BIST 100
ABD Başkanı Trump, göreve başlamasıyla birlikte ilk adım olarak Çin’e yönelik mevcut vergilere ek olarak tüm ithalat ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi. Meksika ve Kanada’dan gelen enerji dışı ithalat mallarına yüzde 25 vergi koyacağını duyurdu ancak bu uygulamayı bir ay erteledi.
ABD Başkanı Donald Trump 27 Şubat’ta yaptığı son açıklamada, Meksika ve Kanada'ya yönelik tarifelerin 4 Mart tarihinde devreye gireceğini açıkladı. Trump, Çin'e de aynı tarihte yüzde 10'luk ilave tarifelerin uygulamaya alınacağını söyledi. Trump’ın Çin tarifelerini biraz daha artırmayı, Kanada ve Meksiya tarifelerini de 4 Mart'ta uygulamayı planladığına ilişkin açıklaması sonrasında şubat ayının son gününde küresel piyasalarda satıcılı bir seyir etkili oldu.
Çin, Kanada ve Meksika’ya getirilen vergilerin dışında Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yüzde 25’lik tarifelerin 12 Mart itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve Kanada, Meksika, AB gibi müttefik ülkelere tanınan muafiyetlerin de kaldırılacağını açıkladı. Son olarak da ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik gümrük vergilerini yakında açıklayacaklarını belirterek yüzde 25 tarife uygulamaya karar verdiklerini bildirdi. Trump’ın açıklaması şubat ayının son günlerinde Avrupa borsaları üzerinde de baskı oluşturdu.
Toparlayacak olursak, Trump’ın tarifeler konusundaki adımları küresel piyasalarda oynaklığın artış kaydetmesine ve risk iştahının görece baskılanmasına neden oluyor. Açıklanan tarifelerin ve önümüzdeki süreçteki olası adımların etkilerini değerlendirmek için erken olsa da Trump’ın tarifeler konusundaki adımlarının ABD’de enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturtabileceğinden endişe ediliyor. ABD’de enflasyon cephesinde son aylarda düşüş eğiliminin önemli ölçüde zayıfladığı ve ocak ayı verisinin de beklentileri aştığı bir ortamda tarifeler nedeniyle enflasyonda yükseliş yaşanacak olursa Fed’in daha da temkinli hareket ettiği ve çok sınırlı bir faiz indirimiyle yılı tamamladığı görülebilir.
ABD ekonomisinin gücünü korumaya devam etmesi, son enflasyon verilerinde iyileşme eğiliminin duraksadığının görülmesi ve Trump’ın tarife adımlarının enflasyonist riskleri artırmasının etkisiyle piyasalarda Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin zayıf seyretmeye devam ettiği görülüyor. Mart ayının ilk haftasında açıklanacak şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin performansı ve sonraki hafta açıklanacak şubat ayı enflasyon rakamları Fed’e yönelik beklentiler üzerinde belirleyici olacak önemli ekonomik veri akışlarını oluşturacaktır. Buna karşın mevcut konjonktür, Trump kaynaklı riskler ve Fed üyelerinin son dönemdeki temkinli mesajlarını dikkate aldığımızda 19 Mart’ta sona erecek Fed toplantısında faiz oranlarında bir değişim beklemiyoruz.
30 Ocak Perşembe günkü toplantısında 25 baz puan faiz indirimine giderek mevduat faizini %3,00 seviyesinden %2,75 seviyesine çeken Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 6 Mart Perşembe günkü toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Piyasadaki genel beklentilere baktığımızda ECB’nin 2025 yılının ilerleyen bölümünde de faiz indirimlerine devam edeceği ve mevduat faiz oranının 2025 sonuna kadar %2,0 seviyesine kadar düşüreceği yönünde şekilleniyor. 6 Şubat Perşembe günü gerçekleşen yılın ilk toplantısında 25 baz puan faiz indirimine giden ve politika faizini %4,50 seviyesine çeken İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yılın kalan bölümünde 25’şer baz puanlık 2 faiz indirimine daha gidebileceği öngörülüyor.
