PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Aylık Bülten

Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu: Temmuz 2025

Yayınlanma Tarihi: 01.07.2025

Jeopolitik gelişmeler ön plandaydı

13 Haziran Cuma günü İsrail’in İran’ı vurmasıyla başlayan ve İran ile İsrail arasında karşılıklı saldırılarla jeopolitik endişelerin ön planda olduğu konjonktürde, 22 Haziran Pazar günü ABD Başkanı Donald Trump’ın İran'da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini belirtmesi bölgedeki endişeleri ve riskleri artıran bir gelişme oldu. Buna karşın 24 Haziran Salı günü ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada, İsrail ile İran arasında tam ve eksiksiz ateşkes sağlandığını ve böylelikle savaşın sona ereceğini bildirdi. Trump’ın ateşkes açıklaması taraflarca ilk aşamada doğrulanmasa ve gün içerisinde bazı ihlaller olsa da İran ve İsrail arasında ateşkesin sağlandığı görüldü. Özetle, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısı, risk algısını bozarak jeopolitik endişeleri kısa süreliğine de olsa artırırken, İran’ın misillemesinin görece sınırlı kalması, Trump’ın ateşkes açıklaması ve İran – İsrail arasında ateşkes sürecine girilerek karşılıklı saldırıların durulması jeopolitik risk ve endişeleri önemli ölçüde azalttı. Ateşkes haberi hem küresel piyasalarda hem de yurt içinde pozitif algılandı. Hisse piyasalarında yükselişler öne çıkarken, arz kaynaklı risklerin azalmasıyla petrolde ve güvenli liman talebinin zayıflamasıyla altın fiyatlarında düşüşler kaydedildi. Elbette, Ortadoğu’daki risklerin tamamen sona erdiği bir ortamda bulunmamakla birlikte, İran ve İsrail arasındaki saldırıların sona ermesi, ateşkesin devreye girmesi ve yeniden müzakere sürecinin önünün açılması piyasaları şu an için rahatlattı. Önümüzdeki dönemde bölgedeki gelişmeler takip edilmeye devam edilecektir.

Tarife kaynaklı gelişmeler de izleniyor

Son dönemde jeopolitik gelişmeler gündemi meşgul etse de tarife kaynaklı gelişmeler de önemini koruyor. ABD’nin diğer ülkelerle müzakere süreçleri devam ederken, perşembe akşamı ve cuma günü tarifelerle ilgili yapılan açıklamalar ve gelişmeler de küresel risk iştahını destekledi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını, Hindistan ile de büyük bir anlaşma yapabileceklerini söyledi. ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Beyaz Saray’ın 10 büyük ticaret ortağıyla da yakın zamanda anlaşmalar imzalamayı hedeflediğini belirtti. Hatırlanacağı üzere, yılın ilk çeyreğinde Trump’ın tarifeler konusunda attığı sert adımlar, ticaret savaşı ve resesyon kaynaklı endişeleri ciddi ölçüde artırarak riskli varlıklarda satış baskısının derinleşmesine yol açmıştı. Ancak mayıs ayı başında Çin’le varılan mutabakat ve diğer ülkelerle de başlayan müzakereler, piyasalardaki tarife kaynaklı endişeleri ve resesyon korkularını yatıştırarak risk iştahı ve hisse piyasalarında toparlanmaların yaşandığı bir süreci beraberinde getirdi. Bu süreçte ABD borsaları tarife kaynaklı endişelerle oluşan kayıplarını geri alırken, S&P500 Endeksi haziran ayının ikinci yarısında tarihi zirvelerini yeniledi. Yılın ilk çeyreğinde artan endişeler ve güvenli liman talebiyle güçlü bir ralli yapan ons altın fiyatlarında da mayıs ayından itibaren daha dalgalı bir seyir öne çıkıyor. Açıkçası, yılın ilk çeyreğindeki güçlü yükselişlerin ardından yeniden tarife/ticaret savaşı ile resesyon korkularının (ilk çeyrekte olduğu gibi) arttığı bir süreç görmezsek, altının ilk çeyrekteki performansını yılın kalan bölümünde devam ettiremeyeceğini ve zaman zaman düzeltmelerle daha dalgalı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. En nihayetinde, önümüzdeki süreçte ABD’nin başta Avrupa Birliği olmak üzere ticaret konusunda yürüttüğü müzakereler ve yeni anlaşmaların sağlanıp sağlanamayacağı son derece önemli olacak ve yakından takip edilecektir.

