BIST 100
3 Ocak Cuma günü yurt içinde açıklanan aralık ayı TÜFE rakamı piyasadaki medyan beklenti olan %1,6 ve bizim beklentimiz olan %1,5 seviyesinden daha iyi gelerek aylık bazda %1,03 oranında bir artış kaydetti. Böylece yıllık bazda TÜFE %47,09’dan %44,38 seviyesine geriledi. Aylık bazda %1,03 oranında gerçekleşen enflasyon rakamıyla birlikte 2023 Mayıs’tan bu yana en düşük aylık artış kaydedildi.
Çekirdek TÜFE aylık bazda %1,06 oranında artış gösterirken yıllık bazda %47,13 seviyesinden %45,34 seviyesine geriledi. ÜFE verisinde de olumlu görünümün devam ettiği takip edildi. ÜFE aralık ayında %0,40 oranında sınırlı bir artış gösterdi ve yıllık ÜFE %29,47’den %28,52 seviyesine gerileme kaydetti. Önümüzdeki süreçte kurdaki stabiliteye ek olarak küresel emtia fiyatlarındaki ılımlı seyrin korunması önce ÜFE enflasyonunu daha sonra da TÜFE enflasyonunu olumlu etkileyebilir.
TÜFE enflasyonunun detaylarına baktığımızda gıda enflasyonu ekim ve kasım aylarındaki %4,3 ve %5,1’lik gerçekleşmelerin ardından aralık ayında %1,3 seviyesinde gerçekleşerek enflasyonu beklentilerin altına çeken önemli bir etken oldu. Bununla beraber, hizmet enflasyonundaki yumuşamanın devam etmesi de olumlu bir faktör olarak öne çıktı. Ağustos ve eylül aylarında %5 seviyesine yaklaşan hizmet enflasyonu aralıkta aylık %1,05 seviyesinde gerçekleşerek önceki 2 aydaki yumuşamanın devam ettiğine işaret etti (Ekim: %1,95, Kasım: %1,61).
Toparlayacak olursak, aralık ayında beklentilerden daha iyi gelen enflasyon verisinin ve hizmet enflasyonunda devam eden iyileşme eğiliminin, aralık ayı itibariyle faiz indirim döngüsünü başlatan TCMB’nin elini güçlendirdiğini ve 23 Ocak’taki toplantıda 200 – 250 baz puanlık bir faiz indirim ihtimalini artırdığını değerlendiriyoruz.
Hatırlanacak olursa TCMB, 26 Aralık’ta gerçekleşen toplantısında 250 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini %50’den %47,5 seviyesine çekerken faiz koridorunu 300 baz puandan 150 baz puana daraltma kararı almıştı. Bu durum, gecelik borçlanma faizinde yalnızca 100 baz puanlık bir indirim anlamına gelmişti. Sistemdeki TL likidite fazlası nedeniyle bankalararası borçlanma faizlerinin zaman zaman koridorun alt bandına doğru yakınsadığı dikkate alındığında, gecelik borçlanma faizinin yalnızca 100 baz puan düşürülmesinin temkinli bir yaklaşıma işaret ettiğini söyleyebiliriz.
TCMB karar metninde kararların enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alınacağını da ifade etmişti. Bu ifade, önümüzdeki faiz kararlarının veri odaklı olacağını ve seri faiz indirimleri olmayabileceği ya da faiz indirimlerinin aynı hızda devam etmeyebileceği anlamına geliyor, ki bunun da ihtiyatlı bir duruşa işaret ettiğini düşünüyoruz. TCMB faiz indirimine gitmesine karşın ihtiyatlı bir duruş ortaya koyması aylık bazda açıklanacak enflasyon rakamlarının önemini oldukça artırmaktadır. Ocak toplantısının ardından 3 Şubat’ta açıklanacak olan ocak ayı enflasyonu ise faiz indirim patikası için fazlasıyla belirleyici olacaktır.