Yeni haftada 3 Mart Pazartesi günü açıklanacak şubat ayı TÜFE rakamı piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. TÜFE rakamının piyasadaki medyan beklentilere göre aylık bazda %3,00 oranında artış kaydetmesi ve yıllık TÜFE’nin %42,1 seviyesinden %40,0 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Bizim beklentimiz ise TÜFE’nin aylık bazda %2,30 oranında artış kaydedebileceği yönünde şekilleniyor.
Ocak ayı enflasyon verisinin %4’lük medyan beklentiye karşın aylık bazda %5,03 oranında bir artış kaydetmesi ve alt kalemlerde gözlenen yükseliş TCMB’ye yönelik piyasalardaki faiz indirim beklentilerinin zayıflamasına yol açmıştı. Mevcut gelişmeler altında şubat enflasyonu daha kritik hale gelirken, şubat verisinin detayları mart ayındaki toplantıda alınacak faiz kararı üzerinde belirleyici olacaktır. 6 Mart Perşembe günü de TCMB’nin faiz kararı piyasalar için son derece kritik olacaktır.
Son dönemde kararların enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alınacağını vurgulayan TCMB’nin 6 Mart’taki faiz kararı ve mesajları yurt içi piyasaların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Şubat verisini görmeden TCMB’nin faiz indirim miktarı üzerinde net bir şey söylemek zor olsa da şubat verisinde önemli bir olumsuzluk ya da beklentileri yukarı yönlü aşan bir sürpriz görmezsek 200 – 250 baz puan aralığında bir indirimine gidilebileceğini düşünüyoruz.
Kritik bir destek konumundaki 100 günlük üssel ortalamanın kırılmasıyla teknik görünümün zayıflama kaydettiği BIST-100 Endeksişubat ayını %3,46’lık bir düşüşle 9.659 puandan tamamladı. Kritik öneme sahip 100 günlük ortalama (9.764) altında kalındığı sürece zayıf görünümün etkisini sürdürebileceği endekste, 200 günlük üssel ortalama ile fibonacci düzeltme seviyelerinin %38,2’lik kısmına denk gelen 9.593 seviyesi ilk güçlü destek noktası olup bu seviye altında satışlar yeniden hız kazanabilir. Bu durumda 9.500 – 9.475 aralığı ile 9.420 seviyesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. 26 Şubat’ta test edilen 9.420 altındaki kapanışlarda 9.300 – 9.200 bölgesi test edilebilir. Endekste 200 günlük ortalama (9.593) üzerinde tutunma korunabilir ve yeniden alımlar gözlenecek olursa 9.705 ve 100 günlük ortalama (9.764) ilk güçlü direnç noktalarıdır.
100 günlük ortalama üzerindeki kapanışlarda 9.855 – 9.900 aralığı ile devamında 9.950 – 10.000 bölgesi direnç konumunda bulunmaktadır. Şubat ayı içerisinde birçok kez test edilmesine rağmen aşılamayan 10.000 bölgesi geçilebilirse endeksteki satış baskısının hafiflediği ve toparlanma eğiliminin güç kazandığı görülebilir. Özellikle yeni ayın ilk haftasında 3 Mart Pazartesi günkü enflasyon rakamı ve 6 Mart Perşembe günkü TCMB toplantısı endeksin yönü üzerinde belirleyici olacak önemli gelişmelerdir.
