PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

TR
EN

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

Gedik Yatırım Haftalık Bülten : 17 Mart 2025

Haftalık Bülten : 17 - 24 Mart 2025

Yayınlanma Tarihi: 17.03.2025

ABD’de artan resesyon korkuları risk iştahını baskılıyor

ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasının ardından Çin, Kanada ve Meksika’ya yönelik getirdiği tarifeler, Kuzey Amerika’da bir ticaret savaşının tetiklenebileceği endişeleri, Avrupa’ya yönelik tarife tehditleri, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yüzde 25’lik tarifelerin 12 Mart itibariyle devreye girmesi, bakır ithalatına yönelik olası tarife ihtimali gibi birçok gelişmeyi ve riski takip ediyoruz.

Kanada'nın en kalabalık eyaleti Ontario'nun Başbakanı Doug Ford, ABD yönetiminin gümrük vergilerine karşılık ABD eyaletlerine sağladıkları elektriğe yüzde 25 oranında ek ücret uygulayacaklarını bildirdi. Trump, Ontario eyaletinin ABD'ye sağlanan elektriğe yüzde 25 oranında gümrük vergisi koyma kararına misilleme olarak, Kanada'dan ABD'ye gelen tüm çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik planlanan gümrük vergisini iki katına çıkararak yüzde 50'ye yükseltti. Kanada yönetimi, ABD'nin çelik ve alüminyum tarifelerine misilleme olarak, ülkeden yapılan 29,8 milyar Kanada doları (20,8 milyar dolar) tutarındaki ithalata yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin 12 Mart
itibariyle yürürlüğe giren çelik ve alüminyum gümrük vergilerine karşılık vererek 1 Nisan'dan itibaren ABD'den ithal edilen ürünlere karşı tedbir alacağını belirtti. Trump’ın tarife gündemi piyasaları meşgul ederken son iki haftadır tarife adımları ve diğer ülkelerin karşı adımlarının etkisiyle ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair korkuların artış kaydettiği görülüyor. Hatta tarifelerin ABD enflasyonu üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacağı ve büyümeyi baskılayacağı, dolayısıyla ABD’de stagflasyonist bir ortamın oluşabileceği endişeleri dile getiriliyor. Resesyon/stagflasyon endişeleriyle birlikte son iki haftadır ABD borsalarında teknoloji hisseleri öncülüğünde satışların hız kazandığı ve ABD’li büyük yatırım kuruluşlarının ABD borsalarına ilişkin beklentilerini aşağı çektiği görülüyor. Goldman Sachs, Donald Trump'ın gümrük vergisi politikalarının ekonomi üzerindeki olası etkilerine ilişkin endişelerini artırarak ABD büyüme tahminini aşağı çekti. Banka, 2025 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,4’ten yüzde 1,7’ye düşürdü. Morgan Stanley'den Michael Wilson, gümrük vergileri ve düşük mali harcamalar konusundaki endişeler nedeniyle ABD hisse senetlerinin yüzde 5 düşebileceğini ifade etti. Citigroup, ABD hisse senetlerine yönelik yatırım tavsiyesini düşürerek nötr seviyeye çekti. Hatırlanacak olursa ABD başkanlık seçimlerinin ardından yatırım kuruluşları ABD borsalarına ilişkin pozitif beklentiler ortaya koyarken buna gerekçe olarak deregülasyon adımları ile vergi indirimlerini ortaya koymuştu. Biz bu süreçte Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte ABD’de borç sorunu nedeniyle ilk adımların vergi indirimi noktası olamayacağını, özellikle tarife konusundaki kararların volatilite artışıyla birlikte ABD borsaları üzerinde baskı oluşturacağını ve yılın ikinci çeyreğinden itibaren Trump kaynaklı risklerin sindirilmesiyle ABD borsalarında tekrar toparlanmanın
yaşanabileceğini önceki yorumlarımızda belirtmiştik. Bu noktada görüşlerimizi korumaya devam ederken, yaşanan fiyatlamalar da bizim görüşlerimiz doğrultusunda gerçekleşiyor. Önümüzdeki süreçte Trump’ın tarife adımları ve bu konudaki gelişmelerin ABD ekonomisi üzerine etkileri piyasaların seyri ve küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