Ocak ayı enflasyon rakamının performansı TCMB'nin mart ayındaki faiz kararı için oldukça kritik olacaktır. 2025 yılı içerisinde dezenflasyonist sürecin hızını bağlı olarak TCMB'nin aralık toplantısıyla birlikte başladığı faiz indirim sürecini sürdürmesini bekliyoruz. Bu hususta TCMB’nin faiz indirim sürecinin ilk aşamalarında politika faizini mevcut enflasyonun 300-400 bazpuan üzerinde tutarak para politikası sıkılığını koruyabileceğini düşünüyoruz.
TÜFE enflasyonunun ilk yarıyıl sonunda %33-35 seviyelerine kadar gerileyebileceği beklentimizi baz aldığımızda da politika faizinin Haziran/Temmuz itibariyle %37-38 seviyelerine kadar indirilebileceği düşüncemizi koruyoruz.
Fed eylül ayında istihdam kaynaklı endişeler 50 baz puan bir faiz indirimine giderken kasım ve aralık toplantılarında da 25’ler baz puanlık indirimlerle yılı 100 baz puanlık bir indirimle tamamladı ancak ABD’de son aylarda ekonomik verilerin güçlü gelmesi, istihdam piyasasına yönelik endişelerin yatışması ve çekirdek enflasyonda son aylarda gözlenen yataylaşma gibi etkenlerle Fed, 18 Aralık’taki toplantısında 2025 yılı için daha temkinli bir duruş ortaya koydu. Fed yetkililerinin geleceğe yönelik projeksiyonlarını ortaya koyan noktasal grafikte 2025 yılı için 50 baz puanlık indirim öngörüldü. Eylül ayında noktasal grafikte 2025 için 100 baz puan indirime işaret edilmişti. ABD ekonomisinin güçlü kalmasına ek olarak Trump’ın uygulayacağı politikaların olası enflasyonist etkileri de dikkate alınacak olursa Fed’in daha temkinli bir duruş ortaya koymasını son derece anlaşılır buluyoruz.
Trump’ın politikalarının enflasyonda yükselişe yol açması ve ABD ekonomisinin genel olarak gücünü koruması durumunda, Fed’in temkinli duruşunu koruyarak 2025 yılını sınırlı faiz indirimleriyle tamamlayacağı görüşümüzü sürdürüyoruz. Ancak ekonomik gelişmelere ve Trump’ın atacağı adımların kapsamı ve boyutu gibi gelişmelere bağlı olarak Fed’e yönelik beklentilerin değişebileceği ve bu durumun fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağı unutulmamalıdır. 2024 yılı içerisinde Fed’e yönelik beklentilerin birkaç veri akışıyla nasıl değiştiği hatırlanacak olursa, 2025 içerisinde de zayıf gelecek ekonomik veriler Fed’in duruşunu ve faiz indirim miktarını rahatlıkla değiştirebilir. Yıl içerisinde Fed’e yönelik beklentilerin küresel risk iştahının seyri üzerinde ana belirleyici olacağını değerlendirirken, bu beklentilerdeki değişimlerin küresel piyasalar ve varlık gruplarında oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabileceği kanısındayız. Yeni haftada 10 Ocak Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi Fed'e yönelik beklentiler ve risk iştahı üzerinde etkili olacağından piyasaların yakın takibinde yer alacaktır.
Anadolu Efes’in Rusya’daki varlıklarına ve üretim tesislerine geçici yönetim atandığına ilişkin haber akışının etkisiyle geçen haftanın ilk yarısında Borsa İstanbul’da satışların öne çıktığı bir fiyatlama takip edildi.
1 Ocak Çarşamba günü yılbaşı nedeniyle işlem görmeyen endekste tatil dönüşünde ise bankacılık sektörü öncülüğünde toparlanma çabası yeniden güç kazandı. Cuma günü beklentilerden iyi gelen ve ocak ayı için faiz indirim beklentilerini güçlendiren enflasyon verisi endeksi destekleyen ana katalizör oldu.