Yurt içinde enflasyon rakamları önemli olacak

Yeni haftada 3 Temmuz Perşembe günü yurt içinde açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamları son derece önemli olacaktır. Piyasalarda temmuz toplantısı için faiz indirim beklentilerinin ön planda olduğu mevcut konjonktürde, haziran ayı enflasyon rakamlarının performansı faiz indirim beklentileri ve piyasaların seyri üzerinde etkili olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler haziran ayı TÜFE verisinin aylık bazda %1,50 oranında artış kaydedeceği ve yıllık TÜFE’nin %35,41 seviyesinden %35,20 seviyesine gerileyeceği yönünde şekilleniyor. Bizim beklentimiz TÜFE’nin aylık bazda %1,40 oranında artış kaydedeceği yönünde bulunuyor. Haziran ayı verisinde pozitif bir sürpriz görebilirsek temmuz ayına ilişkin güç kazanan faiz indirim beklentileri bankacılık sektörü öncülüğünde Borsa İstanbul’da yükselişlerin güç kazanmasına katkı sağlayabilir.

BIST100’de 10.000 üzerinde kalıcılık gerekli

Haziran ayının ilk yarısında faiz indirimine yönelik beklentilerle Borsa İstanbul’da yükselişler kaydedilse de ayın ikinci yarısında İran – İsrail arasındaki saldırılar ve artış kaydeden jeopolitik endişeler endeksi baskılayan gelişmeler oldu. 24 Haziran’da İran ve İsrail arasında ateşkesin sağlanması piyasaları rahatlatan bir gelişme olurken, özellikle 30 Haziran’da kurultay davasının ertelenmesiyle Borsa İstanbul’da oldukça güçlü yükselişler kaydedildi. Böylece ayın son gününde kaydedilen güçlü yükselişlerin de katkısıyla BIST100 Endeksi haziran ayını %10,30 oranında bir değer kazanımıyla 9.949 puandan tamamladı. Psikolojik öneme sahip 10.000 seviyesi aşılabilir ve üzerinde kalıcılık sağlanabilirse yükseliş eğiliminin etkisini sürdürebileceği BIST100 Endeksi’nde kısa vadede 10.090 – 10.130 - 10.180 ve 10.255 seviyeleri direnç olarak izlenecektir. Bu seviyeler üzerinde 10.360 – 10.455 – 10.580 ve 10.700 seviyeleri direnç konumunda bulunmakta olup, devamında 10.745 – 10.810 ve 17 Mart’ta test edilen 10.900 seviyelerine doğru yükselişler yaşanabilir. Endekste 10.000 üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ve kâr satışlarının gözlenmesi halinde ise 9.860 – 9.770 aralığı kısa vadeli ilk destek bölgesi olup, devamında 9.650 – 200 günlük üssel ortalama (9.545) – 9.500 ve 9.430 seviyeleri destek olarak takip edilecektir. 3 Temmuz’daki enflasyon verisinin performansı ve TCMB’ye yönelik faiz indirim beklentileri endeksin yönü üzerinde belirleyici olacaktır. Bununla birlikte tarife kaynaklı haber akışları başta olmak üzere küresel çaptaki gelişmeler de yakından izlenecektir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Piyasalarda Son Durum

Haziran ayının ikinci yarısında İran – İsrail arasındaki saldırılar ve artış kaydeden jeopolitik endişeler endeksi baskılayan gelişmeler oldu. 24 Haziran’da İran ve İsrail arasında ateşkesin sağlanması piyasaları rahatlatan bir gelişme olurken, özellikle 30 Haziran’da kurultay davasının ertelenmesiyle Borsa İstanbul’da oldukça güçlü yükselişler kaydedildi. Böylece ayın son gününde kaydedilen güçlü yükselişlerin katkısıyla BIST100 Endeksi, haziran ayını %10,30 oranında güçlü bir yükselişle 9.949 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru haziran ayını %1,54 oranında bir yükselişle 39,8122 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, endeksteki güçlü yükselişe bağlı olarak haziran ayını %8,63 oranında güçlü bir yükselişle 249,89 seviyesinden kapattı. Dolar bazlı endekste, 250,00 üzerindeki fiyatlamalarda 258,00 – 265,00 – 277,00 ve 300,00 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Olası geri çekilmelerde ise 246,00 – 238,00 aralığı ilk güçlü destek bölgesi olup, bu bölge altında 228,00 – 220,00 ve 207,00 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yabancı takas oranı haziran ayında 0,13 puanlık sınırlı bir düşüşle 35,15 seviyesine geriledi.