BIST-100 Endeksi'nde beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisiyle birlikte şubat ayı başında psikolojik öneme sahip 10.000 bölgesinin kırıldığı ve ayın devam eden bölümünde dalgalı/görece zayıf bir seyrin etkili olduğu takip edildi. BIST-100 Endeksi şubat ayını %3,46 oranında bir düşüşle 9.659 puandan kapattı. Dolar/TL kuru şubat ayını %1,73 oranında bir yükselişle 36,4673 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, endeksteki düşüş ve kur cephesindeki yükselişe bağlı olarak şubat ayını %5,10 oranında bir düşüşle 264,86 seviyesinden kapattı. Dolar bazlı endekste geri çekilmelerin etkisini sürdürmesi durumunda 258,00 - 250,00 aralığı ilk güçlü destek bölgesi olup, 2024 yılının ikinci yarısında yaşanan satışlarda test edilen 250 bölgesi kırılacak olursa satış baskısı hız kazanabilir. Bu durumda 240,00 - 235,00 bölgesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Toparlanma çabasında ise 272,00 - 280,00 kısa vadeli ilk direnç noktaları olup, devamında 285,00 - 290,00 ve 300,00 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Yabancı takas oranı şubat ayında 0,24 puanlık bir düşüşle 36,84 seviyesine geriledi.
Aralık ve ocak toplantılarında 250'şer baz puanlık faiz indirimine giden ve politika faizini %45,00 seviyesine çeken TCMB'nin 6 Mart'taki yılın ikinci toplantısındaki faiz kararı üzerinde 3 Mart Pazartesi günü açıklanacak şubat ayı enflasyon verisi belirleyici olacaktır. Ocak ayında beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından şubat ayı enflasyonunun performansı kritik olacaktır. Dolar/TL kuru şubat ayını %1,73 oranında bir yükselişle 36,4673 seviyesinden, Euro/TL kuru ise %3,01 oranında bir yükselişle 37,8432 seviyesinden kapattı. ABD'de Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanmasının ardından küresel çapta değer kazanımlarının öne çıktığı dolar cephesinde şubat ayında ise kâr satışları öne çıktı. Trump'ın tarife adımları ve ABD'de enflasyon tarafındaki yukarı yönlü riskler gündemdeki yerini korumaya devam ederken, Fed cephesinde temkinli duruşun korunduğu görülüyor. İlerleyen süreçte Trump'ın adımları ve Fed'e yönelik faiz indirim beklentileri doların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Dolar endeksi (DXY) şubat ayını %0,82 oranında bir düşüşle 107,61 seviyesinden tamamladı.
Ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üstünde gelmesi ve 2025 ilk Enflasyon Raporu Sunumunda TCMB’nın yıl sonu enflasyon beklentisini %21’den %24’e çıkartması tahvil faizlerinde volatiliteye neden oldu. Ay ortasına kadar faizlerde görülen yükseliş, Merkez Bankasının mart ayında faiz indirim sürecine devam edeceğine dair işaretlerle birlikte yeniden geri çekildi. Şubat ayında 2 yıl vadeli tahvil faizi 4 baz puanlık artışla %38,20 seviyesine, 10 yıl vadeli tahvil faizi 92 baz puan artışla %27,62 seviyesine yükselerek tamamladılar. Yeni ayın ilk haftasına 3 Mart’ta Şubat ayı enflasyon verisi ve 6 Mart’ta gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı ile başlıyoruz. Kurum olarak Şubat ayı enflasyon beklentimiz aylık %2,30 civarında olması ve yılın ikinci faiz toplantısında politika faizinin 250 baz puan düşürülerek 42,5 puana çekileceği yönünde. PPK toplantısı sonrası karar metni ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın vereceği mesajlar gelecek dönem tahvil faizleri üzerinde belirleyici olacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mart ayı için iç borçlanma stratejisi ve ihale takvimini açıkladı. Hazine, Mart ayı boyunca 124,7 milyar TL iç borç ve 149,3 milyar TL dış borç ödemesi gerçekleştirecek. Toplam 124,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 201,2 milyar TL’lik iç borçlanma planlanmaktadır. Planlanan borçlanmanın 110 milyar TL’si faiz ödemelerine, 14,8 milyar TL’si ise anapara ödemelerine ayrılacaktır. Hazine ayrıca yaklaşık 76,5 milyar TL tutarında yeni tahvil ihraç edecektir. İç borç yenileme oranı ise %161,3 seviyesinde olacaktır.
