PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Hazine Finansman Programı Makro Görünüm Raporu

Hazine’nin Borçlanma Programı, Artan Finansman İhtiyacına İşaret Ediyor

Yayınlanma Tarihi: 01.07.2025

Araştırma Uzmanı Burak Pırlanta

Hazine Temmuz-Eylül döneminde 906 milyar TL iç borç geri ödemesine karşılık, 1,1 trilyon TL’lik iç borçlanma öngörüyor.

Hazine haziran ayı sonunda Temmuz-Eylül dönemi finansman programını açıkladı. Buna göre, Hazine temmuz ayında 317 milyar TL iç borç ve 57 milyar TL karşılığı dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Buna karşılık, toplam 10 ihale ile 376 milyar TL’lik borçlanma hedeflenirken öngörülen borç çevirme oranı %119’a tekabül ediyor.

Hazine Temmuz-Eylül dönemi toplamında ise 477 milyar TL’si anapara ve 429 milyar TL’si faiz olmak üzere 906 milyar TL iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Dış borç geri ödemelerinin TL karşılığının ise yaklaşık 115 milyar TL olması öngörülüyor. Hazine toplamda yaklaşık 1,1 trilyon TL civarı iç borçlanma planlarken bu yaklaşık %118,6’lık bir iç borç çevirme rasyosuna denk geliyor. Bu rakamlara göre, bu dönemde, Hazine’nin net iç borçlanma tutarının (yeni tahvil ihracının) ise 598 milyar TL olması öngörülüyor.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı

Ocak-Haziran Döneminde Yeniden Borçlanma Oranı %130 Oldu

Yılın ilk 6 aylık dönemde ise Hazine’nin 1,16 trilyon TL’lik iç borç geri ödemesine karşılık yaklaşık 1,5 trilyon TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdiği (planlananın yaklaşık 85 milyar TL üzerinde) ve iç borç çevirme oranının Ocak-Mayıs dönemindeki %140’lık seviyeden haziran ayındaki iç borç servisinden daha az miktarda olan iç borçlanma (%95 iç borç çevirme rasyosu) ile %130 seviyelerine gerilediği görülmektedir. Nakit bütçe açığı mayıs ayı itibarıyla toparlanma gösterse de yüksek seyretmeye devam etmesi Hazine’nin iç borçlanma ihtiyacını artıran önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Şöyle ki, Ocak- Haziran döneminde nakit bütçe açığı 826 milyar TL, nakit bazlı faiz dışı bütçe açığı ise 51 milyar TL seviyelerinde seyretmektedir.

Hazine’nin ilk 6 ayda yaklaşık 11,5 milyar USD'lık dış borç geri ödemesine karşılık sadece 4,5 milyar USD’lik Eurobond ve 2,5 milyar USD’lik kira sertifikası ihracında bulunduğu dikkate alındığında ve Hazine’nin döviz nakit pozisyonundaki değişimlere de bakıldığında, iç borçlanmanın bir kısmının dış borç geri ödemelerine kaydırıldığını da söyleyebiliriz.

 

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine’nin İç Borçlanma İhtiyacı Yüksek Kalmaya Devam Edecek

Hazine’nin Mayıs 2026 sonuna kadar açıkladığı borç geri ödeme projeksiyonlarına göre Haziran 2025 ile Mayıs 2026 arasında 3,3 trilyon TL’ye yakın iç borç geri ödemesi görünüyor. Kısa vadeli tahvil ihraçları dikkate alındığında bu tutarın da aşılacağını söyleyebiliriz. Bu dönemde öngörülen dış borç geri ödemesi ise 19,5 milyar USD’ye ulaşıyor ki bu da iç borçlanmanın bir bölümünün dış borç geri ödemelerine aktarılmasının gerekeceğine işaret ediyor. Bu dönemde öngördüğümüz nakit bazlı faiz-dışı açık da dikkate alındığında, Mayıs 2026 sonuna kadar olan dönemde Hazine’nin iç borçlanma ihtiyacının 4,0 trilyon TL’ye yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Bu da aylık ortalama 350-360 milyar TL’lik bir rakama tekabül ediyor. Buna göre, iç borç çevirme rasyosu da %130’un üzerinde gerçekleşebilir.