 

TCMB 22 Mayıs’taki Enflasyon Raporu sunumu sonrasında önümüzdeki toplantılarda tekrardan faiz indirimlerine dönüleceğine ilişkin piyasalardaki beklentiler güç kazanırken, TCMB’nin 19 Haziran’daki toplantısında o dönemde yüksek seyreden jeopolitik risklerin de etkisiyle temkinli duruşunu sürdürerek faiz oranlarında değişime gitmediği ve politika faizinin %46,00 olarak korunduğu görüldü. Buna karşın 24 Temmuz’daki toplantıya yönelik piyasalarda faiz indirim beklentileri öne çıkarken, ekstra bir risk başlığı görmezsek TCMB’nin yılın ikinci yarısında faiz indirim döngüsüne tekrardan başlayacağını değerlendiriyoruz. Dolar/TL kuru haziran ayını %1,54 oranında bir yükselişle 39,8122 seviyesinden, Euro/TL kuru ise %5,49 oranında güçlü bir yükselişle 46,9250 seviyesinden kapattı. Tarife ve resesyon kaynaklı endişelerle şubat ayından itibaren doların küresel çapta değer kaybettiği görülürken, yılın devam eden bölümünde de dolardaki zayıf seyir etkisini sürdürüyor. ABD varlıklarına yönelik güvenin sorgulandığı ve ABD’nin artan borç yükümlülüğünün dolardaki zayıflamada etkili olduğu ortamda, Dolar endeksi (DXY) haziran ayını da %2,57 oranında bir düşüşle 96,78 seviyesinden tamamladı.

 

10 yıllık uzun vadeli hazine tahvil faizi Haziran ayında 259 baz puan düşüşle yüzde 30,93’e, 2 yıllık kısa vadeli hazine tahvil faizi ise 393 baz puan düşüşle ile 40,13 seviyesine gerileyerek ayı tamamladılar. Haziran ayında öne çıkan gelişmeler; Hazine, Mayıs ayında 8 ihalede toplam 252,6 milyar TL borçlandı. Tahvil faizlerinde düşüş nedeniyle özellikle uzun vadeli tahvillerin fiyatı yüksek durasyonlarından dolayı haziran ayında %8 üzerinde getiri sağladı. Mayıs enflasyonu %1,53 ile %2,1’lik medyan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. İSO Türkiye imalat PMI Mayıs’ta 47,2 değerini aldı. Türkiye 5 yıllık CDS verisi 289,7 ile haziran ayını kapattı. Yurt içinde sanayi üretim endeksi Nisan’da aylık bazda geriledi.TCMB politika faizinde ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. TCMB politika faizini piyasa beklentisi paralelinde değiştirmeyerek %46 seviyesinde tutarken, gecelik borç verme ve gecelik borç alma faiz oranlarını da sırasıyla %49 ve %44,5 seviyelerinde korudu. CHP kurultay iptal davası 8 eylül tarihine ertelendi. Borsa ayın son işlem gününde %5,78 ile günü tamamladı. Fed politika faizini %4,25-%4,50 aralığında tuttu. Trump, Çin ile ticaret anlaşması sağlandığını açıkladı. İran-İsrail savaşı brent petrol fiyatını 79 dolar seviyesine çıkardıktan ateşkes ile beraber ay kapanışında 67 dolar seviyelerinde seyrediyor. NATO Zirvesi’nden savunma harcamalarını artırma kararı çıktı.

 

Euro Bölgesi’nde Haziran ayında açıklanan enflasyon rakamı beklenenden daha fazla gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nın % 2'lik hedefinin altına indi. Avrupa Merkez Bankası enflasyonda sürekli yukarı veya sürekli aşağı yönlü dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirdi. ECB, enflasyon hedefini korurken yeni stratejisinde değişiklikler yaptı ve esnekliğe vurgu yaptı. ECB'nin yeni beş yıllık stratejisinde, enflasyonun çok yüksek olduğu zamanlarda da çok düşük olduğu dönemlerdeki kadar güçlü şekilde tepki verileceği taahhüt edildi. ABD cephesinde açıklanan verilerin yanı sıra Beyaz Saray’ın 9 Temmuz tarihinden önce birçok ülkeyle ticaret anlaşmalarını sonuçlandırma amacında olması ticaret anlaşmalarına ilişkin iyimser beklentiler risk iştahını destekliyor. Konuya ilişkin haber akışları ve açıklanacak istihdam rakamları volatilitenin yaşanmasında etkili olacaktır. Pozitif ivmenin yaşandığı paritede 1,1825 – 1,1895 ve 1,1946 direnç, 1,1750 – 1,1700 ve 1,1650 izlenecek desteklerdir.

