PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Gap (Fiyat Boşluğu) Nedir? Gap Çeşitleri Nelerdir?

Gap (Fiyat Boşluğu) Nedir? Gap Çeşitleri Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 13.12.2023

 

Finansal piyasalarda başarıya ulaşmak, piyasa dinamiklerini ve çeşitli teknik analiz kavramlarını anlamayı gerektirir. Hisse senedi, kripto veya forex ürünlerinin grafiklerinde sıkça duyduğumuz terimlerden biri de "gap" kelimesidir. Bu yazıda, gap nedir, nasıl çalışır, kaç çeşit gap vardır ve bu gap’leri işlem yaparken nasıl kullanabileceğimiz konularına odaklanacağım. Ayrıca fiyat ve grafik yorumlamasında önemli bir rol oynayan "imbalance" kavramından da bahsedeceğim.

Gap (Fiyat Boşluğu) Nedir?

Gap kelimesi sözlük anlamıyla bir açıklık, boşluk veya aralığı ifade eder. Finansal piyasalarda ise gap, alış ve satış fiyatları oluşurken ani bir zıplamayla belirli kademelerin boş geçilip alım-satım işlemlerinin sonraki adımlardan devam etmesine denir. Petrol fiyatları 78.90/78.92'den işlem görürken bir haber veya kararın piyasayı etkilemesiyle aniden 78.70/78.72 bandında işlem görmeye başlaması bir gap örneğidir. Bu fiyat zıplaması yukarı veya aşağı yönlü olabilir ve gap denilen kavramı yaratır.

Gap (Fiyat Boşluğu) Çeşitleri Nelerdir?

Gap'ler, piyasa dinamiklerini ve yatırımcı psikolojisini anlamada kritik öneme sahip olup teknik analizde sıkça kullanılan bir göstergedir. Bu kapsamda, gap'lerin farklı türleri, her birinin özellikleri ve finansal piyasalardaki önemi üzerine bir inceleme yapacağız. Bu çeşitleri anlamak, yatırımcılara piyasa hareketlerini daha iyi yorumlama ve stratejilerini buna göre şekillendirme fırsatı sunar. Gap’ler oluş tarzına göre üç farklı isimle ifade edilir.

Standart (Olağan) Fiyat Boşlukları (Common Gaps)

Bunlardan birincisi Standart (Olağan) Gap’lerdir. Standart gap, genellikle önemli bir haber veya olayın ardından meydana gelir. Bu tür bir boşluk, piyasa katılımcılarının bir varlık hakkında hızlı bir şekilde yeni bilgileri fiyatlandırmalarından kaynaklanabilir. Teknik analistler tarafından fiyat grafiğindeki trendin devam etme eğiliminde olduğunu veya bir trendin başlangıcını işaret edebileceği şeklinde yorumlanabilir.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Kopuş (Kırış) Fiyat Boşlukları (Breakaway Gaps)

Kopuş (Kırış) Fiyat Boşlukları veya İngilizce adıyla Breakaway Gaps, özellikle hisse senedi, döviz veya emtia piyasalarında görülen bir grafik formasyonunu ifade eder.

Kopuş boşlukları, bir varlığın fiyat grafiğinde önemli bir fiyat hareketinin başlangıcını işaret eden boşluklar olarak tanımlanabilir. Bu boşluklar genellikle, piyasa katılımcılarının duyarlılığında bir değişiklik olduğunu ve yeni bir trendin başladığını gösterir.

Bunun en güzel örneği XAUUSD grafiğinde yaşandı. Yatay bir alanda sıkışan altın fiyatı, Asya piyasalarının açılması ile birlikte ciddi bir bullish breakaway gap bırakarak yükseliş trendine geçti.

3

Tükeniş Fiyat Boşlukları (Exhaustion Gaps)

Mevcut devam eden trendde, piyasada yeterli düzeyde yeni alıcı kalmaması ile birlikte fiyatların artık mevcut trendi devam ettirememesi durumunda oluşur. Tükeniş Boşlukları artık trendin döndüğünü veya en azından yeni bir zirve yapabilmek için yeterli alıcı ya da satıcı gücünün kalmadığını gösterir. Yine tek başına bir trend dönüşü olarak kullanılmamalı, ek konfirmasyonlar aranmalıdır.

Borsada Gap (Fiyat Boşluğu) Nasıl Yorumlanır?

Gap konusunda piyasada çok bilinen üç türün ardından benim asıl değinmek istediğim farklı iki kavram var; bunlar Sell Side Imbalance ve Buy Side Imbalance. Bu iki kavram piyasaya ve grafiklere bakış açınızı değiştirecek; mevcut trendi, trend dönüşünü ve fiyatın momentumunu daha net anlamanızı sağlayacak.

Buy Side Imbalance

Buy side imbalance, bir finansal ürün ya da enstrümanın fiyatı oluşurken alıcı talebinin belirgin şekilde satıcı talebinin üzerine çıkmasıdır. Aslında çok doğal şekilde arz ve talep arasında orta bir noktada oluşan fiyatın, alıcı talebinin arza kıyasla belirgin şekilde artması sonucu oluşur. Bu da doğal olarak şartlar çok hızlı değişmediği sürece bu talebin bir süre daha devam etmesi beklentisini yaratır. Grafik üzerinde de net şekilde anlaşılacağı üzere fiyat belirli bir alanda yatay, dalgalı bir seyir izlerken birden hacimli bir buy side imbalance mumu ile bölgeyi terk etmiş ve alımların devamı gelmiştir.

2

Sell Side Imbalance

Yine aynı şekilde fiyat dalgalanmaları devam ederken piyasada bir anda yeterli alıcı kalmaması veya satışların miktarının alışların miktarının belirgin şekilde fazla olmasından kaynaklanır. Gelen alışlar yapılan satışları tam karşılayamadığı için fiyat imbalance yaratarak düşüş trendini devam ettirir.

Yine örnekteki EURUSD grafiğinde görüldüğü üzere fiyat görece pahalı bir noktada bir süre konsolide olduktan sonra bir sell side imbalance mumu ile bu bölgeyi terk etmiş ve ardından buradaki iştahlı satışlar düşüş trendini devam ettirmiştir.

 

1

 

Bu kavramların anlaşılması ve doğru stratejilerle kullanılması yatırımcıların başarısını artırmak için kritik öneme sahiptir. 

Doğru analiz ve strateji, finansal piyasalardaki başarıyı büyük ölçüde etkileyebilir. Bu yüzden yatırımcılarımıza her zaman detaylı piyasa analizleri ve güncel bilgiler sunmaya devam ediyoruz.

Çeyrek asrı aşkın süredir kazandığımız deneyim ve uzmanlıkla her zaman yanınızdayız. Kişiye özel yatırım danışmanlarımızla finansal yolculuğunuzda size rehberlik etmeye hazırız. Gedik Yatırım'ın Hızlı Hesap mobil uygulamasını indirerek yatırım temsilcinizle hemen tanışma fırsatını yakalayın.

Loading

Uluslararası Piyasalar

Turgut Üstün

Uzman Yardımcısı

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.