PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Vadeli Mevduat mı Para Piyasası Fonları mı?

Vadeli Mevduat mı, Para Piyasası Fonları mı?

Yayınlanma Tarihi: 18.07.2024

 

Riskten kaçınan yatırımcıların stratejilerini ve tercihini etkileyen birkaç özellik bulunur. “Para piyasası fonu mu, mevduat mı” gibi soruları sıkça soran yatırımcılar potansiyel yüksek getirilerden ziyade sermayelerinin korunmasını önceliklendirir. Böylelikle kayıp riskini minimize eden yatırımlar arar. Riskli yatırımları tercih etmeyen yatırımcılar yatırımlarının değerinde büyük dalgalanmalar görmek istemez. Bu nedenle düşük riskli yatırım seçeneklerini tercih eder. Temettü ödeyen hisse senetleri, tahviller veya yıllık gelirler gibi düzenli, istikrarlı gelir akışları sağlayan yatırımları tercih edebilirler. Siz de uzun vadeli yatırım ufkuna sahipseniz, kısa vadeli kazançlardan çok istikrarlı büyümeye odaklanıyorsanız riskten kaçınan yatırımcılar arasında olabilirsiniz.

 

Riskten kaçınan yatırımcılar genellikle daha düşük risk seviyesi sunan istikrarlı yatırımları tercih eder. İstikrarlı yatırım türlerinin en başında tahviller gelir. Devlet tarafından desteklenenler çok güvenli kabul edilir. Vadeli mevduat hesapları da bankalar tarafından sunulan, sabit faiz oranı ve süreye sahip, banka güvencesi altındaki hesaplardır. Tasarruf hesapları ise fonlara kolay erişim sağlar ancak düşük istikrarlı getiriler sunar. Hazine menkul kıymetleri de risk toleransı düşük yatırımcıların sıkça tercih ettiği finansal enstrümanlar arasında yer alır. Riskten kaçınan yatırımcılar genellikle sermayeyi korumaya ve yatırım değerlerinde büyük dalgalanmalardan kaçınmaya çalışır, yüksek potansiyel kazançlardan ziyade güvenliği ve istikrarlı getirileri önceliklendirir.

Loading

Vadeli Mevduat Nedir?

Bankalara, belirli bir süre boyunca tutulmak üzere yatırılan ve bu süre sonunda anapara ile birlikte faiz getirisi sağlayan hesap türüne vadeli mevduat denir. Vadeli mevduat hesapları genellikle 1, 3, 6 ay veya 1 yıl gibi sürelerle açılsa da daha uzun vadelerde de  olabilir. Vade sonunda mevduat sahibine anapara ve faiz ödenir. Vadeli mevduat hesapları genellikle sabit bir faiz oranına sahiptir, bu da vade süresi boyunca faiz oranının değişmeyeceği anlamına gelir. Bu oran, mevduatın büyüklüğüne ve vade süresine göre değişiklik gösterebilir. Hesaplar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından belirli bir limite kadar sigortalanır. Dolayısıyla oldukça düşük risklidir. Bu nedenle mevduat sermayenin korunması konusunda güvenli bir yatırım aracıdır.

 

Vadeli mevduat hesaplarından para çekmek için belirlenen sürenin dolması gerekir. Daha önceki para çekme işlemlerinde faiz getirisi kaybı yaşanabilir. Belirli bir süre sonunda anaparaya ek olarak faiz geliri sağlayan bu tür hesapların faiz oranları bankalara göre değişebilir. Vadeli mevduat hesapları, özellikle riskten kaçınan ve sermayesini güvenli bir şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılar için uygun bir seçenektir.

Para Piyasası Fonları Nedir?

Düşük riskli, likit ve kısa vadeli yatırım araçlarına yatırım yapan fonlara para piyasası fonları denir. Para piyasası fonları, yatırımcılara genellikle bankalardaki tasarruf hesaplarından daha yüksek getiri sağlar ve aynı zamanda yüksek likidite sunar. Para piyasası fonları, genellikle hükümet tahvilleri, hazine bonoları, yüksek dereceli şirket tahvilleri ve banka mevduat sertifikaları gibi düşük riskli yatırım araçlarına yatırım yapar. Bu, fonların değerinin büyük ölçüde istikrarlı kalmasını sağlar. Fonlar, genellikle vadesi 397 günü geçmeyen kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapar. Kısa vadeli yatırımlar piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenir ve fonun likiditesini artırır. Para piyasası fonları, yatırımcılara genellikle günlük olarak para çekme veya ekleme imkanı sunar; bu da yatırımcıların fonlarını kolayca nakde çevirebilmelerini sağlar. Para piyasası fonları genellikle net varlık değerini sabit tutmayı hedefler. Böylelikle yatırımcı zaman fark etmeksizin ayırdığı tutara yakın bir değeri geri alacağını bilir.

