PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Mayıs Ayı ISO Türkiye İmalat PMI Verileri

PMI Mayıs’ta 47,2 Olarak Gerçekleşti

Yayınlanma Tarihi: 02.06.2025

PMI Nisanda 47,3 Olarak Gerçekleşti

Başekonomist Serkan Gönençler - Araştırma Uzmanı Burak Pırlanta

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, nisanda 47,2’ye geriledi (önceki ay 47,3) ve üst üste 14. ay 50,0 eşik değerinin altında kaldı. İSO’nun yayınladığı basın bülteninden öne çıkardığı bazı tespitleri şöyle özetleyebiliriz:

 

  • Girdi Maliyetlerinde Sert Artış, Nihai Ürün Enflasyonunda Yavaşlama: TL’deki değer kaybı başta olmak üzere maliyet baskıları güçlü şekilde devam etti; buna rağmen girdi maliyet enflasyonu ve nihai ürün fiyatlarındaki artış hızında belirgin yavaşlama gözlendi. Nihai ürün fiyatları enflasyonu 2025 yılının en düşük seviyesine geriledi.

  • Yeni Siparişlerde 23 Ay Süren Zayıflama: Zayıf iç ve dış talep, yeni siparişlerde gerilemenin 23. aya taşınmasına yol açtı; talepteki düşüklük Mayıs ayında belirgin şekilde hissedildi.

  • Sektörel Üretim Yalnızca İki Alanda Artış Gösterdi: İzlenen 10 ana sektörden sadece “giyim ve deri ürünleri” ile “metalik olmayan mineral ürünler” gruplarında üretim artışı gözlendi; özellikle tekstil sektöründe daralma ivme kaybetmeden devam etti.

  • İhracat Siparişlerinde Sınırlı Canlanma: Yeni ihracat siparişleri, dört sektörde artış göstererek kısmen daha genele yayılırken; bu tabloya en belirgin katkı giyim ve deri ürünlerinden geldi.

  • İstihdamda Genel Azalma Eğilimi: Sipariş yetersizliği nedeniyle istihdamdaki düşüş derinleşti; çoğu sektörde çalışan sayısı azaldı.

  • Satın Alma ve Stoklarda Düşüş: Şirketler, gerek girdi gerekse nihai ürün stoklarını azalttı; satın alma faaliyetlerindeki düşüş, talep eksikliğiyle paralel seyretti.

  • Tedarikçi Teslimat Sürelerinde Kısalma Devam Ediyor: Düşük girdi talebi nedeniyle teslimat süreleri üst üste üçüncü ayda da kısaldı; ancak tedarikçi performansındaki iyileşme Nisan’a kıyasla daha sınırlı kaldı.

 

Kaynak: İSO, Gedik Yatırım Araştırma

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan ayı raporuna göre, sektörlere ilişkin bazı gelişmeleri ise şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Gıda ürünlerinde sekiz ay sonra ilk kez üretim yavaşladı, istihdam artarken; tekstil sektöründe siparişler ve üretim sert gerilemeye devam etti, fiyatlar düştü.

  • Giyim ve deri ürünlerinde üretim dokuz ay sonra artıya geçti, ihracat destekli toparlanma öne çıktı; ağaç ve kağıt ürünlerinde hem maliyet hem fiyat enflasyonu sektörler arası en yüksek seviyeye ulaştı, istihdam hızla azaldı.

  • Kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe üretim daralması hız kesse de sürdü, ihracat siparişleri arttı; metalik olmayan minerallerde yeni siparişlerde güçlü genişleme yaşandı, ancak istihdamda azalma görüldü.

  • Ana metal sanayinde üretimde daralma yavaşladı ve istihdam arttı; makine ve metal ürünlerde üretim zayıf seyrini sürdürdü, istihdam kaybı neredeyse durdu.

  • Elektrikli ve elektronik ürünlerde istihdam artışı devam etti, üretim ise gerilemeye devam etti; kara ve deniz taşıtlarında yeni ihracat siparişleri artarken, istihdamda rekor azalış kaydedildi.

 

Kaynak: İSO, Gedik Yatırım Araştırma

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.