Avrupa cephesinde Almanya’da seçimin geride kalması ile birlikte siyasi belirsizlik sona ererken, hükümetin hızlı bir şekilde kurulması bekleniyor. Euro ve Avrupa merkez Bankası üzerinde siyasi belirsizliğin yarattığı baskı kalkarken, ABD Başkanı Trump Avrupa Birliği'ne yönelik gümrük vergilerini yakında açıklayacaklarını belirterek, %25 tarife uygulamaya karar verdiklerini bildirdi. Konuya ilişkin haber akışları gündemdeki yerini korurken, Mart ayında ECB cephesinin faiz indirimine devam etmesi bekleniyor. ABD’de son dönemde zayıf açıklanan PMI verilerinin ardından Fed’e ilişkin beklentilerde değişiklik yaşanırken, Trump’ın politikalarına ilişkin belirsizlik sürüyor.Trump'ın gümrük vergisi tehditleri ve diğer ülkelerden gelen misilleme uyarılarının ticaret savaşlarına dair belirsizliği artırması sebebiyle volatilite ön planda kalmaya devam edecektir. Paritede 1,0475 – 1,0534 ve 1,0595 direnç,1,0360 – 1,0285 ve 1,0200 takip edilecek desteklerdir.
Şubat ayı ons altında tarihi zirve seviyelerin yenilendiği bir ay oldu. Şubat ayının ilk yarısında ocak ayından gelen yükseliş eğilimi devam ederken, ayın ikinci yarısında ise bir süre kararsız seyirlerin ardından son haftada düzeltme hareketleri ivme kazandı. Rusya – Ukrayna savaşına yönelik müzakereler jeopolitik risklerin azalması açısından önem arz etmekte. Diğer taraftan ABD başkanı D. Trump’ın gümrük vergilerine yönelik söylemleri dünya genelinde ticaret savaşları belirsizliğini artırmakta. Ticaret savaşları küresel ekonomik büyümeyi baltalamakla birlikte enflasyon endişelerini de beraberinde getirmekte. Birçok belirsizlik sonucu güvenli limanlara olan talep canlı kalmakta. Önümüzdeki ay da Trump’ın açıklamaları, Rusya – Ukrayna müzakereleri ve de Fed’in iletişim politikası ons altında volatiliteyi artırabilecek haber akışları arasında yer almakta. Fed bu süreçte temkinli kalmayı tercih etmekte. Ons altın bu sabah saat 08:20 itibariyle 2.866$ civarlarında hareket etmekte olup, düzletme hareketlerinin devamında 2.832$ - 2.790$ ve 2.730$ seviyeleri destek; 2.876$ - 2.890$ ve 2.956$ seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir.
Şubat ayı içerisinde 72 ile 77 bandında oldukça volatil hareket eden brent petrol ayı %4,29 kayıpla tamamladı. Trump’ın uyguladığı gümrük tarifeleri ve tarife tehditleri ticaret savaşlarının ekonomik görünümü üstündeki belirsizlikleri şubat ayında petrol fiyatlarında dalgalanmaya yol açtı. ABD’nin Kanada, Rusya ve İran’a yaptırım beklentileri arza yönelik endişeler yaratsa da genel itibariyle tarifelerin global büyüme üstünde negatif etkilerinin ağırlık kazanacağı beklentileri petrol fiyatları üstünde baskı yarattı. Yeni ayın ilk günlerinde 4 Martta Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’e gümrük tarifelerinin yükselteceğini, Avrupa ve diğer ülkelere 2 Nisanda tarifelerinin artırılacağını açıklamaları bir süre daha petrol fiyatları üstünde baskı ve volatiliteye neden olması beklenebilir. Teknik tarafta yılın en düşük seviyelerine gerileyen brent petrol 50 günlük hareketli ortalaması altında işlem görüyor. 71,70 bölgesi ilk destek olup aşağı yönde kırılması durumunda 70,30 ve 68,50 seviyelerine doğru baskının devamı görülebilir. Tepkilerde ise 73,80 ve 75 ilk önemli dirençler olarak takip edilebilir.50 gho geçtiği 75 üstünde alımların devamı durumunda yeniden 77 ana direnç bölgesi test edilmesi beklenebilir.
