PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 25.10.2023

 

Hepimiz zaman zaman kaza, iş kaybı, sağlık problemleri gibi beklenmedik durumlarla karşılaşıyor, çalışamayacak durumlarda kalabiliyoruz. Kimi zamansa paramızı farklı şekillerde değerlendirebilmek için kendimize gelir kapıları yaratmaya çalışıyoruz. Bu gibi durumlarda pasif gelir elde etmek daha önemli hale geliyor.

 

Aktif gelir, harcadığımız zaman, çaba ve enerji karşılığında kazandığımız gelir türüne verilen isim. Ama para kazanmak her zaman aktif olarak yaptığımız bir iş karşılığında gerçekleşmek zorunda değil. Bazen oturduğumuz yerden, hatta uykumuzda bile getiri sahibi olmak mümkün olabilir. Bu sayede harcamalarımızı daha zahmetsiz planlayabilir ve bütçemizi daha kolay yönetebiliriz. Peki nasıl? Önce, pasif gelirin ne anlama geldiğine bakalım.

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir, bir kişinin herhangi bir çaba göstermeden veya çok az çaba göstererek elde ettiği gelir olarak tanımlanabilir. Belki başlarda pasif gelir elde etmek için de aktif olarak çalışmak, emek ve enerji harcamak uygun olabilir. Bazen de para yatırımı gerekebilir. Bu çabanın devamında istikrar sağlayabilmek için de efor sarfetmekten söz edebiliriz. Ayrıca belirli bir sürenin sonunda gelir elde etmek için başlardaki kadar aktif bir çaba sarfetmeye gerek kalmaz. Pasif gelir, temel olarak da mal varlığı ve yetenekle elde edilebilir diyebiliriz. Şimdi bu konuyu biraz daha detaylandıralım.

Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Yatırım Getirileri

Düzenli gelir sağlama potansiyeline sahip olan kaynakların başında sermaye kazancı amaçlı hisse senedi almak, temettü veren kurumlara yatırım yapmak, birikimlerinizi repoda değerlendirmek gibi yatırım fırsatları geliyor. Elinizde olan belirli bir miktar sermayeyi, size uygun olan bir yatırım seçeneğiyle değerlendirerek gelir elde edebilirsiniz. Sermaye piyasalarının her alanında lider olma vizyonuna sahip Gedik Yatırım’da bir yatırım hesabı açarak hisse senedi alabilir, VİOP’ta işlem yapabilir veya düzenli temettü veren hisselere yatırım yapabilirsiniz. Temettü hakkında daha detaylı bilgi için 5 Adımda Temettü Yatırımı Nasıl Yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Kira Geliri

Emlak sahibi olduğunuzda mülklerinizi kiraya vererek düzenli kira geliri elde edebilirsiniz. Birikimleriniz çerçevesinde mülk sahibi olmak pasif gelirin en bilinen yöntemlerinden biridir.

 

 

Çevrimiçi İş Getirileri

Yetenekleriniz ve birikiminize göre uzman olduğunuz bir alanda online kurslar verebilir, e-kitaplar yazabilir ve bu ürünleri satabilirsiniz. Udemy, Superpeer, Thinkific, Teachable gibi platformlarda çevrimiçi ders verebilir; Patreon, Twitch gibi abonelikle işleyen platformlarda size ait olan işlerinizi satabilir veya yayın yapabilirsiniz. Özellikle bir alana yönelerek bu konu hakkında blog yazabilir, podcast kaydedebilir, web sitesi veya mobil uygulama da yapabilirsiniz. Sadece biraz girişimci olmanız gerekiyor. Örneğin, müzikle ilgili teknik bilgiye sahipseniz bu konuda bir kurs verebilirsiniz. Bisiklet tamirinden anlıyorsanız bu konudaki tecrübeleriniz size getiri sağlayabilir. Uzmanı olduğunuz bir alanda o konuya merak salan pek çok insanla bir araya gelip, çok az çaba sarf ederek pasif gelir elde etme şansınız var. Elbette bu iş de bir ana gelir kaynağı olarak kabul ediliyor ancak tam zamanlı bir işiniz varsa bile rahatlıkla bu iş için zaman yaratabilir ve bir süre sonra pasif gelir elde edebilirsiniz.

Sosyal Medya Gelirleri

Sosyal medya günümüzde başlı başına bir iş kolu. Yine de mevcut işinizin yanı sıra ilgi alanınızla ilgili bir sosyal medya hesabı oluşturarak pasif gelir sağlamanız mümkün. Hatta bu alanda ilerlerseniz, bu sizin birincil iş kolunuz haline de gelebilir. Instagram’da iş birlikleri yapmak bunun bir örneği. TikTok’ta video hediyeleri seçenekleri gelir imkânı tanıyor. Bazen de bir abonelik sistemi ile pasif gelir elde edebiliyorsunuz. Örneğin, YouTube’un İş Ortakları Programı’yla bir AdSense hesabını bağlayarak yayınlarınızdan gelir elde edebilirsiniz. Twitter da henüz beta sürümünde olduğu bir abonelik sistemi üzerinde çalışıyor.

