BIST 100
Finans dünyasına adım atanların sıklıkla karşılaştığı portföy nedir sorusu birkaç yanıt içerir. Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için güçlü bir araç olan portföy genellikle hisse senedi, tahvil, yatırım fonu gibi varlıkların toplamından oluşur. Portföy stratejileri ise yatırımcının belirli hedeflere ulaşma yollarını belirleyen bir plandır. Bir strateji için öncelikle yatırımcının risk toleransının belirlenmesi, zamansal ufku ve likidite ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması önem taşır. Yatırımcı, portföy stratejisi sayesinde birikiminin zaman içinde nasıl yeniden dengelenmesi gerektiğine dair bir yol haritası da kazanmış olur. Gedik Yatırım’ın bu yazısında daha önceden yanıtını verdiğimiz portföy ne demek sorusunu biraz daha genişletecek ve stratejilerden söz edeceğiz.
Yatırım stratejileri birkaç sınıfta düşünülebilir. Yatırımcı, piyasa performansının üzerine çıkmaya çalışırsa alım satım işlemlerini daha sık yapar. Bu aktif stratejidir. Piyasayı takip eden yatırımcı, alım satım işlemlerini daha az yapıyor ve uzun vadeli yatırımlara odaklanıyorsa pasif strateji uyguluyor demektir. Hangi stratejinin seçileceği kişisel durum ve piyasa koşullarına göre değişir. Risk yönetimi, getiri optimizasyonu ve uzun vadeli hedeflere ulaşma şansı sağlayan stratejik yaklaşım, kişinin duygusal yatırımdan kaçınmasını ve doğru tarafta kalmasını sağlar. Kişilerin borsa yatırım stratejisi geliştirmesi birikimlerini bilinçli ve tutarlı bir şekilde çoğaltmalarına fırsat verir. Peki en iyi portföy yönetim stratejileri nelerdir biliyor musunuz? Finans ekosisteminin efsane isimlerinin stratejilerini ve en iyi yatırım yöntemleriyle ilgili yaklaşımları daha yakından inceleyelim.
Bu yaklaşım, yatırımı herkes için erişilebilir hale getirerek parayı tek bir kapsamlı fona yatırmayı kolaylaştırır. Bu fonlar genellikle riski yönetmek için varlık sınıflarını periyodik olarak yeniden dengeleyen hedef tarih fonları veya piyasa endeksi izleme fonları olabilir. Basitçe bu stratejiyi yatırımlarınızın çeşitlendirilmesi ve yönetimi için "tek durak noktası" olarak düşünebilirsiniz.
Tek fon portföyü özellikle yatırım yapmaya yeni başlayan ve karmaşık yatırım araçlarından ziyade basit, sağlam ve erişilebilir bir değer arayanlar için uygun olabilir. Ancak stratejinin önemli bir dezavantajı da vardır: Portföyü tek bir fonla sınırlamak, yatırımcıyı bu fonun karşılaştığı tüm risklere maruz bırakacaktır. Bu durum, yatırımcıların kontrolünden bağımsız olarak fonun performansını olumsuz etkileyebilecek ani piyasa dalgalanmalarına karşı savunmasız kalmalarına neden olabilir.
Bu strateji özellikle hisse senedi ve tahvil olmak üzere iki varlık sınıfının tek bir varlıktan daha iyi performans gösterebileceği fikrine dayanır. Strateji iki yatırım fonuna veya bir hisse senedi diğeri tahvil olmak üzere iki ETF'ye yatırım yapmak şeklinde uygulanır. Bu sayede yatırımcılar, birikimlerini çoğaltmak ile gelir elde etmek arasında denge kurarken tüm bunları basit ve çeşitlendirilmiş bir şekilde yapabilirler.
Avantajlar
Dikkat Edilmesi Gerekenler
90/10 yatırım stratejisi, uzun vadeli yatırımcılar için basit ve kullanışlı bir portföy oluşturma yöntemidir. Bu strateji, yatırımların %90'ını hisse senedi endeks fonuna, kalan %10'unu ise kısa vadeli tahvillere ayırmayı önerir. Stratejinin temelinde en az 10 yıl gibi uzun vadeli planlar bulunur. Kısa vadeli dalgalanmalara karşı toleranslı olmayı gerektirir. Ayrıca %90 hisse senedi ve %10 tahvil dengesi, risk ve getiri arasında bir denge kurmayı amaçlar. Strateji karmaşık yatırım araçları veya piyasa zamanlaması gerektirmez.
Avantajları
Dezavantajları
Dave Ramsey yatırımın karmaşık olması gerekmediğine, yatırımcıların kısa vadeli dalgalanmalara takılmaması ve uzun vadeli hedeflerine odaklanması gerektiğine inanmaktadır. 4 fon stratejisi riski dağıtarak yatırımcıların kontrolünü elinde tutmasını sağlar. Bu stratejinin temelde yatırımcıların paralarını dört farklı fon türüne ayırarak portföylerini çeşitlendirmelerini öneren bir yatırım planıdır. Bu fonlar şunlardır:
Dört fon portföyü uzun vadeli (en az 10 yıl) yatırımcılar için uygundur. Kısa vadeli dalgalanmalara karşı toleranslı olmayı gerektirir. Farklı sektörlere ve coğrafi bölgelere yatırım yaparak risk dağıtılır.
Avantajları
Dezavantajları
Sarmaşık Ligi Yatırım Stratejisi Harvard, Yale ve Stanford gibi ABD'nin seçkin üniversitelerinin bağış fonları tarafından kullanılan bir yatırım yöntemidir. Bu strateji uzun vadede yüksek getiri elde etmeyi amaçlarken riski nispeten düşük tutmaya odaklanır. Uzun vadeli yatırımcılar için uygun olan stratejide farklı varlık sınıfları (hisse senedi, tahvil, emtia, gayrimenkul vb.) vardır. Bu da genel portföy riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu stratejide yatırımcı geleneksel hisse senedi ve tahvillerin yanı sıra özel sermaye, hedge fonları ve gayrimenkul gibi alternatif yatırımlara da yatırım yapma olanağına sahip olur.
Avantajları
Dezavantajları
Uzun vadeli al ve tut stratejisinin anahtar özellikleri farklı varlık sınıflarına, coğrafi bölgelere ve farklı yaklaşımlara yatırım yaparak riskin azaltılması, karmaşık yatırım araçları ve piyasa zamanlamasına ihtiyaç duyulmaması olarak özetlenebilir. Bu portföyü oluştururken hedefin belirlenmesi, risk toleransının ve vade optimizasyonunun değerlendirilmesi önemlidir. Farklı varlıklara yatırım yapılarak çeşitlilik sağlanması, düzenli yatırımın devam ettirilmesi ve uzun vadeli büyümeye odaklanılması da diğer önemli kriterler arasındadır.
Avantajları
Dezavantajları
Portföyünüzü Gedik Yatırım ile yönetin, çeyrek asrı aşkın tecrübemizden ve avantajlardan faydalanın. Şubeye gelme zorunluluğunuz olmadan, online görüşme ile dakikalar içinde Gedik Yatırım hesabınızı açarak birikimlerinizi değerlendirmeye hemen başlayabilirsiniz.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.