ABD’de enflasyon beklentilerden iyi geldi

12 Mart Çarşamba günü açıklanan şubat ayı TÜFE rakamı aylık bazda %0,3 olarak şekillenen piyasa beklentisinin altında %0,2 oranında bir artış kaydetti ve yıllık TÜFE %3,0 seviyesinden %2,8 seviyesine geriledi. Fed’in yakından takip ettiği çekirdek TÜFE aylık bazda %0,2 oranında artış gösterdi ve yıllık bazda %3,3’ten %3,1’e geriledi. Çekirdek enflasyon 2021'den bu yana en düşük seviye gerçekleşti.

Perşembe günü açıklanan şubat ayı ÜFE verisi aylık
bazda %0,3’lük beklentiye karşın %0,2 artış gösterdi. Yıllık ÜFE %3,7’den %3,2’ye düşüş kaydetti. Enflasyon rakamlarının beklentilerden bir miktar daha iyi gelmesi piyasaları görece rahatlatan en azından satış baskısını artırmayan bir gelişme oldu. Özellikle ABD’de resesyon korkularıyla son haftalarda piyasalarda Fed’in bu yıl ekonomiyi desteklemek için 3 kez faiz indirimine gideceğine beklentilerin öne çıktığı bir ortamda enflasyonun olumsuz bir sürpriz yapmaması Fed’e yönelik piyasalardaki faiz indirim beklentilerinin korunmasına katkı sağladı. Piyasalar Fed’den ilk faiz indirimini haziran toplantısında beklerken, eylül ve aralık aylarında da faiz indirimlerinin devamını bekliyor.

Gözler Fed toplantısında olacak

Yeni haftanın en önemli gelişmesi 19 Mart’ta sona erecek olan Fed toplantısı olacaktır. Genel beklentiler Fed’in bu toplantısında faiz oranlarında değişime gitmeyeceği yönünde şekillenirken toplantı sonrasında yayımlanacak ekonomik projeksiyonlar ile Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları son derece kritik olacaktır. Hatırlanacak olursa 2024 Aralık’ta yayınlanan projeksiyonlarda Fed üyeleri 2025 yılı medyan beklenti olarak 2 faiz indirimi öngörmüşlerdi. Piyasalarda resesyon korkularıyla bu yıl için 3’e çıkan faiz indirim beklentisine karşın Fed üyelerinin faiz indirim öngörüleri yakından takip edilecektir. Biz bu projeksiyonlarda Fed üyelerinin bu yıla ilişkin 2 faiz indirim beklentisini koruyacaklarını ve ekonomik gidişata göre tarife adımlarının da etkisinin görülmesiyle birlikte olası bir revizyonun haziran projeksiyonlarında olabileceğini düşünüyoruz. Trump’ın politikalarının enflasyonda yükselişe yol açması ve ABD ekonomisinin genel olarak gücünü koruması durumunda, Fed’in temkinli duruşunu koruyarak 2025 yılını sınırlı faiz indirimleriyle tamamlayacağını düşünüyoruz ancak ekonomik gelişmelere ve Trump’ın atacağı adımların kapsamı ve boyutu gibi gelişmelere bağlı olarak Fed’e yönelik beklentilerin değişebileceği de unutulmamalıdır.

İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının toplantıları da izlenecek

19 Mart Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) yılın ikinci toplantısında faiz oranlarında değişeme gitmeyeceği ve politika faizini %0,50 oranında koruyacağı değerlendiriliyor. Hatırlanacak olursa BoJ, 24 Ocak’taki yılın ilk toplantısında 25 baz puan faiz artırımına gitmişti. 2022 yılında başlattığı faiz artırım döngüsünün ardından ilk faiz indirimine 25 baz puanla 2024 Ağustos ayında giden İngiltere Merkez Bankası (BoE), 7 Kasım’daki toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine devam etmişti. Aralık toplantısında beklentilerin üzerinde gelen ücret artışları ile %2’lik hedefin üzerinde seyretmeye devam eden enflasyona bağlı olarak faizlerde değişime gitmeyen BoE, 2024 yılını 50 baz puanlık indirimle tamamlamıştı. Yeni yılda 6 Şubat’taki ilk toplantısında 25 baz puan faiz indirimine giden BoE’nin 20 Mart Perşembe günkü toplantısında faiz oranlarında değişime gitmeyeceği ve politika faiz oranını %4,50 seviyesinde koruyacağı öngörülüyor. Piyasalar tarafında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yılın kalan bölümünde 25’şer baz puanlık 2 faiz indirimine daha gitmesi bekleniyor.

