BIST 100
Menkul kıymetlerin arz ve talebinin buluştuğu organize bir piyasaya verilen isimdir.
Menkul kıymet borsaları finans dünyasında yatırım yapılan önemli bir kanaldır. Hisse senedi gibi kıymetli evraklarla ilgilenenler bu terime aşinadır. Bu alana yeni adım atan ve finansal yatırımlar hakkında bilgi edinmek isteyenlerin aklında öncelikle olarak menkul nedir sorusu yankılanır. Mülkiyeti devredilebilen, taşınabilen mal veya haklara menkul adı verilir. Peki bu bağlamda menkul değer nedir ve borsası ne demektir? Menkul değer, borsada işlem görebilen ve yatırım aracı olarak kullanılabilen enstrümanların her biridir. Finans piyasalarında sıkça sözü edilen menkul kıymet borsası ise farklı enstrümanların alınıp satılabildiği özel bir borsa türüdür.
Borsa hakkında detaylı bilgi edinmenin ilk adımı işlem gören menkul kıymetlerin ne olduğunu net olarak tanımaktır. Menkul kıymetler nedir sorusunun yanıtı yatırım aracı olarak alınıp satılabilen taşınabilir belgelerin tamamını kapsar. Hisse senedi, tahvil ve bono gibi çeşitleri bulunan finansal araçların alınıp satıldığı, işlemlerin gerçekleştiği ve kazanç elde edilebildiği alan menkul kıymet borsasıdır. Bu pazarda ayrıca para ve borsa yatırım fonları (ETF) da işlem görmektedir. Bu yazımızda varlıkların değerleri, borsaların özellikleri ve ekonomik işlevleri üzerine detaylı bir inceleme sunuyoruz.
Menkul kıymet borsaları, finans dünyasının en heyecan verici ve dinamik ortamlarından biridir. Bu platformlar yatırımcılar için kazanç sağlama imkanı sunarken şirketlere de fon bulma ve büyüme olanağı verir. Menkul kıymetler borsası dahilinde işlem gören varlıkların iki tip değeri bulunur. Bunlardan ilki nominal değerdir. Nominal değer, evrak üzerinde yazılı olan ve varlığı belgeyi hazırlayan kişi tarafından belirlenen değer olarak tanımlanabilir. İkincisi ise piyasa değeridir. Piyasa değeri ticareti yapılan menkul kıymetin alım - satım oranı ve hacmine göre kıymetlendirilmesidir. Yatırımcılar bu kıymet ile bağlantılı oranlarda kâr veya zarar elde ederler. Menkul kıymet ne demek sorusu varlıklarla ilgili işlemlerin yapıldığı pazarın özelliklerinin sıralanmasıyla da yanıtlanır:
Özünde borsalar finansal sistem içerisinde kritik bir altyapı bileşeni olarak görev yapar. Şirketlerin sermaye artırması, yatırımcıların menkul kıymet ticareti yapması ve genel ekonominin verimli bir şekilde işlemesi için bir platform sağlarlar. Bu platformlar belirli kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiş, şeffaf ve denetlenmiş bir ortamda faaliyet gösterir. Her ülkenin kendine ait bir borsası olsa da işlem hacmi ve piyasa değeri bakımından bazı borsalar öne çıkar. New York Borsası (NYSE), NASDAQ ve Tokyo Menkul Kıymet Borsası (TSE), dünya çapında en büyük üç borsa olarak kabul edilir. Bu borsalarda günlük işlem hacmi oldukça yüksektir ve küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahiptirler. Türkiye'de menkul kıymetler borsası işlevi Borsa İstanbul (BIST) tarafından yerine getirilir. BIST yatırımcılara hisse senedi, tahvil ve fon gibi çeşitli menkul kıymetler alım satım imkanı sunar. Borsa, şirketlerin de halka arz olarak fon bulmalarına ve yatırımcılarla buluşmalarına olanak tanır.
Menkul kıymetler borsası birkaç temel ekonomik fonksiyona hizmet eder. Bu hizmetleri şöyle sıralamak mümkündür:
Yatırımlarınızda farklı menkul kıymetlerle çeşitlendireceğiniz portföyünüz ile riski minimize edebilirsiniz. Menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili daha fazla yazı için kapsamlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.