PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Kaldıraçlı Piyasalarda Riski Yönetmek Mümkün mü? Risk/Reward Nedir?

Kaldıraçlı Piyasalarda Etkili Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 30.12.2024

Kaldıraçlı piyasalar, yatırımcıların ellerindeki teminat miktarına kıyasla çok daha büyük pozisyonlar alabilmesine olanak tanıyan ve bu sayede yüksek kazanç fırsatları sunan dinamik piyasalardır. Özellikle kurumsal yatırımcılar için bu özellik, gelecekteki alacak veya borçlarını hedge edebilmek ve finansal risklerini etkin bir şekilde yönetebilmek adına büyük bir avantaj sağlar ancak aynı kaldıraç bireysel yatırımcılar için çift taraflı bir kılıç gibidir; yüksek getiri beklentisinin cazibesi ile dikkat çekerken risklerin de aynı oranda büyüdüğü unutulmamalıdır.

Kaldıraçlı piyasalarda başarıya ulaşmak, risk yönetimi ve doğru bir risk/ödül (risk/reward) dengesinin kurulmasından geçer. Bu yazımızda, bu dengeyi nasıl sağlayabileceğimizi öğrenecek ve kaldıraçlı piyasalarda risk yönetiminin mümkün olup olmadığına dair önemli detaylara odaklanacağız.

Loading

Risk/Reward (R/R) Nedir ve Neden Önemlidir?

Risk/Reward kavramını iyi bir şekilde anlamak için öncelikle giriş fiyatı (Entry Price), zarar durdurma noktası (Stop Loss-SL) ve kâr alma noktası (Take Profit-TP) kavramlarının iyi anlaşılması gerekir. Rasyonel bir insan, pozisyona girerken bir ürünün yükseleceğini veya düşeceğini düşünerek, rastgele olmayan bir mantık ile pozisyon alır. Teknik ya da temel kendi içinde bir mantığa dayanan bu pozisyonun, belirli bir fiyatın altına düştüğü durumda ilgili pozisyonda daha fazla zarara katlanmayarak pozisyonun kapatılmasına Stop Loss, yeterince yükselip/düşüp fiyatın doygunluk noktasına geldiğini düşündüğü yerde pozisyonun kapatılmasına ise Take Profit diyoruz.


Örnekteki EUR/USD işleminde, 1.0425 seviyesinden uzun pozisyon alınmış (Entry Price), 1.0375 seviyesinde yaklaşık 50 USD’ye denk gelen zarar durdurma (Stop Loss) emri girilmiş, 1.0527 seviyesinde yaklaşık 100 USD kâra denk gelen noktaya kâr al (Take Profit-TP) emri girilmiştir. Bu işlem için R/R=2’dir. Yani her 1 birim (50 USD) kayıp için, 2 birim (100 USD) kazanç hedeflenmiştir.

R/R ile Disiplinli Risk Yönetimi

R/R yönteminin avantajı, duyguları devre dışı bırakarak piyasada sadece matematiği aktif kılmaktır. Böylelikle piyasadaki en büyük amatörlük olan, zararda uzun süre beklemek ve kâr görünce hemen pozisyonu kapatmak engellenir. Yani kuruyan çiçekleri sulamaya devam ederken yeşeren çiçekleri hemen koparmak gibi bir hata yapılmaz. R/R yönteminde ise çiçek kuruduysa kurumuştur (SL); ısrarcı olmaya gerek yoktur. Yeşil ise çiçek olgunlaşana kadar sulamaya devam etmek esastır (TP). Anlaşılacağı üzere zarar durdurma noktası kesindir, değişmez ve işlemin miktarı her zaman fiyat buraya geldiğinde razı olunacak zarar kadar belirlenir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Risk Matrisi ile Pozisyonları Optimize Etmek

Peki alınan kaç pozisyon zararla kapanırsa oyun dışı kalmış oluruz? İşte bu noktada Risk Matrisi bu konuyu en iyi şekilde açıklıyor.


Tablodan anlaşılacağı üzere, 2:1 Risk/Reward oranı ile pozisyon alındığı durumda işlemlerin %50’si zararla kapanıp (SL), %50’si kârla (TP) kapansa bile günün sonunda kazançlı durumda olunacaktır. Örneğin 1000 USD parası olan bir trader’ın her işlemde 100 USD risk limiti belirleyerek, R/R:2 ile pozisyonlar almaya devam ettiğini varsayalım. Bir ay içinde alınan 10 pozisyondan 5 adeti kârla (Take Profit), 5 adeti zararla (Stop Loss) kapanmış olsun. Bu durumda işlem başarı oranı %50’dir.

Bu oran düşükmüş gibi gözükse de zararla kapanan her işlem başına 100 USD ile toplam 500 USD zarar edilecektir. Diğer yandan kârla kapanan her işlem için işlem başına 200 USD kâr edilecektir. Bu işlemlerin sonunda başlangıçta 1000 USD olan bakiye, bir ay sonunda 1500 USD olmuş olur.

 

Kaldıraçlı Piyasalarda Sürdürülebilirlik

Unutmamak gerekir ki kaldıraçlı piyasalarda başarılı olmanın anahtarı anlık kâr ve zararlara odaklanmak değil, sürdürülebilir bir büyüme stratejisi oluşturmaktadır. Fiyatlar sürekli dalgalanır ve piyasada her zaman yeni bir fırsat vardır. Önemli olan, bu fırsatları değerlendirebilmek için oyunda kalmaya devam etmektir. İyi bir risk yönetimi ile en büyük tehlike olan “liquidation”, yani tüm bakiyeyi sıfırlama durumlarından kaçınılabilir. Bu disiplinli yaklaşım sayesinde piyasadaki oynaklığa rağmen yatırım yapmaya devam edilebilir.

Sonuç olarak kaldıraçlı piyasalarda riskleri yönetmek mümkündür ve bunun yolu, Risk/Reward kavramını benimsemekten geçer. Disiplinli işlem kararları, kayıpları minimumda tutarken kazançları maksimize etmek için etkili bir yöntem sunar. Bu yaklaşımı doğru kullanan yatırımcılar, riskli olarak görülen bu piyasalarda dahi sürdürülebilir başarıyı yakalayabilirler.

Loading

Uluslararası Piyasalar

Turgut Üstün

Uzman Yardımcısı

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.