PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Dünyanın En Büyük Teknoloji Şirketleri ve Hisselerine Yatırım Yapma Rehberi

Dünyanın en Değerli Teknoloji Hisseleri Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 29.03.2024


Teknoloji şirketleri ile ilgili 2024 tahminlerini önceki yılların güçlü motivasyonuyla birlikte değerlendirerek doğru hisselere yatırım yapmak mümkün. Zorlu 2022’nin ardından 2023’ün ilk yarısında AI sistemleri teknolojiye yönelik heyecanı canlandırdı. Bu heyecanın 2024 yılında da devam etmesi bekleniyor. Statista’ya göre dünya çapındaki genel bilişim teknolojisi harcamalarının 2023’e göre %8 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu büyüme teknoloji sektörü için iyimser bir görünüm ve aynı zamanda yatırımcılar için de önemli bir sinyal. Bu iyimser tabloda, tüm dünyadan yatırımcıların ilgi gösterdiği, en büyük teknoloji şirketlerini listeledik.

tekn

Yatırım İçin Dünyanın En Büyük Teknoloji Şirketleri

Teknoloji markaları yenilikçi ürünler ve inovatif iş modelleri ile yaşam standartlarımızı dönüştürdükçe küresel çapta dünyanın en değerli şirketleri arasında yer almaya devam ediyor. Ekonominin globalizasyonu ile potansiyel pazarlarını genişleten şirketler makro açıdan tüm sektörlerde dalgalanma yaratma potansiyeline sahip. Hangi şirketlerden bahsediyoruz? İşte bilmeniz gerekenler.

Apple (AAPL)

  • Gelir: 383,3 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 161.000
  • Popüler ürünleri: iPhone, iPad, MacBook

Dünya Bankası verilerine göre Apple'ın 2,6 trilyon dolarlık piyasa değeri, Fransa'nın hemen arkasında ve İtalya ile Kanada'nın önünde dünyanın 8. en büyük ekonomisi olarak yer alıyor.

Apple iPhone, iPad ve Mac dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere dünyanın en popüler ürünlerinden bazılarını üretiyor. Şirket ayrıca AirPods, Apple Watch ve son olarak Vision Pro gibi daha fazla aksesuara da yöneldi. Apple hissesi yatırımcı portföylerinin vazgeçilmezlerinden.

Microsoft (MSFT)

  • Gelir: 211,9 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 221.000
  • Popüler ürünleri: Excel, PowerPoint, Xbox

 

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in serveti yaklaşık 129 milyar dolar.

Şirket listedeki diğer firmalardan daha eski, bununla birlikte en güçlülerinden biri. Windows işletim sistemi kişisel bilgisayar pazarının büyümesine öncülük etti ve Microsoft Excel ve PowerPoint gibi Office ürünleri kurumsal dünyada her yerde bulunuyor. Şirket ayrıca 2014 yılında Mojang'ı (Minecraft yapımcısı) ve 2022'de Activision Blizzard'ı satın almasıyla oyun pazarında da varlık gösterdi.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Alphabet (GOOG/GOOGL)

  • Gelir: 307,4 milyar dolar
  • Çalışan sayısı:182.502
  • Popüler ürünleri: Google, YouTube, Google Cloud

 

Kurucuları Sergey Brin ve Larry Page şirketlerini 2004 yılında halka arz etmeden önce Warren Buffett’la görüşerek yatırımcılar için vizyon belirlemişlerdi.

Google, internetteki bilgilerin düzenlenmesine yardımcı olan bir arama motoru olarak işe başladı. Günümüzde milyarlarca insan internette aradıklarını bulmak için çevrimiçi reklamcılıkta da lider konumdaki Google'ı kullanıyor. Şirket ayrıca YouTube’dan sürücüsüz araçlara dek yoğun satın alımlarla gücünü artırıyor.

Amazon (AMZN)

  • Gelir: 574,8 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 1,5 milyon
  • Popüler ürünleri: Amazon Prime, Kindle, Amazon Web Hizmetleri

 

Amazon, 2039 yılına kadar müşteri paketlerini teslim etmek için 100.000 elektrikli kamyondan oluşan filoya sahip olmayı bekliyor.

1990’ların sonunda çevrimiçi kitap satarak işe başlayan şirket şimdi her şeyin satın alınabileceği büyük bir online mağazaya dönüştü. Amazon ayrıca Prime Video hizmeti aracılığıyla yayın dünyasına da genişledi. Bunun yanı sıra Amazon Web Hizmetleri segmenti yaklaşık %40 oranında büyüyerek 2023'te 90 milyar dolardan fazla gelir elde etti.

Tesla (TSLA)

  • Gelir: 96,8 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 100.000
  • Popüler ürünü: Elektrikli araçlar

 

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Kaliforniya'nın Covid-19 kısıtlamalarıyla yüksek vergilerinden dolayı küresel merkezini 2021'de Austin, Teksas'a taşıdı.

Elektrikli araçların üretimiyle geliştirilmesindeki lider konumu ile bilinen firma, satış için geleneksel bayilik modelini kullanmıyor. Şık araçlar, yüksek fiyat etiketi ve uzun teslimat sürelerine rağmen popülerliğini koruyor. Kurucu, CEO Elon Musk 44 milyar dolarlık Twitter satın alımı için 2022'de yaklaşık 23 milyar dolarlık Tesla hissesini sattı. Kasım 2021'deki en yüksek seviyesine ulaşmış olan hisse yaklaşık %56 düştü. Hızlı iniş ve güçlü çıkışlarıyla dikkat çeken Tesla hissesi dünyaca ünlü birçok yatırımcının portföyünde yer alıyor.