Küresel piyasalarda, ABD Başkanı D. Trump sebebiyle "tarife savaşları" gündemde yerini korumaya devam ediyor. Kanada, Meksika için tarifelerin mart ayında başlaması beklenirken, hali hazırda Çin'e uygulanan tarifeye ek olarak yeni bir tarife daha eklendi. Avrupa Birliği içinde tarife uygulanacak, mart ayında da yeni tarifelerin yolda olduğu biliniyor. Yeni tarife sinyalleri piyasaları tedirgin ediyor ve risk iştahını baskılayabiliyor. Mart ayında da, Trump kaynaklı dalgalanmaların olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi içinde müzakereler sürüyor. En son, ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı arasında yaşanan gelişmeler piyasaları endişelendirdi. Trump bu konuda Ukrayna'yı uyarırken, mart ayında iki ülke arasındaki gelişmelerin yanında Rusya'nın da bu konudaki tavrı önemli olacaktır. Yeni ayda, bu gündem yerini koruyacaktır ve siyasilerden gelecek açıklamalar yakından izlenecektir.
Trump sonrası gözler merkez bankalarında olacak. Majör merkez bankalarının toplantı dönemi ve mart ayında kritik faiz kararları takip edilecek. 06 Mart Avrupa Merkez Bankası(ECB), 19 Mart Amerika Merkez Bankası(Fed) ve 20 Mart İngiltere Merkez Bankasının(BoE) faiz kararları bulunuyor. Bankalardan gelecek kararlar, piyasaların seyri üzerinde de belirleyici olacaktır. Özellikle, Fed'in faiz kararı sonrası ABD Başkanı Trump'ın da olası açıklamaları önemli olabilir. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı en önemli başlıklardan biri olacak. Şubat ayı enflasyonu ise merakla bekleniyor. Mart ayı içerisinde siyasilerle ilgili gelişmelerde yakından izlenecektir.
Türkiye
Avrupa
ABD
Aylık Ekonomi Takvimi, BIST-100 Son 10 Yıl Getiri Performansı Dönemleri, Dolar/TL Son 10 Yıl Getiri Performansı Kasım-Aralık Dönemleri, BIST-100 Endeksinde Geçen Ay En Çok Yükselen ve Düşen İlk 10 Hisse, BIST-100 Endeksinde Geçen Ay İşlem Hacmi Yükselen İlk 15 Hisse, BIST-100 Endeksinde Geçen Ay İşlem Hacmi Düşen İlk 15 Hisse ve daha fazlası için Aylık Strateji Raporumuz'a ulaşabilirsiniz.
Ayrıca her ay yayımladığımız Aylık Teknik Öneri Bülteni için tıklayın.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!
Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.
Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları WhatsApp, mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.
Mart Ayında Borsa ve Hisse Önerileri | Gedik Yatırım
İstediğiniz Analiz ve Raporlar, İstediğiniz İletişim Kanalında!
Piyasadan haberdar olmak için analiz ve raporlarımıza ücretsiz abone olun.
Sadece ilgilendiğiniz yatırım ürününe dair analiz ve raporları mobil bildirim ya da e-posta olarak almayı tercih edin. Hem mail kalabalığından kurtulun hem de karbon ayak izinizi azaltarak çevreyi koruyun.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.