinde gerçekleşirken yıllık TÜFE enflasyonu %44,4’ten %42,1’e geriledi. Ocakta TÜFE enflasyonu %5,03’lük gerçekleşmeyle %4,3’lük medyan beklenti ve %4,0’lük tahminimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Buna karşın, gerçekleşme 2024’ün ocak ayındaki %6,7’nin altında kaldığından, yıllık TÜFE enflasyonu %44,4’ten %42,1’e geriledi (beklenti: %41,3). Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) ise aylık %5,6’lık gerçekleşmenin ardından (Ocak 2024: %7,6) yıllık bazda %45,3’ten %42,6’ya geriledi. Kurdaki stabilite ve emtia fiyatları sayesinde daha ılımlı seyreden yurtiçi ÜFE enflasyonu aylık %3,06 seviyesinde gerçekleşirken, mayıs ayındaki %57,7 seviyesinden gerilemeye başlayan yıllık Yİ-ÜFE enflasyonu ise sene sonundaki %28,5 değerinden %27,2’ye geriledi.
Sigara ve toplu ulaştırma gibi birçok zammın şubat ayına veya ay ortasına sarkması nedeniyle ilk beklentilerden daha düşük bir enflasyon görebileceğimizi belirtmiş, buna bağlı olarak da medyan beklentinin altında bir gerçekleşme öngörmüştük. Buna karşın, bu zamlar ve enerji zamları daha yapılmadan ve de giyim kaleminde mevsimsel ortalamalardan daha fazla olarak %5,2'lik düşüş varken manşet enflasyonun %5,0 seviyesinde gerçekleşmesi olumsuz bir görünüme işaret etti.
%4,0-4,5 civarında öngördüğümüz gıda enflasyonu %3,9 seviyesinde açıklanırken tahminimizdeki sapmanın büyük ölçüde %4,5 seviyesinde öngördüğümüz çekirdek enflasyonun (C grubu) %5,6 olarak gerçekleşmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Buradaki asıl belirleyici kalem de %10,2 seviyesindeki hizmet enflasyonu oldu.
TCMB’nin son dönemde özellikle dikkat çektiği kira hariç hizmet enflasyonunu ise %10,7 olarak hesaplıyoruz. Bu rakamlar 2024’ün ocak ayındaki %12,1 ve %12,3’ün altında kalsa da 2025 sonu ve sonrası enflasyon hedefleri ile net bir şekilde uyumsuz olduğunu belirtmek gerekiyor.
Öte yandan, giyim kalemindeki sezon sonu indirimlerinden kaynaklanan %5,2’lik düşüş manşet enflasyonu yaklaşık %0,4 puan aşağı çekmiş, ki bu fiyat düşüşünün de beklentilerimizin oldukça üzerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz (2021-2024 yılları ortalama ocak giyim enflasyonu: -%2,1). Bu gerçekleşmenin ardından, giyim kalemindeki ayrışmanın daha da derinleştiğini söyleyebiliriz. Şöyle ki, enflasyonun yükselişe geçtiği 2021 sonu (Kasım 2021) sonrası dönemi baz alırsak, TÜFE enflasyonu kümülatif olarak %366 olarak gerçekleşmişken, giyim enflasyonunun sadece %139 olduğunu hesaplıyoruz.
İTO’nun açıkladığı İstanbul enflasyonuna göre, aynı dönemdeki giyim enflasyonu ise %610 olarak ortaya çıkıyor. Dayanıklı mallar ve diğer temel mallar gruplarındaki %2,7 ve %2,5’lik enflasyon gerçekleşmelerine karşın, aylık çekirdek mallar enflasyonu da giyim kalemindeki düşüş sayesinde sadece %0,7 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Çekirdek mallar enflasyonu kurdaki stabilitenin yardımıyla yıllık bazda %24,0 seviyesine kadar geri gerilemiş olsa da, yıllık hizmetler enflasyonu %62,9 seviyesinde seyrediyor.
Özetle, sene başında görmeye alıştığımız bazı zamlar (sigara, toplu ulaşım, enerji gibi) daha yapılmadan %5,0 seviyesindeki aylık enflasyon gerçekleşmesi olumsuz bir görünüme işaret etti. Tarihsel ortalamalar ve şubat ayına sarkmasını beklediğimiz zamları dikkate alarak, Şubat ayı için geçici TÜFE enflasyonunu tahminimizi %3,0-3,5 civarında öngörebiliriz. Bu durumda da, yıllık TÜFE enflasyonu %40-41 arası bir seviyeye gerileyebilir. Buna bağlı olarak, bugünkü enflasyon verisinin TCMB'nin faiz indirim beklentilerini sekteye uğratmasa bile indirim oranlarının küçülmesine yol açabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda, Şubat enflasyonu daha kritik hale geldiğini de belirtmek lazım.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!
Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.
Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları WhatsApp, mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.