BIST-100 Endeksi haftayı %0,50 oranında bir yükselişle 10.075 puandan tamamladı. Psikolojik öneme sahip 10.000 puan üzerinde kalıcılık korunabilirse 10.100 – 10.150 aralığı kısa vadeli ilk direnç bölgesi olarak izlenecektir. Bu bölge üzerinde 10.200 – 10.250 bölgesi güçlü bir direnç konumunda bulunmakta olup aralık ayının ilk yarısında da test edilen ve devamında düzeltmelerin öne çıktığı 10.250 üzerindeki kapanışlarda endekste alımlar yeni bir ivme ve güç kazanacaktır. Bu durumda 2024 Ağustos’taki sert düşüşle oluşan boşluğun doldurulacağı 10.415 ile devamında 10.500 – 10.670 bölgesine doğru yükselişler kaydedilebilir.
Endekste olası kâr satışlarında ise 10.000 – 9.900 aralığı ilk güçlü destek bölgesidir. 9.900 altındaki kapanışlarda 9.830 – 9.750 ve 9.700 seviyeleri destek olarak izlenecektir. Bu seviyeler de kırılacak olursa yeniden 100 günlük üssel ortalama (9.660) ve 9.592 fibo seviyesi test edilebilir. 100 günlük ortalama ile 9.592 seviyesi altında günlük kapanışlar yaşanacak olursa endekste orta vadeli teknik görünümün zayıflama kaydettiği ve satış baskısının derinleştiği görülebilir.
Küresel piyasalar için bu hafta ABD'de istihdam haftası olarak görülüyor. Aralık ayı istihdam verileri açıklanacak. Fed'in faiz indirim hızını yavaşlatma ihtimalinin olduğu bu dönemde, istihdam verileri bu beklentileri etkileyebilir. Cuma günü açıklanması beklenen veriler sebebiyle veri bazlı hareketlerin olabileceğini değerlendiriyoruz.
ABD'de en majör başlık bu olacak.
Hafta içerisinde, ABD ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin konuşmaları da izlenecektir. Fed'in aralık ayı toplantısından sonra piyasalarda yeni yıl rehaveti başlamıştı. Son günlerde, ABD'de açıklanan verilerin etkisi de bu nedenle sınırlı kaldı. Sakin seyirler izlenmişti. ABD'de saldırılar sebebiyle piyasalarda tedirginlik artmasına karşın etkinin kısa sürdüğü de görüldü. Bu hafta artık tatiller geride kaldığı için
piyasalarda hareketlenebilir. ABD'deki saldırılar sonrası oradaki gelişmelerde yakından izlenmektedir. Asya piyasalarında, bu hafta Çin'de enflasyon haftası olacak ve perşembe günü verinin açıklanması bekleniyor. Yurt içinde, bu hafta sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri izlenecek.
06 Ocak Pazartesi, Avrupa'da hizmetler PMI verileri açıklanacak. Aralık ayı verilerinin açıklanması bekleniyor. Almanya'da aralık ayına yönelik TÜFE verisi izlenecek. 07 Ocak Salı, Euro Bölgesi aralık ayı tahmini TÜFE ve kasım ayı işsizlik oranı verileri açıklanacak. 08 Ocak Çarşamba, Euro Bölgesi tüketici güven endeksi ve ÜFE verileri takip edilecek. Çarşamba günü, Almanya'da perakende satışlar ve fabrika siparişleri izlenecek. 09 Ocak Perşembe, Almanya'da sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi verileri ve Euro Bölgesi perakende satışlar verisi açıklanacak. 10 Ocak Cuma, Avrupa'da veri takvimi sakin görülmektedir. Hafta içerisinde, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin konuşmaları da ön planda olabilir.