 

Ons altında, Nisan 2025’de görülen 3.500$ tarihi zirve seviyenin ardından yeni bir zirve gerçekleşmedi. Aylık grafiklere baktığımızda ise mayıs ve haziran aylarında kararsız seyirler ön plana çıkmakta ve sarı metal 3.500$ ile 3.121$ aralığında dalgalanmakta. Haziran ayına baktığımızda 13 Haziran 2025 tarihinde başlayan İsrail – İran çatışması ve sonrasında ABD – İran arasındaki gerilim süresince ons altında yükselişler kaydedilse de bu yeni bir tarihi zirve ile sonuçlanmadı. Bu süreçte 18 Haziran 2025 tarihinde Fed’in faiz oranlarını sabit bırakması ve nihai tarifelerin ekonomi üzerindeki etkisinin takip edilmesi yönündeki yönlendirme izlendi. İsrail – İran arasındaki çatışmanın sona ermesi ile jeopolitik risklerin azalması haziranın sonlarında sınırlı düzeltme hareketlerini beraberinde getirse de Aralık 2024’de başlayan ralli sonrası kararsız seyirlerin temmuz ayına sarktığı görülmekte. Bu bağlamda yeni ayda jeopolitik gelişmeler, tarife müzakereleri ve Fed’in faiz kararı fiyatlamalarda öncelikli konular olacak. Ons altında, yeni ayda 3.350$ - 3.403$ - 3.435$ - 3.451$ ve 3.500$ seviyeleri direnç; 3.295$ - 3.245$ - 3.201$ - 3.167$ ve 3.121$ seviyeleri destek olarak izlenebilir.

 

Orta Doğu’da İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarında sert dalgalanmaya neden oldu. İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesi, İran’ın karşılık vermesi ve ABD’nin İran nükleer tesislerine hava saldırısında bulunması ile brent petrol 77 dolarak kadar yükseldi. İki ülke arasında ateşkesin sağlanması sonrası aynı sertlikte geri çekilme görüldü. Tansiyon düşse de piyasalarda temkinli duruş devam ediyor. Temmuz ayında bölgeden gelecek haber akışları, Trump tarifeleri ve OPEC+ toplantısı ilk etapta önemli gündem maddeleri olarak takip edilecek. Trump’ın Çin ile anlaşmaya vardıkları ve 9 Temmuz sonrasında da diğer ülkeler ile anlaşabilecekleri haberleri küresel talebin yükselme beklentisine neden olsa da 6 Temmuzda OPEC+ toplantısında üretim artışına devam edileceği spekülasyonları arz yönlü risklere neden oluyor. Brent petrol, 63,20 ile 77,81 arasında volatil hareket ederek haziran ayını %6,17 yükselişle tamamladı. Teknik olarak, Nisan 24’den başlayan düşüş trend direnci ve 500 günlük hareketli ortalamasını test ettikten sonra gerileyen brent petrol 50 hareketli ortalamasının hemen altında işlem görüyor. Tepkilerde 50 gho geçtiği 68 bölgesi ilk direnç olup kırılması durumunda 70-72 ve 77 dirençleri gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 64,20 ilk önemli destek olup satışların devamı durumunda yeniden 60 ve 58,20 dip seviyeleri ön plana çıkabilir

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda, ticaret anlaşmalarına yönelik iyimserlik devam ediyor. ABD'nin, İngiltere ve Çin dışında diğer birçok ülke ile ticaret anlaşması yapacağını belirtmesi, piyasaları umutlandırıyor. 09 Temmuz gününe kadar, yeni ticaret anlaşmaları olabilir. Yeni anlaşmalar, piyasalarda risk iştahını güçlendirmeye devam edecektir. Fed haziran ayı toplantısında 2025 yılı için iki faiz indirimi beklentisini korumuştu. Piyasalarda, Trump tarifelerinin enflasyon üzerinde baskısının hafif kalabileceğini bu nedenle Fed'in eylül ayı itibariyle faiz indirimlerine başlayabileceğini fiyatlamaya başladı. Temmuz ayında, Fed'in faiz kararı olacak. Karar günü gelecek mesajlar, 2025 yılının kalan toplantılarına yönelik beklentileri şekillendirecektir. Temmuz ayında, Fed dışında Avrupa Merkez Bankasının da faiz kararı takip edilecek. Jeopolitik gelişmelerde önemini korumaya devam ediyor. Haziran ayında, İsrail-İran arasındaki gerilimin artması, saldırıların olması, piyasaları endişelendirmişti. Çok uzun sürmeden, iki ülke arasında ateşkes sağlanırken, temmuz ayında yine de bu konularla ilgili haberlerin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek not değerlendirmeleri önemli olacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin, temmuz ayı içerisinde olası yurt dışı temasları da takip edilecek.