 

Kısa vadeli borçlanma araçlarından elde edilen faiz gelirini yatırımcılara dağıtan para piyasası fonlarının faiz oranları piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte genel olarak banka mevduat hesaplarından daha yüksek getiri sağlarlar. Fonlar genellikle sıkı düzenlemelere tabidir. Yatırımcıların paralarını güvende tutmak için bu düzenlemelere uymaları gerekir. Para piyasası fonları, genellikle nakit yönetimi için veya geçici olarak paralarını park etmek isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Bu fonlar, düşük risk profiline sahip olmaları ve likidite sağlamaları nedeniyle, özellikle riskten kaçınan yatırımcılar için cazip bir seçenek olabilir.

Mevduat mı Para Piyasası Fonu mu Daha Avantajlıdır?

Risk toleransı düşük ve istikrarlı bir yatırımcıysanız, yatırım yapacağınız enstrüman üzerine düşünürken kendinize fon mu mevduat mı sorusunu da sıkça sormuş olabilirsiniz. Avantajları açısından her ikisini de karşılaştırmak mümkün.

Risk ve Güvence

Mevduat hesapları, genellikle sabit faiz oranı ve belirli bir vade süresiyle güvenli yatırım araçlarıdır. Piyasa dalgalanmalarından etkilenmezler. Devlet Güvencesi: Türkiye'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından belirli bir limite kadar sigortalanır. Sigorta, banka iflas etse bile yatırımcıların mevduatlarının belirli bir kısmının devlet tarafından korunacağı anlamına gelir. Para piyasası fonları ise farklı kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yaparak riskleri dağıtır. Ancak, fonun tüm varlıkları piyasa koşullarına bağlı olduğu için mevduat hesaplarına göre biraz daha yüksek risk taşır.

Para piyasası fonları devlet güvencesi altında değildir. Ancak, fonun içinde yer alan varlıkların güvenilirliği, fonun genel risk seviyesini düşürür.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Getiri

Mevduat hesapları, vade süresi boyunca sabit bir faiz oranı sunar. Yani, baştan belirlenen faiz oranı, vade sonunda kazanılacak getiriyi kesinleştirir. Getiri, piyasadaki faiz oranlarının değişiminden etkilenmez. Para piyasası fonlarının getirisi, fonun yatırım yaptığı varlıkların performansına bağlı olarak değişir. Genellikle mevduat hesaplarından daha yüksek getiri potansiyeli sunar, ancak piyasa koşullarına bağlı olarak getiriler dalgalanabilir.

Likidite

Mevduat hesaplarında para, belirli bir vade süresi boyunca tutulur. Vade dolmadan para çekilirse, faiz getirisi kaybedilebilir veya cezai kesintiler uygulanabilir ve yatırımcıların paralarını vade sonuna kadar kullanamamalarına neden olabilir. Para piyasası fonları ise genellikle günlük olarak paraya çevrilebilir. Yatırımcılar, istedikleri zaman fonlarını satabilir ve paralarını çekebilirler

Yönetim

Mevduat hesapları, yönetim gerektirmeyen basit yatırım araçlarıdır. Bankaya para yatırılır ve vade sonunda faiz geliriyle birlikte geri alınır. Ekstra yönetim veya masraf yoktur. Para piyasası fonları genellikle profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilir. Yöneticiler, fonun yatırım yaptığı varlıkları seçer ve yönetir. Tabii, profesyonel hizmet, genellikle fon yönetim ücreti gibi ek maliyetler gerektirir.

Esneklik

Mevduat hesapları, sabit bir faiz oranı ve belirli bir vade süresi ile sınırlıdır. Yatırımcılar, yatırımlarını vade süresi boyunca değiştiremezler ve faiz oranı vade boyunca sabittir. Para piyasası fonları, farklı kısa vadeli yatırım araçlarına yatırım yapabilir. Fon yöneticileri, piyasa koşullarına göre portföyü değiştirebilir ve optimize edebilir.

 

Risk toleransınıza en uygun yatırım stratejisini öğrenmek için iyi bir analiz gereklidir. Size özel analizi gerçekleştirebilecek ve en uygun yatırım önerileri sunabilecek profesyonellere ulaşmak için hemen bugün Gedik Yatırım’da hesap açın.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar