PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Yatırımcı Kulüpleri

Gedik Yatırım'dan Yatırımcı Kulüpleri Girişimi

Yayınlanma Tarihi: 18.10.2011

Gedik Yatırım Türk Sermaye Piyasası’ndaki 20. yılında SPK, İMKB, TSPAKB’nin destekleri ile ülkemiz için yeni bir yatırımcı modeli olarak, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın uygulama örnekleri bulunan Yatırım Kulüpleri olgusunu ülkemizde de gündeme getirmek üzere bir konferans düzenledi.   

Yatırımcı Seferberliği kapsamında küçük yatırımcının eğitimli ve bilinçli olarak sermaye piyasasına girişini hızlandıracak olan ‘Yatırım Kulüpleri’ konusu, 18 Ekim 2011 tarihinde İMKB’de gerçekleşen “Türkiye’de Yeni bir Yatırımcı Modeli; Yatırım Kulüpleri”  konferansı ile mercek altına alındı. 

Gedik Yatırım’ın girişimi ve düzenleyici kurumlarımızın katkıları ile gerçekleşen konferansta, bu olgunun ülkemize nasıl taşınabileceği, uygulamanın  ne zaman ve nasıl başlayabileceği, yatırımcıların bu olgudan nasıl fayda sağlayabilecekleri düzenleyici kurum yetkilileri, sektör kurumlarının yöneticileri, akademisyenler, ekonomi, finans ve borsa editörleri, köşe yazarlarının katılımları ile tartışıldı. Konferansta, İMKB Başkanı Sn. Hüseyin ERKAN, SPK Başkan Yardımcısı ve MKK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. İbrahim PEKER, TSPAKB Genel Sekreteri Sn. İlkay ARIKAN, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Erhan TOPAÇ’ın konuşmalarının yanı sıra,  Amerika’dan Yatırım Kulüpleri Birliği (NAIC’s BetterInvesting) CEO’su Kamie Zaracki ve İngiltere’den, Digital Look Country Manager Chris Evans’ın sunumları ile yurtdışından deneyimlere de değinildi.

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Erhan TOPAÇ konu ile ilgili olarak; “Yatırım Kulüplerini,  ülkemizdeki Yatırımcı Seferberliği kapsamında küçük yatırımcının eğitimli ve bilinçli olarak sermaye piyasasına girişini hızlandıracak, Türk Sermaye Piyasasının gelişimi için çok önemli bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizde toplam yerli yatırımcı sayısı 1.084.000 ve bu yatırımcıların sadece %42’sinin portföyü 1.000 TL. üzerinde. Türkiye’de sadece 47 kişiden biri borsalara  yatırım yaparken, ABD de her 2 kişiden biri, Almanya’da her 7 kişiden biri, Çin’de ise her 11 kişiden biri borsalara yatırım yapıyor. Ülkemizde yatırım vadesi çok kısa, yatırımcı sayısı ve yatırım bilinci ise maalesef yavaş gelişiyor. Düzenleyici kurumların önderliğinde başlatılan Yatırımcı Seferberliğini bu noktada çok önemsiyor ve Gedik Yatırım olarak en üst düzeyde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu konferansı gerçekleştirmekteki amacımız, ülkemizde yatırım bilinci ve yatırımcı sayısının artması açısından çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemize nasıl taşıyabileceğimize, Türk yatırımcısının bundan nasıl fayda sağlayabileceğine dikkat çekmek. Amerika ve Avrupa’da örneklerini gördüğümüz Yatırım Kulüplerini küçük yatırımcılar bir araya gelerek oluşturuyor. Amaç, düzenli şekilde yatırım yaparak hem yatırımı öğrenmek hem de kar etmek. Kar amacı gütmeyen bir birlik desteği ile yatırım kulüpleri kuruluyor ve aracı  kurumlar kanalı ile işlemlerini yapıyorlar. Bu birliklerin üyeleri, yatırım kulüpleri ve bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Birliklerin ana amacı, kişileri eğitmek olarak belirlenmiş. Yatırım kulüplerinin yatırım yaklaşımı; uzun dönemli al ve tut. Yatırım Kulübü olgusunun, ülkemizde küçük yatırımcıyı sermaye piyasalarına girmek için teşvik edeceğine, eğitim ve bilgiye ulaşımı kolaylaştıracağına, böylece ülkemizde uzun vadeli yatırım bilinci oluşturacağına inanıyoruz. Tüm bu yönleri ile Yatırım Kulüplerinin, Türk Sermaye Piyasası’nın gelişimi için uzun dönemde çok önemli bir altyapı oluşturacağını düşünüyoruz. Konuya gösterdikleri ilgi ve katkıları için SPK, İMKB, TSPAKB, yatırımcı dernekleri, siz değerli basın mensupları ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Yasal altyapısı, çalışma sistemi, vergisel boyutu, muhasebe kuralları, eğitim süreçleri ve dokümanları gibi hazırlıkları bir an önce tamamlayabilirsek, Türk Sermaye Piyasasının gelişimi için çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemizde de kısa sürede hayata geçirebiliriz” dedi.

İlginizi Çekebilecek Yazılar