Meta Platforms (META)

  • Gelir: 134,9 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 67.317
  • Popüler ürünleri: Facebook, Instagram, WhatsApp

 

Meta Platforms, Şubat 2024 itibarıyla Facebook'un aylık aktif kullanıcı sayısının 3 milyarı aştığını bildirdi.

CEO Mark Zuckerberg'in Harvard yurt odasında kurduğu Facebook (şimdiki Meta), hikâyesiyle günümüzde de birçok girişimciye ilham veriyor. Şirket son yıllarda kızışan rekabet ortamıyla mücadele etmek için platformlarına Reels’la Threads dâhil olmak üzere birçok yeni özellik ekledi. Meta, Metaverse'ye yaptığı yatırımların neden olduğu acımasız bir 2022 yaşadı. Ardından hızla toparlayarak 2023’te şimdiye kadarki en kârlı yılını kaydetti. Bu dönemde hisse geri alımlarını duyurarak alışılmadık şekilde ilk nakit temettüsünü açıkladı.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM)

  • Gelir: 625,5 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 70.000
  • Popüler hizmet: Apple, Qualcomm gibi firmalar için yarı iletkenler üretiyor.

 

Bilgisayar çipleri üreten TSM’nin 2021 yılında yıllık 12 inç çip üretim kapasitesi 13 milyondan fazlaydı.

Popüler markalar arasında görmeye pek aşina olmadığımız TSMC dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden biri. Şirket iPhone'lar, bilgisayarlarlarla otomobiller gibi birçok farklı elektronik cihazda kullanılan çipler üretiyor. Şirkete yapılacak yatırımlar Tayvan'daki konumu ve Çin ile yaşanan gerginlik nedeniyle ek jeopolitik riskleri de beraberinde getiriyor. Çip üretimi büyük miktarda ön yatırım gerektirdiğinden uzmanlar, rakiplerin yakın zamanda TSMC'ye yetişmesinin zor olacağını söylüyor.

NVIDIA (NVDA)

  • Gelir: 50,9 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 26.196
  • Popüler hizmetler: Yarı iletkenler, ileri teknoloji grafik işleme birimleri, yapay zeka

 

NVIDIA, 1993 yılında kuruldu, o günden bu yana bilgisayar grafikleri ile yapay zekâ (AI) teknolojisinde öncü oldu.

NVIDIA, video oyunlarında kullanılan grafik yongalarının üreticisi olarak başladı, gelişen yapay zekâ teknolojisiyle güç merkezi hâline geldi. Şirketin geçen yılın aynı dönemine göre 2023'ün son çeyreğindeki kazançları üç katına çıktı. Haziran 2023'te 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan NVIDIA, son kazanç raporunun ardından Şubat 2024'te kısa süreliğine 2 trilyon dolarlık piyasa değerini aşarak yeniden rekor kırdı.

Loading
En Değerli Madenler Nelerdir? Hangi Madenlere Yatırım Yapılır?

Teknoloji ve üretim alanlarında öne çıkan en değerli maden ve metalleri yatırım perspektifiyle derledik.

Broadcom

  • Gelir: 35,8 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 20.000
  • Popüler hizmet: Yarı iletkenler ve altyapı yazılımı

 

Broadcom (NASDAQ:AVGO), bulut bilişim şirketi VMware'in 69 milyar dolarlık satın alımını Kasım 2023'te tamamlayarak çip üreticisinin yazılım işini önemli ölçüde artırdı.

Sektörünün önemli oyuncularından olan şirket veri merkezleri, ağ ekipmanları ile akıllı telefonların temel bileşeni çipleri tasarlayıp üretiyor. Büyümeye odaklı stratejileri nedeniyle 2022’de dalgalanan hisse senetleri 2023 boyunca istikrarlı şekilde yükseldi. Şirket hisseleri 2024’ün yılın ilk iki ayında yaklaşık %25 arttı.

Samsung Elektronik (SMSN.IL)

  • Gelir: 51 milyar dolar
  • Çalışan sayısı: 270.372
  • Popüler ürünler: TV'ler, aletler, hafıza çipleri

 

Araştırma firması Omdia'ya göre, küresel televizyon pazarında 17 yıldır öncü konumda olan Samsung’un pazar payı 2023’te yaklaşık %30.

1969 yılında kurulan şirket dünyanın önde gelen elektronik sağlayıcılarından biri. Samsung, 2021 yılında küresel televizyon seti pazar payında yaklaşık %30'luk payla üst üste 16. kez lider oldu. Beyaz eşya ve akıllı telefon da üreten şirket veri merkezleri ve arabalar da dâhil çok çeşitli üründe kullanılan bellek yongaları üretimindeki üç büyük markadan biridir.

Teknoloji Hisselerine Nasıl Yatırım Yapılır?

Teknoloji hisseleri ile ilgili 2024 portföyünüzü belirlerken inovatif, finansal sağlığa sahip, küresel trendleri yönetebilen sektörel şirketleri ayırt etmeniz önem taşır. Çeşitlendirme sırasında farklı teknolojik avantajları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Küresel piyasada teknoloji şirketlerine yatırım yapmak deneyim ve usta bakış açısı gerektirir. Gedik Yatırım olarak, alanında uzman danışman ağımız ve sektördeki deneyimimiz ile en güvenilir yatırım çözümlerini sunmak için yanınızdayız. Siz de yatırım hesabınızı Gedik Yatırım'da açarak deneyimli uzmanlarımız ile yatırımlarınızı en iyi şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.