BIST 100
Finansal ekosistemde işlem gören bir varlık halka açık borsadan çeşitli nedenlerle çıkarılabilir, yani delist edilir. Halka açık hisse senetlerinin tümü büyük hacimli ticaret için gereken önemli görünürlüğü ve likiditeyi sağladığı için borsalardan birinde listelenmeyi, dolayısıyla görünür olmayı tercih eder. Başka bir deyişle yatırımcının borsada işlem gören bir şirketin hissesini satın alması çok daha kolay olur. Bununla birlikte, özellikle NASDAQ veya New York Menkul Kıymetler Borsası gibi prestijli sistemlerden birinde yer alması için bir dizi gereksinimi karşılamaya devam etmesi şarttır. Peki kripto borsalarında delist ne demek ve süreç nasıl ilerler? Bu yazımızda delist, yani liste dışı kavramının kripto borsalarındaki anlamını ve etkilerini inceleyeceğiz.
Kripto borsasında delist ürün ne demek sorusunun yanıtı da hisse senedi borsasıyla aynı. Bunun en büyük örneği yakın tarihte 2021’de yaşandı. Binance kapsamlı bir incelemeden sonra 16 Temmuz 2021 tarihinde OST, RCN ve WPR kripto paralarını listeden çıkarma kararı aldı. Bu karardan 10 gün sonra da Cointree borsası OST token’ını listeden çıkardı. Delist olan coinler ile ilgili karar tüm token/coin işlem çiftleri için geçerli olur. Bu yatırımcılar için çok karmaşık olmayan ancak dikkat edilmesi gereken bir sürecin başlangıcıdır. Kripto borsasında bu işlem nasıl yapılır, coin delist olursa ne olur ve bu süreç yatırımcı tarafında nasıl bir etki yaratır? Yazımızın devamında.
Bir kripto varlığı delist etmek ne demek ve bu işlem nasıl gerçekleştirilir soruları genellikle varlığın bulunduğu coin borsasının kriterleriyle yanıtlanır. Delist olacak coinler ile ilgili genel kriterler de vardır. Bu kriterleri şöyle sıralamak mümkün:
Kripto borsasında bir coin delist olursa ne olur ve bu durumda kullanıcının ne yapması gerekir sorularına farklı ve alternatif yanıtlar vermek mümkün. Eğer bir kripto para borsadan kaldırılırsa, genellikle o kripto paranın alım satımı durdurulur ve kullanıcılar ellerindeki parayı çekebilirler ancak kripto paranın değeri genellikle delist işleminden etkilenir ve değer kaybedebilir. Ayrıca delist edilen bir kripto paranın güvenilirliği ve işlem hacmi de düşebilir. Bu nedenle kripto para piyasası yatırımcıları genellikle delist edilme riskini göz önünde bulundurarak yatırım yaparlar ve borsalarda listelenmiş olan kripto paraları dikkatli bir şekilde seçerler.
Delist olan coin parası ne olur sorusu da yatırımcının risk tolerasyonu açısından önem taşır. Kripto para delist olduğu zaman yatırımcının farklı seçenekleri vardır. Bunlardan ilki, listeden çıkartılan coinleri desteklendiği diğer borsalara aktarmaktır. Aktaracağınız borsada hesap oluşturup önceki hesaptan parayı çekme işlemini başlatabilir ve diğerine belli komisyonlar ödeyerek aktarabilirsiniz. Coinler delist olduğunda parayı porföyünüzde tutmak ve ilgili kripto paranın piyasada tekrar listelenmesini beklemek de bir stratejidir. Delist olan coin nasıl çekilir sorusu da bir başka karmaşık süreci beraberinde getirir. Bu kripto çiftleri artık normal borsalarda bulunamayacakları için satışında da OTC bir piyasa veya P2P bir borsa aracılığına ihtiyacınız olabilir. Bu noktada bir kripto uzmanından ve finansal danışmandan öneri almanız ve stratejinizi araştırarak kurgulamanız önemlidir.
Delist olan coin tekrar listelenir mi sorusunun yanıtı teorik olarak “evet”tir ancak bu durum oldukça nadir gerçekleşir. Proje sahibinin öncelikle olası iflası önlemesi, neden delist olduğuna dair sorunun çözümünü bulması ve ardından borsa tarafından belirlenen düzenlemelerle standartlara uyum sağlaması gerekir. Bu şartları karşılayan kripto para çiftlerinin tekrar listelenmesi söz konusu olabilir.
Delist sürecinin yatırımcılar üzerinde kısa ve uzun vadeli etkisi vardır. Delist duyurulduğu anda hisse genellikle bir volatilite artışı yaşar. Yatırımcılar pozisyonlarını yeniden değerlendirmek için harekete geçerken fiyatlar dalgalanmaya başlar. Bu kısa vadeli hareketler spekülasyon, belirsizlik ve yeni gelişmeye karşı yatırım stratejilerini yeniden ayarlama ihtiyacının bir arada olduğu eylemler bütünüdür. Dalgalanmanın yönü genellikle keskin şekilde satış odaklı olur. Zorunlu delist durumlarında hissedarlar yatırımlarını acil şekilde likite çevirmeye çalışırken önemli finansal kayıplar yaşayabilirler.
Hisse delist olduğunda genellikle daha az düzenlenmiş bir piyasaya geçer. Bu durum likiditenin azalmasına ve işlem maliyetlerinin artmasına neden olabilir. Yatırımcı hisseyi satın almakta zorluk yaşadığı için kötü performans gösteren veya durgun bir yatırımın elde kalması süreci oluşabilir. Hisselerin alım satımı veya elde tutulması gibi kararlarda şirketin operasyonel sağlığı, gelecekteki potansiyeli ve genel piyasa koşulları gibi faktörler kritik hâle gelir.
Kaynakça:
https://support.cointree.com/hc/en-us/articles/4404205904911-26th-July-2021-Coin-delisting-OST
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.