BIST 100
Finansal ekosistemin dalgalı denizlerinde doğru rotada kalabilmenin sırrı tüm yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olmaktan geçer. Yatırım dünyasına adım atan herkesin karşılaştığı terimlerden biri de farklı varyasyonlar içeren fonlardır. Genel olarak fon nedir sorusunun yanıtı şöyle: Fonlar belirli bir yatırım hedefi doğrultusunda, birden fazla yatırımcının parasını bir araya getiren ve profesyonel bir yönetim tarafından yönetilen yatırım araçlarıdır. Farklı finansal varlıklardan oluşan bu araçlar yatırımcılara diversifikasyon ile risk azaltma ve uzman yönetimi sayesinde birikimlerini çoğaltma avantajı sağlar. Fonlar, risk ve getiri profilleri bakımından çeşitlilik gösterir. Yatırımcılar, risk toleranslarına ve yatırım hedeflerine uygun fonu seçerek birikimlerini değerlendirebilirler. Yatırım fonları nedir, değişken fon türü detayları nelerdir ve yatırım fonu nasıl alınır sorularını sizin için yanıtladık.
Yatırım araçları arasında sıkça kullanılan değişken fon nedir sorusunun yanıtı “sermayesi sabit olmayan ve portföy yöneticisinin yatırım stratejisine göre değişiklik gösteren bir yatırım fonu türü” olarak verilebilir. Değişken fon kavramıyla birlikte sıkça duyulan serbest fon nedir sorusunun yanıtı da aynıdır. Değişken fonlar yatırım stratejileri ve varlık dağılımlarıyla esneklik sunarlar. Değişken fonların esnek yapısı piyasa koşullarına göre dinamik bir yatırım imkanı sağlar. Finansal piyasalarda, özellikle fonlar bağlamında kullanılan %80 sınırlaması, bir fonun portföyünde belirli bir varlık sınıfına yatırılabilecek maksimum oranı ifade eder; bu da yatırımcıları tek bir varlık sınıfına aşırı maruz kalmaktan korumak ve portföylerini çeşitlendirmeye teşvik etmek amacıyla uygulanır. Değişken fonlar %80 sınırlaması olmadan hisse senedi, tahvil, döviz ve emtia gibi farklı varlıklara yatırım yapabilirler. Bu sayede tek bir varlık sınıfına bağlı kalmadan daha dengeli ve sağlam bir portföy oluşturabilirsiniz.
Değişken fonlar, yatırım portföyünü oluştururken hisse senedi, tahvil, para piyasası araçları gibi farklı varlık sınıflarına yatırım yapabilir. Fonun stratejisi, getiri hedefi ve risk profiline göre bu varlık dağılımı sürekli olarak değiştirilebilir. Yatırım stratejisinin işleyişinde agresif ve dinamik değişken fon olarak iki farklı fon türü bulunur.
Agresif değişken fon türü genellikle yüksek getiri hedefleyen ve buna bağlı olarak yüksek risk alabilen yatırımcılar için uygundur. Agresif değişken fon nedir sorusunun yanıtı yatırımcının risk iştahıyla doğrudan ilgilidir. Agresif değişken fona yatırım yapmayı tercih eden yatırımcıların genel olarak risk iştahı yüksektir. Bu tür fonlar genellikle büyük oranda hisse senetlerine yatırım yaparak potansiyel yüksek getiri fırsatları arar.
Dinamik değişken fonlar ise agresif fonlara kıyasla biraz daha dengeli bir yaklaşıma sahiptir. Dinamik değişken fon nedir sorusunu özelliklerini açıklayarak yanıtlamak mümkün. Bu fon türü piyasa koşullarına göre dinamik bir şekilde portföy dağılımını değiştirir ve böylece riski yönetmeye çalışır. Dinamik değişken fonlar, ne yüksek risk almayı seven ne de düşük getiriye razı olan yatırımcılar için idealdir. 4-5 risk seviyesiyle orta riskli bir kategoriye girerler ve bu sayede hem makul getiri hem de dengeli risk sunarlar. Yatırımcılar, bu fonlarda farklı menkul kıymetlere yatırım yapmanın avantajını yaşarlar. Kararlarını fona göre değil, risk toleranslarına göre verirler. Bu sayede yatırım hedeflerine uygun bir şekilde fon seçimi yapabilirler. Dinamik değişken fonlar, yüksek getiri vaadi vermese de orta seviyede bir getiri beklentisi olan yatırımcılar için anlamlı bir seçenek sunar.