Haftanın ilk işlem gününde, ABD'de aralık ayı hizmetler PMI ve kasım ayı fabrika siparişleri izlenecek. 07 Ocak Salı, ABD'de aralık ayı ISM imalat dışı PMI, kasım ayı dış ticaret dengesi ve kasım ayı JOLTS açık iş sayısı verileri açıklanacak. 08 Ocak Çarşamba, 17-18 Aralık tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları yayınlanacak. Tutanaklar taze bir veri değil, toplantının satır aralarını okumak açısından önemli olacaktır. Fed'in bu yıl faiz indirim hızını yavaşlatacağına yönelik beklentileri güçlendirdiği bir süreçte, tutanaklardaki detaylar beklentileri şekillendirebilir. Aynı gün, aralık ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam değişimi takip edilecek. 09 Ocak Perşembe, her hafta açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. 10 Ocak Cuma, ABD'de istihdam günü olacak. Aralık ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Fed'in toplantısı bu ayın sonu olduğu için daha zaman var. Fed üyelerinin ve Fed Başkanı Powell'ın hafta içerisinde olası açıklamaları izlenebilir. Faizle ilgili sinyaller önemli olacaktır.
Ayrıca KOBİ’lere, KOSGEB desteğiyle veya uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklarla sürdürülebilirlik kapsamında kullandırılan Türk lirası kredilerin kredi büyüme sınırından muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Bankacılık sektörü verilerine göre sektörün kredi kırılımına baktığımızda kredilerin %55'i büyüme sınırı biraz daha sıkılaştırılan TL KOBİ dışı ticari krediler ve yabancı para cinsinden ticari kredilerdeyken sadece %21'inin büyüme sınırlarının biraz gevşetildiği TL KOBİ kredilerinde olduğunu görmekteyiz. Bu kararın genel anlamda bankaların toplam kredi hacimlerini kısıtlayabileceğini ve sektör marjlarına baskı yapabileceğini düşünmekteyiz. Ancak, kredi portföyü %46 TL KOBİ kredisi ve %42 TL diğer ticari krediler ve yabancı para cinsinden ticari kredilerden oluşan Halkbank, sektörden hafif olumlu ayrışabilir.
ASELSAN / ASELS 03.01.2025 11:42:59
Şirket ile DEARSAN-DESAN-ÖZATA İş Ortaklığı arasında deniz platformlarına yönelik; Elektronik Harp, Radar, Haberleşme, Seyrüsefer, Silah, Elektro-Optik ve Sualtı Sistemlerinin tedariki kapsamında toplam 210.182.574 Avro tutarında sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2025 ile 2029 yılları arasında gerçekleştirilecektir. (SINIRLI POZİTİF)
MLP SAĞLIK / MPARK 03.01.2025 18:40:56
Ticaret ünvanı MLP Ataşehir Sağlık Hizmetleri olarak değiştirilen Şile Cns'deki MLP Sağlık Hizmetleri’nin payının Yönetim Kurulu kararı ile diğer ortaklardan devir alınmak suretiyle %64'e çıkarılmasına karar verilmiştir. (NÖTR)
TEKFEN HOLDİNG / TKFEN 05.01.2025 21:08:22
Pay geri alım kapsamında 03.01.2025 tarihinde 64,55-64,85 TL (ağırlıklı ortalama 64,78) fiyatından toplam 55.278 TL nominal değerli TKFEN payları geri alınmıştır. Gerçekleştirilen işlem sonucunda geri alınan payların nominal değeri 10.808.612 TL'ye ulaşmış olup, Şirket sermayesine oranı %2,9212'dir. (SINIRLI POZİTİF)
LOKMAN HEKİM / LKMNH 03.01.2025 18:22:56
Pay geri alım kapsamında 18,22 TL - 18,30 TL fiyat aralığından 17.000 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Geri alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları 2,91'e ulaşmıştır. (SINIRLI POZİTİF)
*Kamuyu Aydınlatma Platformu’na 06.01.2025 saat 08.36’ya kadar gelen haberleri kapsamaktadır.
Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.