BIST100’de pozitif seyir

Şubat ayı enflasyon verisinin piyasadaki beklentilerden daha iyi gelmesi, TCMB’nin 250 baz puanlık faiz indirimlerini sürdürmesi ve Euro/dolar paritesindeki yükselişlerin yurt içindeki ihracatçı şirketleri desteklemesi gibi gelişmelerle önceki hafta 2024 Ağustos’tan itibaren çok güçlü bir direnç olarak çalışan 10.250 seviyesinin hacim desteğiyle birlikte aşıldığı görüldü. Kritik ve güçlü bir direnç olarak çalışan ve geçilmesiyle birlikte güçlü bir destek konumuna geçen 10.250 üzerinde kalındığı sürece pozitif havanın etkisini sürdüreceğini belirttiğimiz endekste geçen hafta da yükseliş eğiliminin korunduğu görüldü. BIST100 Endeksi geçen haftayı %3,17 oranında bir değer kazanımıyla 10.841 puandan tamamladı. Endekste kısa vadede 10.800 bölgesi üzerinde tutunma korunabilirse 10.900 ve devamında son aylarda 9.500 – 10.250 arasında etkili olan sıkışma alanının teknik hedefi olan 11.000 seviyesine doğru yükselişler yaşanabilir. 11.000 bölgesi kısa vadede güçlü bir direnç olarak çalışabilir ancak bu bölge de hacim desteğiyle birlikte aşılır ve üzerinde kalıcılık sağlanabilirse tarihi zirvenin bulunduğu 11.252 seviyesine doğru yükselişlerin devamı beklenebilir. Olası kâr satışlarında ise 10.750 ve 10.680 seviyeleri kısa vadeli destek noktaları olup devamında 10.620 – 10.550 ve 10.500 seviyeleri destek olarak izlenecektir. 10.500 altındaki kapanışlarda 10.380 ve 10.250 seviyeleri destek olarak önem kazanacaktır. 10.250 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğiliminin korunabileceği ve olası geri çekilmelerin sınırlı düzeltmeler olarak yorumlanabileceği endekste bu seviye altındaki kapanışlarda sıkışma alanı içerisinde yeniden fiyatlamalar söz konusu olabilir.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda merkez bankaları haftası olacak. ABD, İngiltere ve Japonya'nın faiz kararları takip edilecek.

19 Mart Çarşamba, Japonya(BoJ) ve ABD (Fed) merkez bankaları, 20 Mart Perşembe ise İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararı bulunuyor. Her üç Banka için faiz kararlarında bir değişiklik beklenmiyor. Karardaki detaylar, yılın kalan toplantılarına yönelik beklentileri şekillendirmesi adına önemli olacaktır. Kararlar dışında gündemde ABD Başkanı Trump var. Son dönemde, uyguladığı politikalar sebebiyle piyasalar tedirgin. Tarife savaşları sürüyor. Bu durum, "enflasyonist ve resesyon" kaygısını da gündeme getirdiği gibi risk iştahı üzerinde de baskıya yol açmaktadır.

Yeni haftada, tarifelerle ilgili gelişmeler önemini koruyacaktır. Hafta sonu, ABD'nin Yemen'de Husilere saldırması jeopolitik risklerde artışa neden olurken İran ve Rusya'dan bu konuyla ilgili tepkinin geldiği takip edildi. Bu hafta bu konuyla ilgili haber akışları da yakından izlenmeli. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi için ABD'nin müzakereleri devam ederken ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanının, 18 Mart Salı günü görüşme yapması bekleniyor. Bu hafta için bu konuyla ilgili gelişmelerde önemli olacaktır. Özetle, merkez bankalarının faiz kararları, Trump ile ilgili haberler sebebiyle ikinci planda kalabilir. Yine de bankaların faiz kararlarının, veri bazlı hareketlere de neden olabileceğini değerlendiriyoruz.

