BIST 100
İşgücü piyasalarında yavaşlama, resesyon endişesi yaratsa da analistler FED’in süreci yöneten piyasa yapıcı hamlelerine güveniyor. Kurumun verdiği kararlar doğru zamanda doğru fiyatlandırmalar anlamına geliyor. Yorumlar bu sürecin sonucunda piyasanın bol para ile buluşması yönünde yoğunlaşıyor. Bu durum hisse senedi, kripto ve değerli maden piyasalarında yeni rekorlar anlamına geliyor ancak piyasalar tüm bu süreçten daha önemli bir durum ile karşı karşıya: Maymun çiçeği virüsü.
1967 yılından önce dünyayı kırıp geçiren çiçek hastalığı, 1980 yılına dek uygulanan agresif aşılama programı sayesinde eradike edilmiş, yani yeryüzünden silinmişti. Bu döneme dek yaklaşık 56 milyon kişinin çiçek hastalığı yüzünden hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Agresif aşı uygulamasının durdurulması Maymun çiçeği (Monkeypox) virüsü dahil olmak üzere çiçek hastalığı virüslerinin özellikle Orta ve Batı Afrika’da nadiren de olsa tekrar görülmesine yol açmıştı. Her ne kadar ismi bize öyle düşündürse de virüsün maymunlarla doğrudan bir ilgisi yok. Virüs 1958 yılında Danimarka’ya getirilen denek maymunlar üzerinde görülen lezyonlar nedeniyle “Maymun çiçeği” olarak isimlendirmişti. Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği virüsünün ismini, hastalığı belirli bir tür üzerine yaftaladığı için değişmesine ve Monkeypox yerine MPox olarak kullanılmasına karar verdi. Peki Maymun çiçeği veya MPox piyasaları nasıl etkiler ve hangi doğru stratejiler yatırımcının birikimini çoğaltır? Sizin için yanıtladık.
Maymun çiçeği (MPox), genellikle tropikal ormanlarda yaşayan ip sincapları, ağaç sincapları, Gambiya keseli sıçanları, fındık fareleri ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan insanlara bulaşabilen viral bir hastalıktır. İlk olarak 1958 yılında tanımlanmış olan bu virüs, zoonotik bir enfeksiyon olarak kabul edilir. İnsanlara bulaşma genellikle hayvanlar aracılığıyla gerçekleşse de insan-insan bulaşı da mümkündür.
MPox'un belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve deri döküntüleri yer alır. Hastalığın semptomları genellikle 1-3 hafta sürer ve çoğu durumda kendiliğinden iyileşir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde veya komplikasyon gelişen hastalarda durum ciddiyet kazanabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer sağlık otoriteleri, MPox'un yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler ve aşı programları uygulamaktadır.
MPox'un sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra ekonomik ve finansal etkileri de dikkate değerdir. Salgın haberleri ve olası pandemi korkusu, yatırımcıları küresel piyasalardaki risk algısını yeniden değerlendirmeye zorlamaktadır.
Maymun çiçeği virüsünün yayılması ve olası bir pandemiye dönüşme ihtimali, bazı sektör ve şirketlerin değer kazanmalarına neden olabilir. MPox nedeniyle öne çıkabilecek şirketlerin sektörleri şöyledir:
Maymun çiçeği virüsü, küresel piyasalarda bazı sektörleri ve hisseleri doğrudan etkileyebilir. İşte en çok etkilenme ihtimali olan sektörler:
Türkiye’deki firmalara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların odağında olan firmalardan bazıları şöyle:
Gedik Yatırım’da hesap açarak piyasalardaki gelişmeleri anlık olarak takip edebilir ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Hesabınızı Gedik Yatırım’a taşıdığınızda uzman kadromuzla iletişime geçerek size özel yatırım stratejileri oluşturabilir, portföyünüzü en verimli şekilde yönetebilirsiniz.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.