Telif Hakları Gelirleri

Eğer sanatçı iseniz, örneğin bir yazar veya müzisyenseniz eserlerinizden pasif gelir elde etme şansınız var. Örneğin yazmakla ilgileniyorsanız, bir senaryo yazarak senaryo yarışmalarına katılabilir, film festivallerindeki etkinliklere giderek senaryonuzu satmaya çalışabilirsiniz ya da Kindle Direct Publishing gibi bir aracıyla e-kitap yazarak dijital kitabınızı Amazon’da satışa çıkarabilirsiniz. Müzisyenseniz, bestelediğiniz eserleri daha çok dinleyiciye ulaştırmak için çaba sarf edebilirsiniz. Kendi imkânlarınızı kullanarak kayıt yapabilir ve başka bir iş yaparken de eserlerinizi satabilirsiniz. Yıllar sonra değeri anlaşılan ve sanatçısına pasif gelir sağlayan çok şarkı var.

Çevrimiçi Platformlardan Gelen Satış Getirileri

Resim, heykel gibi sanat eserlerinin yanı sıra el sanatlarıyla ilgileniyor olabilirsiniz. Örneğin tişört tasarlayabilir, çanta yapabilir, hırka veya battaniye örebilirsiniz. Günümüzde sanat eserlerinizi alıcısına ulaştırmak çok kolay. Etsy, Storenvy, Amazon, eBay, Minted, RedBubble gibi pek çok site üzerinden tasarımlarınızı satarak çok az çabayla pasif gelir elde edebilirsiniz. Elbette bu işi de esas işiniz haline getirebilirsiniz. Pek çok insan hobi olarak ilgilendiği konulardan pasif gelir elde ediyor.

NFT Getirileri

Resim, çizim, illüstrasyon gibi görsel eserler, müzik, yazılı içerikler, oyun öğeleri, video içerikleri, sanal mülkiyetler ve tasarımlar NFT’ye dönüştürülebilir. NFT, herhangi bir dijital ya da dijitalleştirilmiş varlığı temsil eder. Açılımı “Non-Fungible Token (Değiştirilemez Token)”dır. Size ait olan eserlerinizi NFT’ye dönüştürerek OpenSea, Rarible, SuperRare gibi bir pazar yerinde satabilirsiniz. Bunun için bir kripto cüzdan oluşturmalı ve eserinizi lisanslamalısınız. NFT hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için NFT Nedir ve Nasıl Yapılır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kısmi Olarak Kiraya Verilebilir Otomobil ve Ev Kirası Gelirleri

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan pek çok insan kendilerine ait olan mülk ve otomobillerini belirli sürelerle kiralayarak pasif gelir elde edebiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri ülkemizde son dönemde sıkça rastladığımız otomobil paylaşım uygulamaları. Sürücüsü olduğunuz otomobilinizdeki boş koltuklarınızı kiralayarak pasif gelir elde edebilirsiniz. Airbnb gibi bir platform üzerinden de evinizi veya odanızı da istediğiniz periyotlarla kiraya vererek benzer şekilde para kazanabilirsiniz.

 

Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Fark Nedir?

Pasif gelir için çalışma veya üretme gerektirmeyen veya çok az gerektiren bir gelir türü olduğundan, başlangıçta bir yatırım yapmanız veya bir varlık oluşturmanız gerekse bile sistem kurduktan sonra sürekli olarak kazanç sağladığından bahsettik.

Aktif gelir ise çalıştığınız veya ürettiğiniz sürece elde ettiğiniz gelir türüdür. Bu geliri elde etmek için zaman, emek ve enerji harcamanız gerekir. Aktif gelir örnekleri arasında maaş, ücret, komisyon, bahşiş, prim gibi kazançlar sayılabilir. Aktif gelir, gelirinizin büyük bir kısmını oluşturur ancak aynı zamanda sınırlı ve kesintiye uğrayabilir bir gelir türüdür. Çalışmayı bıraktığınızda veya işinizden ayrıldığınızda aktif geliriniz de sona erer.

Pasif Gelir Avantajları Nelerdir?

Pasif gelir, finansal özgürlüğünüzü artırmak ve yaşam kalitenizi yükseltmek için pek çok avantaj sunar. Beklenmedik durumlarda veya gelir kaybı yaşadığınızda size bir güvenlik ağı oluşturur. Bu sayede finansal stresinizi azaltmanıza yardımcı olur.

Pasif geliriniz ile aktif gelirinize ek olarak ekstra bir nakit akışı sağlamış olursunuz. Bu sayede harcamalarınızı karşılamak, borçlarınızı ödemek, tasarruf etmek veya yatırım yapmak için daha fazla kazanç sağlamış olursunuz.

Ayrıca erken emekli olmanıza veya istediğiniz zaman çalışmayı bırakmanıza olanak tanır. Pasif geliriniz, yaşam masraflarınızı karşıladığı sürece, çalışma ihtiyacınız ortadan kalkar. Böylece, zamanınızı ve enerjinizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar