PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

TR
EN

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

Nisan Ayı ISO Türkiye İmalat PMI Verileri

PMI Nisanda 47,3 olarak gerçekleşti

Yayınlanma Tarihi: 02.05.2025

PMI Nisanda 47,3 Olarak Gerçekleşti

Başekonomist Serkan Gönençler - Araştırma Uzmanı Burak Pırlanta

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Nisanda 47,3 (önceki ay 47,3) düzeyinde gerçekleşti ve üst üste 13. ay 50,0 eşik değerinin altında kaldı. İSO’nun yayınladığı basın bülteninden öne çıkardığı bazı tespitleri şöyle özetleyebiliriz:

  • Üretimde Üst Üste 13. Ay Daralma: Zorlu dış talep koşullarının etkisiyle üretimdeki azalma sürdü; düşüş mart ayına kıyasla daha ılımlı olsa da genel zayıflama eğilimi devam etti.

  • Yeni Siparişlerdeki Gerileme Hız Kesti: Hem yurt içi hem yurt dışı siparişlerde azalma sürdü ancak daralma temposu ikinci çeyreğin başında yavaşladı.

  • İstihdam Beş Aydır Geriliyor: Sipariş eksikliği nedeniyle istihdam beşinci ayda da geriledi; firmalar iş gücünü azaltmaya devam etti.

  • Satın Alma Faaliyetleri 1 Yıldır Azalıyor: Talep koşullarındaki zayıflık, satın alma faaliyetlerindeki düşüşün 12. aya taşınmasına neden oldu.

  • Tedarikçi Performansında 2022 Sonundan Bu Yana En Güçlü İyileşme: Teslimat süreleri, talep yetersizliğinin etkisiyle Aralık 2022’den bu yana en hızlı şekilde kısaldı.

  • Girdi Maliyetlerinde Son 1 Yılın En Sert Artışı: TL’deki değer kaybı ve ham madde maliyetleri, girdi fiyatları enflasyonunu son 12 ayın zirvesine taşıdı.

  • Nihai Ürün Fiyat Enflasyonu 7 Ayın Zirvesinde: Maliyet baskıları, satış fiyatlarına da yansırken ürün fiyatlarındaki artış Eylül 2024’ten bu yana en güçlü seviyeye ulaştı.

 

Kaynak: ISO, Gedik Yatırım Araştırma

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan ayı raporuna göre, sektörlere ilişkin bazı gelişmeleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Gıda ürünleri üretimi üst üste yedinci ay artarken izlenen sektörler arasında üretimini artıran tek sektör oldu. İstihdam artışı sürdü.
  • Ağaç ve kağıt ürünleri siparişleri yeniden yavaşladı. Girdi ve ürün fiyatları sektörler içinde en hızlı yükselen oldu. Kimya, plastik ve kauçuk sektöründe siparişler azalırken istihdam beş ay sonra ilk kez arttı. Maliyetlerde sert artış görüldü.
  • Metalik olmayan mineraller üretim ve siparişlerinde yeniden düşüş gözlendi. Fiyat artışları hızlandı. Ana metal sanayi üretiminde ise daralma devam ederken fiyat artışları sektörler arasında en sınırlı kaldı.
  • Makine ve metal ürünler üretimi zayıflarken tedarikçi performansında Ocak 2016’dan bu yana en güçlü iyileşme yaşandı. Elektrikli ve elektronik ürünlerde üretim düşüşü sona erdi. İhracat siparişleri artarken fiyatlar son yedi ayın en hızlı artışını gösterdi. Kara ve deniz taşıtları üretimi yeniden daraldı, siparişler keskin düştü.
  • Tekstil sektöründe yeni siparişler en sert düşüşü gösterdi. Talep zayıflığı fiyat indirimlerini beraberinde getirdi. Giyim ve deri ürünleri üretiminde ise yıl başından bu yana en hızlı daralma görüldü. İstihdamda belirgin azalma yaşandı.

 

 

Kaynak: ISO, Gedik Yatırım Araştırma

 

Sektörlere göre PMI grafiklerini incelemek için raporumuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.