 

Türkiye

03 Temmuz Perşembe, yurt içinde enflasyon günü olacak. Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Kurum olarak aylık yüzde 1,40 ve yıllık yüzde 35,10 seviyesinde beklentimiz bulunmaktadır. Enflasyon verisi sonrası TCMB'nin temmuz ayı toplantısına yönelik beklentilerde şekillenmeye başlayacaktır. 10 Temmuz Perşembe, Türkiye'de mayıs ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. 11 Temmuz Cuma, yurt içinde mayıs ayı cari işlemler dengesi verisinin açıklanması bekleniyor. 16 Temmuz Çarşamba, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından haziran ayı bütçe istatistikleri takip edilecek. 21 Temmuz Pazartesi, TCMB piyasa katılımcıları anketi yayınlanacak. 24 Temmuz Perşembe, TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. 25 Temmuz Cuma, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's tarafından Türkiye'nin kredi notu ve değerlendirme raporlarının yayınlanması bekleniyor. 31 Temmuz Perşembe, TCMB faiz kararı toplantısının özeti yayınlanacak.

 

Avrupa

Avrupa piyasalarında, 01 Temmuz Salı günü, Almanya işsizlik oranı, Euro Bölgesi enflasyonu ve Avrupa'da imalat PMI verileri açıklanacak. 03 Temmuz Perşembe, Avrupa'da hizmetler PMI verileri takip edilecek. 04 Temmuz Cuma, Euro Bölgesi ÜFE verileri izlenecek. 07 Temmuz Pazartesi, Almanya'da sanayi üretimi ve Euro Bölgesi perakende satışlar verileri açıklanacak. 09 Temmuz, Fed'in haziran ayında yaptığı toplantısının tutanakları yayınlanacak. 11 Temmuz Cuma, Almanya enflasyonu, haziran ayı verisinin açıklanması bekleniyor. 15 Temmuz Salı, Euro Bölgesi sanayi üretimi açıklanacak. 17 Temmuz Perşembe, Euro Bölgesi haziran ayı enflasyonu izlenecek. 18 Temmuz Cuma, Almanya'da ÜFE verisi ve Euro Bölgesi cari işlemler dengesi verileri takip edilecek. 24 Temmuz Perşembe, Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı izlenecek. ECB Başkanı Lagarde'ın da konuşması takip edilecek.

 

ABD

01 Temmuz Salı, ABD'de imalat ve ISM imalat PMI verileri açıklanacak. 02 Temmuz Çarşamba, ABD'de haziran ayına yönelik ADP özel sektör istihdam değişimi verisi takip edilecek. 03 Temmuz Perşembe, ABD'de istihdam günü ve haziran ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri açıklanacak. 15 Temmuz Salı, ABD'de enflasyon günü, haziran ayı enflasyonunun açıklanması bekleniyor. 16 Temmuz Çarşamba, ABD'de ÜFE verileri takip edilecek. 17 Temmuz Perşembe, ABD'de perakende satışlar verisi izlenecek. 18 Temmuz Cuma, haziran ayına yönelik inşaat izinleri, konut başlangıçları verileri takip edilecek. 29-30 Temmuz tarihlerinde Fed toplanacak ve 30 Temmuz günü faiz kararını açıklayacak. Faizle ilgili indirim beklentileri bulunmazken, karar metnindeki detaylar ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması önemli olacaktır. Aynı gün, ABD'de ikinci çeyrek ilk okuma büyüme verisi takip edilecek. Temmuz ayı içerisinde, Fed üyelerinin konuşmaları da gündemde olacaktır.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

Youtube'da Gedik Yatırım

@GedikYatirim

Mayıs Ayında Borsada Neler Olacak? | 2 Mayıs 2025

Güncel Analizler

Güncel Analizler

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.