PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Hisse Derinlik Analizi Nedir?

Hisse Derinlik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 23.10.2023

 

Geçmişten günümüze yatırım denince akla ilk gelen seçeneklerden biri borsadır. Kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar, değerleneceğini düşündükleri hisselere yatırım yaparlar ancak işlem yapmadan önce analiz yapmak önemli. Çünkü borsada avantajların yanında her zaman riskler de bulunur. Bu noktada deneyimli yatırımcıların sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri hisse derinlik analizidir. Peki hisse derinlik analizi nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim.

Hisse Derinlik Analizi Ne Anlama Geliyor?

Borsada yatırım yapmadan önce ilk bakılan yerlerden biri hisse fiyatları olur. Çünkü temel amaç hisseyi düşük fiyattan alıp yükseldiğinde satarak kâr elde etmek. Fakat bunu tahmin etmek her zaman kolay olmaz. Çünkü diğer kullanıcıların verdiği alım-satım emirleri, piyasa hareketliliği ve haberler gibi etkenler bu fiyatları etkileyebiliyor. Piyasa verilerini bültenlerimizden takip edebilir, yatırım planlarınızı oluştururken 30 yılı aşkın tecrübemizden yararlanabilirsiniz.

 

Fiyat hareketliliklerini incelemek isteyen yatırımcılar, hisse derinlik analizini kullanarak yatırım planlarını şekillendirebilir. Bu analiz hem hisse senedinin fiyat hareketlerini ayrıntılı bir şekilde incelemeyi hem de potansiyel alım-satım fırsatlarını belirlemeyi amaçlar.

 

Özellikle günlük işlem yapan yatırımcılar için hisse derinlik analizi büyük önem taşır. Gerçekleşmeyi bekleyen alım-satım emirlerinin sayısı, bu analiz yoluyla incelenebilir. Ayrıca bu emirlerin yatırımcı başına kaç tane olduğu ve hangi fiyat seviyeleri için verildiği de takip edilebilir. Böylelikle hissenin hangi fiyat seviyesinden ne kadar talep gördüğü ve olası hareketlilik yönü tahmin edilebilir.

Derinlik Analizi Nasıl Yapılır?

 

Hisse derinlik analizi yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

 

Yatırım Hesabınızı Açın

Derinlik analizi yapmak için öncelikle bir yatırım hesabınızın olması gerekir. Yatırım hesabınızı Gedik Yatırım güvencesi ile dakikalar içinde açabilirsiniz. Daha sonra Gedik Yatırım’ın Gedik Trader uygulaması üzerinden veri paketlerine ulaşabilir, derinlik analizi için ihtiyacınız olan tüm bilgilere kolaylıkla erişebilirsiniz. Mobil cihazınız ile web üzerinden piyasaları izleyebileceğiniz ve işlem yapabileceğiniz Gedik Trader, Gedik Yatırım’ın çeyrek asrı aşkın tecrübe ve uzmanlığı ile fark yaratıyor.

 

Hisse Seçiminizi Yapın

Analize konu olacak hisse veya hisselerin belirlenmesi önemli. Yatırım planlarınız doğrultusunda işlem yapmaya karar verdiğiniz hisseleri derinlik ekranında takip edebilirsiniz. Böylelikle fiyat hareketliliği konusunda fikirler edinebilirsiniz.

 

Alış ve Satış Derinliği Grafiklerini İnceleyin

Piyasadaki diğer yatırımcıların verdiği alış ve satış emirleri, hissenin gelecekteki fiyatı hakkında bilgi verebilir. İki grafiği ayrı ayrı ele alalım:

 

Alış derinliği: Bu grafik, hisse senedini almak isteyen yatırımcıların belirli fiyat seviyelerine koymuş oldukları alış emirlerini gösterir. Genellikle bir fiyat sıralaması ile sunulan alış derinliği, fiyat hareketliliğinin yukarı yönlü olup olmayacağını anlamak için kullanılır. Alış emirleri arttıkça fiyatın yükselme eğiliminde olduğu yorumuna varılabilir. Örneğin, ABC şirketinin alış derinliği aşağıdaki gibi görünebilir:

 

Hisse Fiyatı – Emir Sayısı

9.90 TL – 1.000 hisse

9.85 TL – 2.500 hisse

9.80 TL – 3.000 hisse

9.75 TL – 5.000 hisse

 

Satış derinliği: Bu grafik ise hisse senedi satışıyla ilgilenir. Ellerindeki hisseleri satmak isteyen yatırımcıların verdikleri satış emirlerinin fiyat listesini gösterir. Buradaki fiyat sıralamasında emirlerin yoğunluğuna göre hareketliliğin aşağı yönlü olup olmayacağı tahmin edilebilir. Satış emirlerinin fazla olması durumunda hisse fiyatının düşme eğiliminde olduğu düşünülebilir. Aynı örnekle ABC şirketinin satış derinliği şu şekilde olabilir:

 

Hisse Fiyatı – Emir Sayısı

10.10 TL – 1.200 hisse

10.15 TL – 2.000 hisse

10.20 TL – 3.500 hisse

10.25 TL – 4.800 hisse

 

Emir Akışını İzleyin

Alış ve satış derinliği grafiklerini düzenli olarak güncellemekte fayda var. Çünkü büyük bir alım veya satım emri geldiğinde fiyat seviyelerinde değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle emir akışı tablosunu dikkatlice izlemek yatırım stratejinizin başarısını artırabilir.

 

Analiz Sonucuna Göre Kararınızı Verin

Analizleri tamamladıktan sonra artık kazançlı bir yatırım için hazırsınız. Takip ettiğiniz hisse senedine verilen alım-satım emirleri ve bunların yoğunlaştığı fiyatlara göre yatırım stratejinizi şekillendirebilirsiniz.

 

Riskleri Değerlendirin

En önemli ve son adım, olası risklerin değerlendirilmesidir. Çünkü borsada yatırım yaparken risklerin de her zaman var olduğunu göz ardı etmemek gerek. Hisse derinlik analizi, potansiyel riskleri görmenize ve azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak riski tamamen ortadan kaldırmaz. Bu sebeple dikkatli davranmayı elden bırakmamak önemli.

 

Yazının bu kısmına kadar geldiyseniz hisse derinlik analizinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrendiniz demektir. Artık başarılı bir yatırıma daha da yakınsınız ancak yatırım yaparken her zaman dikkatli olmalı ve kendi araştırmanızı yapmalısınız. Ayrıca bu analizin yalnızca bir bileşen olduğunu, temel analiz ve teknik analiz gibi diğer yöntemlerle birleştirilmesinin daha başarılı sonuçlar sağlayabileceğini unutmayın. Yatırıma dair merak ettiğiniz her şeyi Yatırımcı Sözlüğü’müzde bulabilir, 30 yılı aşkın yatırım tecrübemiz ve uzmanlığımızdan yararlanabilirsiniz. Yatırım hesabınızı dakikalar içinde kolayca açmak için tıklayın

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar