BIST 100
Başekonomist Serkan Gönençler
Merkezi bütçe Ocak’ta 139 milyar TL açık verirken 12-aylık birikimli açık hafif gerileyerek 2,1 trilyon TL oldu. Ocak’ta merkezi bütçe açığı 139,3 milyar TL olarak gerçekleşirken, 23,8 milyar TL’lik faiz dışı fazla verildi. Geçen yılın aynı ayında bu rakamlar sırasıyla 150,7 milyar TL bütçe açığı ve 29,6 milyar TL’lik faiz dışı açık şeklindeydi. Bu rakamlar bugünün fiyatlarıyla (1 yıllık enflasyona göre düzeltilmiş olarak) 214 milyar TL ve 47 milyar TL’ye tekabül etmektedir. Dolayısıyla, manşet rakamların geçen yılın ocak ayına nazaran çok daha iyi bir görünüme işaret ettiği söylenebilir. Bu sonuçlarla, 12-aylık birikimli bütçe açığı 2024 sonundaki 2,11 trilyon TL (GSYH’nin %4,8’i) değerinden hafif gerileyerek 2,09 trilyon TL oldu. Aynı dönemde faiz dışı açık ise 836 milyar TL’den 782 milyar TL’ye geriledi.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım
Yılın ilk ayından bütçe harcamalarında kontrollü gidilmesi sayesinde 2024 Ocak ayına göre daha olumlu bir görünüm ortaya çıktı.
Bütçe gelirlerindeki %49’luk yıllık nominal artışa (reel kabaca %5) karşılık, bütçe harcamalarında yıllık nominal artışın %38 (reel: -%3) ile sınırlı kalması geçen yıla göre olumlu performanstaki temel belirleyici oldu. Yıllık nominal artış toplam vergi gelirlerinde %54’e (reel %8), KDV gelirlerinde de %53’e (reel: %7) ulaşıyor. Buna göre, tüketim eğiliminin halen güçlü seyrettiği söylenebilir. Harcama kontrolü için de yılın ilk ayından bir değerlendirmede bulunmak erken olabilir.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım
Son 2 yılda %5 civarında seyreden bütçe açığının 2025 sonunda özellikle deprem ödeneklerindeki azalmayla beraber %3,1’e düşürüleceğini belirtiyor. 2024’te kabaca 1,0 trilyon TL’lik deprem ödeneğinin 2025’te kabaca 0,6 trilyon TL’ye düşürülmesi öngörülüyor. Bunun yanında, ocak sonunda yatırım fonları ve mevduat gelirlerinden alınan stopajın %10’dan %15’e yükseltilmesi de (2024’te ortalama stopaj oranı kabaca %7 idi) bütçe açığını sınırlandıracaktır. Buna göre, 2025’te merkezi bütçe açığı/GSYH önemli oranda iyileşecek. Buna karşın, hükümetin açıkladığı %3,1’lik hedefin oldukça iddialı göründüğünü ve buna bağlı olarak ek vergilere veya tasarruf paketine ihtiyaç olabileceğini değerlendiriyoruz. Bütçe kalemlerine ilişkin 2024 gerçekleşmelerini ve 2025 yılı hedeflerini Tablo 2’den görebilirsiniz.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gedik Yatırım
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.