BIST 100
İleri tarihli işlemler anlamındadır. Belli bir kıymetin önceden belirlenmiş bir fiyattan yine önceden belirlenmiş bir tarihte teslim edilmesini öngörür.
Finans ve yatırım uygulamaları arasında sıkça sorulan forward işlemi nedir konusu temelde ileriye dönük bir strateji oluşturmak olarak düşünülebilir. Kavramın kendisini daha iyi açıklayabilmek için öncelikle forward kelimesinin finans ekosistemindeki anlamını aydınlığa kavuşturmak gerekir. Para ve ilgili bileşenlerin olduğu piyasalarda forward ne demek şöyle yanıtlamak mümkün: Bu terim genellikle gelecekteki bir tarihte işlem yapma anlaşmalarını tanımlamak için kullanılır. Forward işlemler terimi ise vadeli işlemler olarak Türkçeye çevrilebilir. Finansta vadeli sözleşme veya kısaca vadeli işlem iki taraf arasında sözleşme olarak kararlaştırılan fiyattan belirli bir gelecekteki zamanda bir varlık satın almak veya satmak için yapılan standartlaştırılmamış bir sözleşmedir ve bu da onu bir tür türev araç haline getirir.
Örneğin petrol endüstrisinde, belirli sayıda varil petrol satmak için vadeli bir sözleşmeye girmek, petrol fiyatlarındaki olası aşağı yönlü dalgalanmalara karşı koruma sağlamak için kullanılabilir. Vadeli işlemler ayrıca büyük uluslararası satın alımlar yaparken döviz kurlarındaki değişikliklere karşı korunmak için de yaygın olarak kullanılır. Vadeli piyasa bir finansal aracın veya varlığın gelecekteki teslimat için fiyatını belirleyen tezgah üstü bir pazardır. Vadeli piyasalar, bir dizi aracın ticareti için kullanılır, ancak terim öncelikle döviz piyasasına atıfta bulunularak kullanılır.
Vadeli piyasalarda yapılan forward işlemler ise gelecekte belirli bir tarih ve fiyattan varlığın satın alınmasına veya satılmasına dair yapılan sözleşmelerdir. Forward işlem sözleşmeleri ve gerçekleştirilen işlemler, taraflar arasında özel olarak düzenlenir ve borsada işlem görmez. Bu tür uygulamalar genel olarak borsada risk yönetimi amacıyla kullanılır.
Forward işlemi ne demek sorusunu yanıtlamak için bu işlemlerin nasıl yapıldığını da detaylı olarak açıklamak gerekir. Finansal piyasalardaki standartlaştırılmamış ve borsada işlem görmeyen forward nedir ve forward işlemleri hangi prosedürel akış ile uygulanır, detaylarıyla şöyle sıralamak mümkün:
Sonuç olarak vadeli sözleşmelerin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için etkili dokümantasyon ve risk yönetimi uygulamaları esastır.
Forward kur hesaplama işlemi genellikle ileri tarihli döviz kurlarını hesaplamak için kullanılır. Forward kur hesaplanırken spot kur, faiz oranları ve vadeye kalan gün sayısı gibi değişkenler dikkate alınarak yapılır. Forward işlemi ileri tarihli döviz kurlarını belirlemek için kullanılan bir dizi formül kullanılır. Vadeli sözleşmeye giren ve alıcı - satıcı taraflarınca kabul edilen varlık sözleşmenin başında piyasa koşulları henüz değişmediği için 0 olarak değerlendirilir. Vadeli sözleşmenin değeri varlığın fiyat dalgalanmalarına göre negatif veya pozitif olabilir.
Sıfır temettü varsayan vadeli fiyat formülü aşağıdaki gibidir:
Formülde yer alan bileşenler şöyledir:
Bu hesaplamayı bir örnekle daha kolay şekilde anlatmak mümkündür: A yatırımcısı, şu anda 1.000 dolardan işlem gören bir yatırım varlığı için vadeli sözleşme yapmayı düşünüyor. A’nın ülkesindeki risksiz oran %4'tür. Bu varlığın vadeli fiyatı şu şekilde hesaplanabilir:
F = 1.000 $ x e^(0,04 x 1)
F = 1.040,81 $
Hesaplamada taşıma maliyeti veya varlıkta temettü gibi detaylar varsa bu hesaplama değişkenlik gösterir.
Formül için kullanılan kaynak : https://corporatefinanceinstitute.com/resources/derivatives/forward-price
Forward işlemi nasıl yapılır sorusunu hangi mal varlıkları üzerinden yapıldığına dair açıklamalarla geliştirmek mümkün. Forward işlemler genellikle döviz kuru, emtia, hisse senedi ve faiz oranları gibi çeşitli mal varlıkları üzerinden yapılabilir. Uygulamalarda farklılaşan forward işlemleri nedir sorusunu da hangi varlık üzerinden işlem yapıldığına dair bilgileri ile yanıtlayabiliriz.
Forward işlemlerinin sıkça yapıldığı varlıklar şunlardır:
Forward işlemlerin tezgah üstü olması, nitelikleri ve sözleşmeleri dolayısıyla çok dikkatli şekilde uygulanması gerekir. Yatırımlarınızda risk toleransınıza göre strateji belirlerken Gedik Yatırım’ın çeyrek asırlık tecrübe ve uzmanlığından faydalanabilirsiniz. Yatırım hesabınızı görüntülü görüşme ile dakikalar içinde açmak için tıklayın.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.