PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

TR
EN

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

Mart 2025 Bütçe Performansı

Bütçe Açığı/GSYH Oranı %5’e Yakın Seyretmeye Devam Ediyor

Yayınlanma Tarihi: 15.04.2025

Başekonomist Serkan Gönençler

Martta merkezi bütçe açığı 261,5 milyar TL olarak gerçekleşirken 100,2 milyar TL de faiz dışı açık verildi. Geçen yılın aynı ayında bu rakamlar sırasıyla 209,0 milyar TL bütçe açığı ve 134,4 milyar TL faiz dışı açık şeklindeydi. Bu rakamlar bugünün fiyatlarıyla (1 yıllık TÜFE enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak) 288,6 milyar TL ve 185,6 milyar TL’ye tekabül etmektedir. Dolayısıyla, manşet rakamlarda geçen yılın mart ayına göre daha olumlu bir performansa işaret ettiği söylenebilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım

İlk 3 Aylık Dönemde Bütçe Açığı Geçen Yıla Göre Yükselirken, Faiz-Dışı Açık Geriledi

Ocak-Mart dönemine toplu olarak bakıldığında, merkezi bütçe açığı geçen seneki 513,5 milyar TL seviyesinden bu sene 710,8 milyar TL’ye yükselirken faiz dışı açığın 263,0 milyar TL’den 246,9 milyar TL’ye gerilediği görülüyor. TÜFE enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise, geçen yılın aynı dönemindeki manşet rakamlar (bugünün fiyatlarıyla) 732,2 milyar TL ve 370,7 milyar TL açığa işaret etmekte. Bu sonuçlarla, 12-aylık birikimli bütçe açığı geçen ayki 2,25 trilyon TL’den 2,30 trilyon TL’ye yükselirken faiz-dışı açık 853,7 milyar TL’den 819,6 milyar TL’ye geriledi. Bu rakamlar 2024 sonunda 2,11 trilyon TL ve 835,7 milyar TL idi.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım

Mart’ta Vergi Gelirlerindeki Yıllık Artış, Faiz-Dışı Harcamalardaki Artıştan Yüksek Gerçekleşti

Martta bütçe vergi gelirlerindeki %53’lük yıllık nominal artışa (reel: kabaca %11) karşılık faiz-dışı harcamalarda yıllık nominal %40’lık (reel: %1,5) bir artış var. Vergi-dışı gelirlerdeki yıllık artış ise %91’e ulaşıyor. Gelir tarafındaki daha güçlü performansa karşın, faiz harcamalarının 75 milyar TL’den 161 milyar TL’ye yükselmesi (%161 artış) bütçe performansındaki iyileşmeyi engelliyor. Öte yandan, KDV tahsilatındaki yıllık nominal artış ise mart için %89’a, Ocak-Mart dönemi için %59’a ulaşıyor. Bu da tüketim eğiliminin (geçmişe göre zayıflayarak da olsa) halen güçlü seyrettiğine işaret ediyor.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım Araştırma

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Deprem Ödeneklerinin Kullanılmasıyla Nakit Bütçe Açığında Daha Hızlı Bir Artış Eğilimi Görülüyor

2023 yılında olduğu gibi 2024’te de yıl içinde kullanılmayan deprem ödenekleri yılın son ayında gelecek sene kullanılmak üzere emanet hesaba alınmıştı. Buna göre, 2025 yılına 2024 yılı bütçesinden yaklaşık 600 milyar TL’ye yakın deprem harcaması aktarıldığını tahmin etmekteyiz. Bu aktarımın bu sene kademeli olarak kullanılması nedeniyle nakit bazlı bütçe açığı tahakkuk bazlı bütçe açığından daha yüksek gerçekleşmektedir. Ocak-Mart döneminde tahakkuk bazlı olarak 710 milyar TL’lik bütçe açığı nakit bazlı olarak 891 milyar TL’ye yükselmiştir. Önümüzdeki aylarda da nakit bazlı bütçe açığının daha yüksek seyretmesini bekliyoruz.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım Araştırma

Hükümet 2025’te Merkezi Bütçe Açığı/GSYH Oranını %4,8’den %3,1’e Düşürmeyi Öngörüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı son 2 yılı %5’e yakın seviyelerde tamamlayan (halihazırda bu seviyeye yakın seyretmeye devam ediyor) bütçe açığı/GSYH oranının 2025 sonunda %3,1’e düşürüleceğini öngörüyor. Bu düşüşte de 2024’te kabaca 1,0 trilyon TL’lik deprem ödeneğinin 2025’te 584 milyar TL’ye düşmesinin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor (2024’ten aktarılan tutarla birlikte önümüzdeki dönemlerde 1,2 trilyon TL’ye yakın deprem harcaması yapılmış olacak). Bunun yanında, yatırım fonları ve mevduat gelirlerinden alınan stopajın %10’dan %15’e yükseltilmesi de bütçeye önemli bir kaynak sağlıyor. Bunlara karşın, mevcut harcama eğilimiyle %3,1’lik bütçe açığı hedefinin oldukça iddialı göründüğünü, %3,5 (veya biraz üzerinde) bir gerçekleşmenin daha muhtemel göründüğünü düşünüyoruz. Nakit bazlı bütçe açığı ise seneyi GSYH’nin %4,0’ünün üzerinde bir seviyede kapatabilir.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım Araştırma

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.