PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Nisan 2025 Sanayi Üretim Verileri

Sanayi Üretimi Nisanda Aylık Bazda %3,1 Gerilese de Yıllık Bazda %3,3 Arttı

Yayınlanma Tarihi: 12.06.2025

Başekonomist Serkan Gönençler – Araştırma Uzmanı Burak Pırlanta

TÜİK’in açıkladığı verilere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda aylık %3,1 daraldı. Ocak ve şubat aylarındaki yaklaşık toplam %4 daralmanın ardından mart ayında %3,4'lük artış göstermişti. Sanayi üretimi, yıllık bazda ise %3,3 artış gösterdi. Ayrıca, yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmamış veride fazla iş günü nedeniyle büyüme verisi çift hanede, %12,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu arada hatırlatmak gerekirse, 2024 2. çeyrekte %2,0, 3.çeyrekte de %3,7 daralma gösteren sanayi üretimi, son çeyrekte %2,1 ile artıda kapatmış, 2025 ilk çeyrekte ise yıllık %0,7 artış göstermişti. Nisan ayı ile birlikte 2025 ilk 4 ay takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %1,3 büyüme görülmektedir.

 

Kaynak: TÜİK, Gedik Yatırım Araştırma

Sanayi Üretiminin Sektörlere Göre Kırılımında Önemli Ayrışmalar Devam Ediyor

Takvim etkisinden arındırılmış yıllık bazda büyüme gösteren başlıca önemli sektörler olarak özellikle elektrik, gaz ve su üretimi (%8,8)’lik artışla öne çıktı. Bu dönemde gıda ürünleri imalatı (%8,4), metal eşya sanayi (makine-teçhizat hariç) (%7,2), motorlu kara taşıtı imalatı (%6,4), metalik olmayan mineraller (%4,8) ve ana metal sanayi (%3,2) ile pozitif ayrışan sektörler arasında yer aldı. Ayrıca madencilik ve taş ocakçılığı %1,3 ve bütün olarak imalat sanayi %3,0 büyüme gösterdi. Diğer taraftan, sanayinin bazı önemli kollarında zayıflık devam etti. Dayanıklı tüketim malları imalatı (-%5,4), tekstil ürünleri imalatı (-%5,1), makine ve teçhizat imalatı (-%5,7), plastik-kauçuk ürünleri (-%1,7) oranında yıllık bazda daralma kaydetti. Giyim eşyası imalatı da (-%4,1) ile gerileyen sektörler arasında yer aldı. Kimyasal madde imalatı ise yatay seyretti (%0,1).

 

Yılın ilk dört ayını kapsayan ocak-nisan döneminde ise, toparlanmanın daha sınırlı ve gene sektörler bazında dengesiz olduğu görülüyor. Bu dönemde enerji (%8,2), gıda ürünleri (%4,1), metal eşya sanayi (%7,9) ve ana metal sanayi (%2,7) üretimini artırmayı başarmış görünüyor. Buna karşılık, motorlu kara taşıtı (-%6,1), makine-teçhizat (-%5,7), plastik-kauçuk (-%3,7), tekstil ürünleri (-%2,2), kimyasal madde ürünleri (-%1,1) ve dayanıklı tüketim malları (-%1,4) sektörleri yıllık bazda gerileme gösteriyor. Veriler, yılın ilk dört ayında iç talebe ve dayanıklı tüketime duyarlı birçok sanayi kolunda zayıflamanın sürdüğünü gösteriyor. Buna karşılık, elektrik-gaz-su ve gıda sektörlerinde üretimde belirgin artışlar dikkat çekiyor. Ayrıca metal eşya ve ana metaldeki üretim artışı öne çıkarken, motorlu taşıtlar ve makine-teçhizat gibi yatırım ve dayanıklı tüketime hassas sektörlerdeki düşüş, bu alanlarda talebin halen zayıf seyrettiğini gösteriyor. Tekstil ve plastik kauçuk gibi sektörlerde devam eden gerileme  ise, genel olarak iç ve dış talepteki kırılganlığın sürdüğüne işaret ediyor. Bu tablo, büyümenin sektörel olarak dengesiz ve özellikle iç talep kaynaklı alanlarda baskı altında kalmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

İmalat PMI ve Elektrik Tüketimi Sanayi Üretiminde Önümüzdeki Aylarda Sınırlı Bir Düşüşe İşaret Ediyor.

İmalat PMI endeksi Nisan 2024’ten beri (2024 Şubat ve Mart aylarındaki 50,2 ve 50,0 seviyeleri hariç tutulursa da Temmuz 2023’ten beri) 50 eşik değerinin altında seyrediyor. Eylül’den Aralık’a kadar 44,3 seviyesinden 49,1’e kadar yükselen imalat PMI sonrasında yeniden düşüşe geçerek Mart ve Nisan’da 47,3, Mayıs’ta ise 47,2 olarak gerçekleşmişti. Sanayi üretimi ile güçlü ilişkiye sahip elektrik tüketimi ise Mayıs’ta Nisan’daki paralel gerçekleşti. Bunlara dayanarak, sanayi üretim endeksinde yıllık %2,0-2,5 civarında sınırlı büyüme olabileceğini değerlendiriyoruz. Nisan’da lehte çalışan iş günü etkisi Mayıs’ta terse döneceğinden, arındırılmamış endekste ise yıllık bazda %4,0’e yakın bir gerileme görülebilir.

 

Kaynak: TÜİK, TCMB, Gedik Yatırım Araştırma

 

Kaynak: TÜİK, Gedik Yatırım

 

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.