 

Hazine’yi Temmuz Ayında 10 Adet Tahvil İhracı ile Yoğun Bir Takvim Bekliyor

  • 07/07: 8 ay vadeli (11/03/2026) Hazine Bonosu (yeniden ihraç)
  • 07/07: 4 yıl vadeli (04/07/2029) ve 6 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e Endeksli Devlet Tahvil (ilk ihraç)
  • 08/07: 7 yıl vadeli (10/03/2032) ve 6 ayda bir kupon ödemeli Değişken Faizli Devlet Tahvili (yeniden ihraç)
  • 08/07: 2 yıl vadeli (14/07/2027) ve 6 ayda bir kupon ödemeli Sabit Kuponlu Devlet Tahvili (ilk ihraç)
  • 14/07: 9 yıl vadeli (27/09/2027) ve 6 ayda bir kupon ödemeli Sabit Kuponlu Devlet Tahvili (yeniden ihraç)
  • 14/07: 4 yıl vadeli (13/06/2029) ve 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE'ye Endeksli Devlet Tahvili (yeniden ihraç)
  • 14/07: 5 yıl vadeli (10/07/2030) ve 6 ayda bir kupon ödemeli Sabit Kuponlu Devlet Tahvili (ilk ihraç)
  • 21/07: 5 yıl vadeli (17/07/2030) ve 6 ayda bir kupon ödemeli Kira Sertifikası (doğrudan satış)
  • 22/07: 1 yıl vadeli (22/07/2026) ve 6 ayda bir kupon ödemeli ABD Doları Cinsi Devlet Tahvili (doğrudan satış)
  • 22/07: 1 yıl vadeli (22/07/2026) ve 6 ayda bir kupon ödemeli ABD Doları Cinsi Kira Sertifikası (doğrudan satış) ihale edilecektir.

Önümüzdeki Süreçte Öne Çıkardığımız Tahviller

Enflasyon rakamları ve döviz rezervlerinde son dönemde gözlenen normalleşme TCMB'nin temmuz ayında faiz indirim sürecini yeniden başlatacağını sinyalini vermektedir. Bu yöndeki beklentiler, özellikle uzun vadeli sabit kuponlu devlet tahvillerine olan ilgiyi artırmaktadır. Zira, politika faizindeki olası düşüşler, uzun vadeli tahvillerin taşıdığı yüksek durasyon nedeniyle fiyatlarda anlamlı artışlara neden olabilmektedir. Sabit kuponlu uzun vadeli tahviller, indirilen faiz seviyelerine göre yeniden fiyatlanacağından, yatırımcılara sermaye kazancı yoluyla reel anlamda güçlü bir getiri potansiyeli sunmaktadır. Özellikle 5 yıl ve üzeri vadeye sahip gösterge tahvillerin, faiz eğrisinde yaşanabilecek düşüşlerden en çok fayda sağlayacak araçlar olduğunu söyleyebiliriz.

TRT051033T12 ve TRT270934T18, orta-uzun vadeli yatırım stratejileri açısından öne çıkan iki sabit kuponlu devlet tahvilidir. Her iki kıymet de 8 yılın üzerinde vadeye sahip olup, yüksek durasyonları sayesinde faiz indirimlerine karşı duyarlılık göstererek fiyatlama anlamında güçlü bir sermaye kazancı potansiyeli sunar. Özellikle TCMB’nin faiz indirimi döngüsüne girmesiyle birlikte bu tahvillerin piyasa değerlerinde artış beklenmektedir. Aynı zamanda istikrarlı kupon yapıları sayesinde yatırımcıya düzenli nakit akışı sağlayarak, uzun vadeli portföylerde güvenli ve getirisi yüksek birer alternatif olarak öne çıkarlar. TRT050527T33 ise 2 yıl vadeye sahip olması nedeniyle daha kısa vadeli planlamalar yapan, ancak sabit kuponun güvenliğini tercih eden yatırımcılar için uygun bir çözümdür. Aynı zamanda likiditeyi gözeten yatırımcılar için portföyde dengeleyici rol üstlenebilir.

 

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı

 

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine’nin haziran ayı ihale performansı, 3-aylık ihale programı ve raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.