Değişken fonlardaki stopaj oranlarıyla ilgili güncel durum, 27/12/2023 tarih ve 8002 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenmiştir. Bu kararla, geçici 67'nci madde uyarınca uygulanmakta olan geçici stopaj oranları tekrar uzatılmıştır. Bu uzatma, daha önce 31/12/2023 tarihine kadar uzatılan süreler için yeni bir düzenleme getirmiştir. (*1)
Ayrıca, 28/12/2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 8002 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı stopaj oranlarının uygulanmasında süre uzatımı yapıldığı belirtilmiştir. Bu karar, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67'nci maddesinde yer alan bazı kazanç ve iratlardan kesinti yapılmasını düzenlemektedir.
Yatırım fonlarına ilişkin daha önce indirimli olarak belirlenen stopaj oranlarının geçerlilik süresi, 28.06.2023 tarihli ve 32235 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu düzenleme, değişken, karma, Eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz yazan fonları kapsamaktadır.
Bu bilgiler ışığında, değişken fonlardaki stopaj oranlarının kaldırılmasıyla ilgili doğrudan bir karar yerine, mevcut stopaj oranlarının uygulanma süresinin uzatıldığını görmek mümkün. Yatırımcılar ve fon yöneticileri için bu süre uzatımları, mevcut vergilendirme politikalarının devam ettiğini ve belirli bir tarihe kadar geçerli olacağını gösterir.
Menkul kıymetler gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayın.
Her yatırım aracında olduğu gibi değişken fonlar da belirli riskler içerir. Değişken fonlar genellikle diğer geleneksel yatırım araçlarına göre daha yüksek risk içeren yatırım araçlarıdır. Bu fonlar hisse senetleri, tahviller, emtialar ve diğer finansal enstrümanlara yatırım yaparak getiri elde etmeyi amaçlarlar. Değişken fonların getirileri yatırım yapılan varlıkların piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir ve bu da fonların getirilerinin dalgalanmasına neden olabilir.
Yatırımcılar, değişken fonlara yatırım yaparken yüksek getiri potansiyelinin yanı sıra yüksek riski de göze almalıdırlar. Değişken fonlar genellikle uzun vadeli yatırım stratejileri için daha uygundur ve kısa vadeli dalgalanmalara karşı dayanıklı olmayabilirler. Yatırım yapmadan önce yatırım hedeflerinizi, risk toleransınızı ve finansal durumunuzu dikkatlice değerlendirmeniz önemlidir.
Yatırım fonu, çeşitli varlıklara yapılan yatırımları ifade eder. Gedik Yatırım ile hangi fonun size uygun olduğunu öğrenin ve bilinçli yatırımlar yapın.
Değişken fonlar genellikle hisse senetleri, tahviller, emtialar ve diğer finansal enstrümanlara yatırım yaparlar. Bu fonlar, çoğunlukla portföylerini çeşitlendirmek ve yatırımcılara farklı varlık sınıflarından getiri sağlamak amacıyla geniş bir yelpazede yatırım yapabilirler. İşte değişken fonların genellikle yatırım yaptığı varlık sınıfları:
Değişken fonlar genellikle portföylerini çeşitlendirerek riski dağıtmayı ve yatırımcılara farklı varlık sınıflarından getiri sağlamayı hedeflerler. Bu sayede fonların getirileri ve riskleri dengelenmiş olur.
Fon yatırımı nasıl yapılır sorusunu bankalar, aracı kurumlar veya çeşitli finansal hizmet sağlayıcıların platformlar olarak yanıtlamak mümkün. Fon yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar, öncelikle yatırım yapmak istedikleri fona karar vermelidir. Ardından bir yatırım hesabı açarak bu hesap üzerinden alım işlemini gerçekleştirebilirler.
Değişken fon almak için ilk adım, güvenilir bir finans kuruluşunda yatırım hesabı açmaktır. Çeyrek asrı aşkın tecrübemiz, 50’ye yakın şubemiz ile her zaman yanınızdayız. Görüntülü görüşme ile dakikalar için yatırım hesabınızı açmak için tıklayın.
Kaynakça
(1) https://www.inveoportfoy.com/media/2esbqrln/fon-stopaj-bilgilendirmesi_072023.pdf
Tek Fon ile Dev Şirketlere Yatırım Nasıl Yapılır?
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.