Asya piyasalarında, bu hafta Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri izlenecek. Japonya'da faiz kararı dışında, enflasyon verisi de takip edilecek. Yurt içi piyasalarda, hafta içerisinde açıklanacak veriler bulunurken, veri bazlı hareketlere neden olması beklenmiyor.

Türkiye

17 Mart Pazartesi, yurt içinde şubat ayı bütçe dengesi açıklanacak.

20 Mart Perşembe, şubat ayı işsizlik oranının açıklanması bekleniyor. En son açıklanan ocak ayı işsizlik oranı yüzde 8,40 seviyesinde gerçekleşmişti.

TCMB haftalık para ve banka istatistikleri de takip edilecek.

21 Mart Cuma yurt içinde mart ayı tüketici güven endeksi izlenecek. TÜİK tarafından açıklanması beklenirken şubat ayı verisi 82,10 seviyesinde açıklanmıştı.

Hafta içerisinde ekonomi yönetiminden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan olası açıklamalarda yakından takip edilecek.

Avrupa

Avrupa piyasalarında, haftanın ilk işlem gününde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması bulunuyor.

18 Mart Salı, Almanya ve Euro Bölgesi ZEW ekonomik güven endeksi mart ayı verileri izlenecek. Mart ayı Euro Bölgesi dış ticaret dengesinin açıklanması bekleniyor.

19 Mart Çarşamba, Euro Bölgesi enflasyonu şubat ayı verisi takip edilecek. En son açıklanacak verilere bakıldığında, aylık yüzde 0,30 azalırken yıllıkta yüzde 2,50 artış kaydettiği görüldü.

20 Mart Perşembe, Almanya'da ÜFE günü ve şubat ayı verisi izlenecek.

21 Mart Cuma, Euro Bölgesi cari işlemler dengesi ve tüketici güven endeksinin açıklanması bekleniyor.

Hafta içerisinde, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek.

ABD

17 Mart Pazartesi, ABD'de şubat ayı perakende satışlar ve mart ayı New York Fed imalat endeksi izlenecek.

18 Mart Salı, şubat ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. İnşaat izinleri ve konut başlangıçlarının da açıklanması bekleniyor.

19 Mart Çarşamba, Fed'in günü ve bu yılın ikinci faiz kararı takip edilecek. Bu haftaki kararda, Fed'den bir faiz indirimi beklentisi bulunmuyor. O gün, bu yılın ilk ekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. En son aralık ayında projeksiyonlar takip edilmişti. Aralık ayı projeksiyonlarında, noktasal grafiklerde 2025 yılı için iki kez faiz indirimi beklentileri bulunuyordu. Yeni açıklanacak projeksiyonlarda, noktasal grafiklerdeki beklentiler ve enflasyon, istihdam, büyüme verilerindeki revizyonlar önemli olacaktır. ABD Başkanı Trump'ın politikaları sebebiyle ABD'de yeniden enflasyonun artabileceği ve resesyonun olabileceği söylenirken, Fed'in ekonomik projeksiyonlarındaki revizyonlar bu açıdan kritik. Çarşamba günü, Fed kaynaklı piyasalarda dalgalanmalar görülebilir. Kararın ardından Fed Başkanı Powell'ın konuşması da yakından izlenecek.

20 Mart Perşembe, haftalık olarak açıklanan işsizlik maaşı başvuruları, ikinci el konut satışları takip edilecek.

21 Mart Cuma, ABD'de veri takvimi sakin. Çarşamba günü Fed'in faiz kararı geride kaldıktan sonra Fed üyelerinin de haftanın kalanında konuşmaları başlayabilir. Üyelerin, toplantıyla ilgili değerlendirmeleri ve faiz konusundaki yorumları da yakından takip edilmeli. 

Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Youtube'da Gedik Yatırım

@GedikYatirim

Endekste Yükseliş Devam Eder Mi? | 17 Mart 2025

İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!

Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.

Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.