PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Bizi Tanıyın

Yatırımcı Rehberi

TR
EN

Tahsisli Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Tahsisli Sermaye Artırımı Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 03.11.2023

 

Gelişen ve değişen finans dünyasında şirketlerin öncelikli hedefi karlılıklarını artırmak olsa da asıl hedefleri varlıklarını sürdürmek oluyor. Bu bağlamda sürekli bir değişim içinde olan piyasa koşulları, şirketlerin sermaye ihtiyacı duymasına neden olabiliyor. Böyle durumlarda şirketler borçlanmaya gitmek yerine karlılık etkinliklerini artırmak için sermaye artırımı yoluna gidebilirler.

Sermaye artırımı bedelli-bedelsiz ya da tahsisli olarak yapılabilir. Nakdi koşullar ile sermaye artırımına olanak sağlanamıyorsa tahsisli sermaye artırımı yolu seçilir. Bu sermaye artırımı finansal borç ödeme, sermaye yapısını güçlendirme de kullanılabildiği gibi şirket etkinliklerini arttırma, yeni pazarlara giriş ve kapasite büyümesine olanak sağlamada da hayata geçirilebiliyor.

Tahsisli kelimesinin kullanım amacı belirli bir yatırımcı grubuna payların tahsis edilmesinden gelir. Bu doğrultuda belirlenen satış fiyatından alınan hisse senetleri şirket sermayesini arttırırken paylara sahip olan piyasa katılımcısının yani sizin elde tuttuğunuz hisselerin fiyatlarında değişiklik yaratmaz.

Tahsisli sermaye artımı da aslında bir tür bedelli sermaye artırımıdır. Yine dış kaynaklardan elde edilen fonla şirkete nakit para girişi sağlanır. Fakat bu yöntemde şirketin mevcut ortaklarının rüçhan hakkı kısıtlanır. Yani şirketin oluşturduğu hisse senetlerinin tamamı şirketin mevcut ortaklarından farklı yeni ortaklar tarafından satın alınmış oluyor. Şirkete sermaye girişi sağlamak için tahsisat grubu yatırımcılara belirlenen payların ihracını ifade ediyor. Tahsisli denildiği için kime tahsis edileceği önceden bellidir.

Şirket sermayesinde nasıl bir etki yaratacağına bir örnekle değinirsek; 5.000.000 TL sermaye artırımı yapmak isteyen bir şirket bu payları ihraç ederek satılması çağrısında bulunuyor, bu çağrıya cevap veren yatırımcı grubu belirlenen fiyattan satın alıyor ve şirketin sermayesi yeni ortakların girişi ile güçleniyor.

 

sermaye

Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?

Sermaye artırımı yapmak isteyen şirketler, mevcut hissedarlarına yeni hisse senedi alma hakkı verir. Bu sayede yatırımcılar, sermaye artırımına katılarak şirketten daha fazla pay alabilir, hisse senedi fiyatlarındaki değişimlerden yararlanabilir veya temettü geliri elde edebilirler.

Sermaye Artırım Hesaplayıcı” ile sermaye artırımının size ne kadar maliyeti olacağını, rüçhan hakkınızın ne kadar olduğunu ve hisse senedi fiyatlarının nasıl değişeceğini kolayca hesaplayabilirsiniz.

Tahsisli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Bu finansman yöntemi farklı sebepler için kullanılabilir. Şirketin hedefleri ve büyüme metodolojisine göre değişiklik gösterebilen tahsisli sermaye artırımın nedenlerini birlikte inceleyelim.

Finansal esneklik ile sermaye yapısının düzelmesine olanak sağlar, likiditesi manevra kabiliyetini arttırırken büyüme stratejilerine ivme katar. Yönetimsel olarak şirketin hissedarlar ile güçlü yatırımcı ilişkisi kurmasına olanak sağlayacağından gelecekte finansman ihtiyaçları doğmasına karşın organik bir bağ kurar. Tüm bunların yanında sermayeyi çeşitlendirerek tabana yayar ve risk unsurunun minimuma inmesine sebep olur.

Tahsisli Sermaye Artırımı Hisseye Nasıl Yansır?

Tahsisli sermaye artırımının yapıldığı dönem oldukça önemlidir. Şirketin bu uygulama öncesinde büyüme stratejisi ile ilgili yatırım kararı almasının haberini KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu)‘a bildirmesi olumlu karşılanırken, kötü bir bilanço dönemi geçirmesinin ardından sermaye artışına gitmesi borç kapatma ve verimsiz finansal durum açısından olumsuz karşılanabilir. Piyasada ‘’can suyu’’ terimini duymuşsunuzdur. Daha fazla sermaye doğru kullanıldığında şirket için can suyu olma özelliği taşımasının yanında finansal esneklik sağlayabilir. Hisse sahipleri sermaye artırımı sonucu bir ödemeden sorumlu olmazlar. Pay miktarında ve hisse fiyatlarında bir değişiklik yaşanmaz.

hesap açmak çok kolay!

Hesabınızı dilediğiniz yerden dakikalar içinde açın, tüm yatırım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirin.

Tahsisli Sermaye Artırımının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tahsisli Sermaye Artırımının Avantajları

Yatırımcılar tahsisli sermaye artışının bir büyüme planı çerçevesinde yapıldığının analizini yapar ve buna göre pozisyon alırsa hisseler için olumlu etki yaratacaktır. Bu sayede tahsisli sermaye artırımı yapan şirket düşük maliyetli finansman kaynağı sağlamış, prestiji artırmış ve likiditesini yükseltmiş olacaktır.

 

Tahsisli Sermaye Artırımının Dezavantajları

Yatırımcılar tarafından şirketin tahsisli sermaye artışı doğru analiz edilmelidir. Analiz sonucunda şirkete katma değer yaratma aşamasında duyulan şüpheler hisse senedinde düşüş ihtimali yaratıyor olacaktır. Akabinde itibar kaybı, finansman maliyetlerinin olumsuz etkilenmesi gibi süreçler yaşanabilir.

Diğer Sermaye Artırım Çeşitleri

Bedelsiz Sermaye Artırımı

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin sermayesini artırmak için yeni hisse senetleri ihraç ettiği, ancak bunun için mevcut ortaklarından veya yeni yatırımcılardan nakit para talep etmediği bir yöntemdir. Bu yöntemle şirket, öz kaynaklarını sermayeye dönüştürerek, sermaye yapısını güçlendirir, hisse senedi sayısını artırır ve hisse senedi fiyatını düşürür. Böylece hisse senetlerinin likiditesi ve erişilebilirliği artar. Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketler, mevcut ortaklarına rüçhan hakkı tanırlar. Rüçhan hakkı, mevcut ortakların yeni ihraç edilen hisse senetlerinden, sahip oldukları pay oranında bedelsiz alma hakkıdır. Böylece mevcut ortaklar, sermaye artırımı sonucunda hisselerinin seyrelmesini önlerler.

 

Bedelli Sermaye Artırımı

Bedelli sermaye artırımı, şirketin sermayesini artırmak için yeni hisse senetleri ihraç ederek mevcut ortaklarından veya yeni yatırımcılardan nakit para topladığı bir yöntemdir. Bu yöntemle şirketler finansman ihtiyacını karşılamak, borçlarını azaltmak, yatırım yapmak veya büyümek gibi amaçlarla kaynak sağlayabilirler. Şirket, yeni hisse senetlerini ihraç etmeden önce, mevcut ortaklarına rüçhan hakkı kullanma süresi verir. Bu süre içinde mevcut ortaklar, sahip oldukları pay oranında yeni hisse senetlerini ihraç fiyatından satın alabilirler

 

Sermaye artırımı çeşitleri ile ilgili detaylı bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz

Loading

Bandırma Şube

Hakan Kara

Uzman

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.