PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

TR
EN

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

Yıldız Pazar Nedir?

Yıldız Pazar Nedir, Şirketler İçin Önemi Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 17.02.2025

Yıldız Pazar nedir sorusu büyük ölçekli şirket hisselerine odaklanan yatırımcıların sıkça karşısına çıkmaktadır. Hisse senetleri kolayca alınıp satılabilen, piyasada işlem hacmi yüksek likit şirketlerin olduğu bu üst segment finansla ilgilenenlerin yanı sıra şirketler açısından da önemlidir. Yazımızda Borsa İstanbul Yıldız Pazar ile ilgili merak edilenleri tüm detaylarıyla mercek altına aldık.

Borsa İstanbul’un üst segmenti olan Yıldız Pazar yüksek işlem hacmine ve piyasa değerine sahip şirketlerin listelendiği bir pazardır. Yatırımcılar için önemli bir referans niteliğinde olan Yıldız Pazar’a BİST tarafından belirlenmiş kriterlere uyum sağlayan şirketler dahil olur. Pazar, ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 1 milyar TL ve üzeri olan payların işlem gördüğü yerdir. Dolayısıyla burada yer alan şirketler finansal açıdan güçlü ve istikrarlı yapıları ile yatırımcıların ilgi odağında yer alır.

Loading

Yıldız Pazar’ın Kriterleri Nelerdir?

Firmaların piyasa değeri hangi pazarda yer alacağını belirleyen temel etkendir. Pazar kriterleri Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun kararlarıyla belirlenir. Benzer büyüklük, derinlik ve likiditeye sahip paylar bir arada işlem görülecek şekilde gruplandırılır. Belirlenmiş olan Yıldız Pazar kriterleri şöyledir:

  • Piyasa değeri (PD): Şirketin toplam piyasa değeridir. Piyasa değeri, şirketin tüm sermayesi üzerinden hesaplanır. Yıldız Pazara girecek şirketlerin piyasa değerinin 6 milyar TL’den büyük olması gerekir.

  • Fiili Dolaşımdaki Payların Piyasa Değeri (FDPD): Şirketin fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerini ifade eder. Kurul tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde dönem sonu itibarı ile fiili dolaşımdaki pay adedi ile bir yıllık düzeltilmiş kapanış fiyatlarının ortalamasının çarpımı şeklinde hesaplanır. Yıldız Pazarda FDPD’nin 1 milyar TL’den yüksek olması gerekir.

  • Fiili Dolaşım Oranı (FDO): Şirketler kurul tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hesaplanan fiili dolaşımdaki paylarının şirket sermayesine oranını ifade eder. Yıldız Pazar’da FDO’nun %10’dan büyük olması gerekir.

  • İmtiyaz: Belirli bir pay grubuna tanınan farklı veya üstün haklardır. Bir pay grubuna sağlanan hakların imtiyaz sayılıp sayılmayacağına Borsa Genel Müdürlüğü karar verir. Yıldız Pazar için imtiyaz varsa, FDO’nun %10’dan büyük olması gerekir.

  • Yerli Fon: MKK verilerine göre ilgili payda, SPK denetimindeki yatırım fonlarının ve emeklilik yatırım fonlarının portföyünde bulunan kısmın son bir yıl içindeki ortalama piyasa değerini ifade eder. Yıldız Pazar’da yerli fon 30 milyon TL’den fazla olmalıdır.

  • Likidite: 1 milyon TL işlem hacmiyle payda günlük bazda oluşan ortalama fiyat değişim oranıdır. Yıldız Pazar’da likiditenin 0,15’ten küçük olması gerekir.

  • Ek Kriter: FDO %5’ten büyük ise FDPD’nin 3 milyar TL’den büyük ve likiditenin 0,1’den küçük olması gerekir.

Yıldız Pazar’da İşlem Gören Şirketler Kimlerdir?

Yıldız Pazar şirketleri genellikle sektörlerinde lider olan, yüksek sermayeye ve işlem hacmine sahip firmalardır. Bu firmalardan bazıları şöyle listelenebilir:

  • Koç Holding A.Ş. (KCHOL): Türkiye'nin en büyük holding şirketlerinden biri olan Koç Holding, enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans gibi çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir.

  • Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR): Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olan İş Bankası, geniş bir yelpazede bankacılık hizmetleri sağlamaktadır.

  • Akbank T.A.Ş. (AKBNK): Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri olan Akbank, bireysel ve ticari bankacılık hizmetleri sunmaktadır.

  • Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS): Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi şirketi olan Tüpraş, petrol ürünleri üretimi ve dağıtımı yapmaktadır.

  • Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. (ENKAI): İnşaat, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Enka, uluslararası projelere imza atmaktadır.

  • TAV Havalimanları Holding A.Ş. (TAVHL): Havalimanı işletmeciliği ve ilgili hizmetler alanında faaliyet gösteren TAV, Türkiye ve yurt dışında birçok havalimanı işletmektedir.

  • Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (TOASO): Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerinden biridir.

Yıldız Pazar’ın Yatırımcılar İçin Önemi Nedir?

Yıldız Pazar, Türkiye'nin en büyük ve köklü şirketlerini barındırmasıyla yatırımcılar için güvenilir bir seçenek sağlar. Pazardaki şirketler, finansal açıdan güçlü ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine sahip olduklarından, yatırımcıların risklerini minimize eder. Yıldız Pazar yatırım avantajları arasında en dikkat çekenlerden biri yüksek işlem hacmi sayesinde hisse senetlerinin kolaylıkla alınıp satılabilmesi, yatırımcıların nakde erişimini hızlandırmasıdır. 

Yıldız Pazar’da enerji, finans, teknoloji ve perakende gibi birçok sektörden şirket bulunması portföy çeşitlendirmesi yapmayı kolaylaştırır. Büyük ve kurumsal şirketlerin yer alması spekülatif riskleri en aza indirerek yatırımcılar için daha stabil bir yatırım ortamı yaratır. Bununla birlikte sıkı kurumsal yönetim standartlarına uyan şirketler, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından uluslararası yatırımcıların da ilgisini çeker. Yıldız Pazar güçlü getiriler sunarken hisse senetlerinin vergilendirilmesi gibi yasal düzenlemeleri de dikkate alarak uzun vadeli ve güvenilir yatırımlar yapmak isteyenler için ideal bir platformdur.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Yıldız Pazar ile Ana Pazar Arasındaki Farklar

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, belirli kriterlere göre farklı pazarlara ayrılmaktadır. Yıldız Pazar ve Ana Pazar, bu sınıflandırmada öne çıkan iki ana gruptur. Bu iki pazar arasındaki farklar aşağıda detaylandırılmıştır:

Piyasa Değeri (PD)

  • Yıldız Pazar: Şirketin piyasa değeri 6 milyar TL’den büyük olmalıdır.
  • Ana Pazar: Şirketin piyasa değeri 1 milyar TL’den büyük olmalıdır.


Fiili Dolaşımdaki Payların Piyasa Değeri (FDPD)

  • Yıldız Pazar: 1 milyar TL’den büyük olmalıdır.
  • Ana Pazar: 400 milyon TL’den büyük olmalıdır.


Fiili Dolaşım Oranı (FDO)

  • Her iki pazarda da fiili dolaşım oranı %10’dan büyük olmalıdır.
  • Eğer şirketin imtiyazlı payları varsa, FDO oranı %90’dan küçük olmalıdır.


Yerli Fon

  • Yıldız Pazar: 30 milyon TL’den büyük olmalıdır.


Likidite

  • Yıldız Pazar: 0,15’ten küçük olmalıdır.
  • Ana Pazar: 0,5’ten küçük olmalıdır.


Ek Likidite Kriteri

  • Yıldız Pazar: Eğer FDO %5’ten büyükse, FDPD 3 milyar TL’den büyük ve likidite 0,1’den küçük olmalıdır.
  • Ana Pazar: Eğer FDO %5’ten büyükse, temettü oranı %10’dan büyük ve FDPD 450 milyon TL’den büyük veya FDPD 750 milyon TL’den büyük ve likidite 0,2’den küçük olmalıdır.

Yıldız Pazar’da Nasıl İşlem Yapılır?

Yıldız Pazar işlem nasıl yapılır sorusu da yatırımcıların sıkça karşılaştığı konular arasında yer alır. Borsada işlem yapabilmek için öncelikle bir yatırım hesabı açmanız gerekir. Gedik Yatırım Mobil uygulamasını indirerek görüntülü görüşme ile dakikalar içinde Gedik Yatırım'da bir yatırım hesabı açabilirsiniz

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.