BIST 100
Gayrimenkul sertifikaları, genellikle bir gayrimenkul projesindeki mülkiyet haklarının belirli paylara bölünerek hisse senedi benzeri bir şekilde yatırımcılara sunulmasıdır. Bu sertifikalar sayesinde yatırımcılar, direkt gayrimenkul alımı yapmadan gayrimenkul piyasasındaki hareketlilikten kazanç sağlama fırsatı bulurlar.
Gayrimenkul sertifikalarının alım-satımından elde edilen gelirler ve bu sertifikalardan sağlanan tali (örneğin kira) gelirleri ile itfa gelirleri, Türkiye'deki mevzuata göre Gelir Vergisi Kanunu (GVK) kapsamında değerlendirilir. GVK'nın ilgili maddeleri, bu gelirlerin "sermaye kazancı" olarak vergilendirilmesini öngörür.
Sermaye kazancı; gayrimenkul sertifikalarının elden çıkarılması sonucu elde edilen kazanç anlamına gelir. Bu kazanç, sertifikaların satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farktan hesaplanır. Gelir Vergisi Kanını gereğince, elde edilen sermaye kazancı üzerinden belirli bir oranda vergi ödenmesi gerekir ancak belirlenen miktarın altında bir kazanç elde edilmesi durumunda, bu kazanç vergiden muaf tutulabilir.
Gayrimenkul sertifikalarından elde edilen kira geliri gibi tali gelirler, Gelir Vergisi Kanunu'nun "diğer kazanç ve iratlar" başlığı altında değerlendirilir ve gelir vergisine tabi tutulur. İtfa gelirleri ise, sertifikanın itfası esnasında yatırımcıya ödenen ve nominal değerin üzerindeki tutar olarak tanımlanabilir. Bu gelir türü de sermaye kazancı gibi vergilendirilir.
Gayrimenkul sertifikalarının alım-satımından elde edilen gelirlerin ve bu yatırımlardan sağlanan tali ile itfa gelirlerinin vergilendirilmesi, yatırımcıların dikkatle üzerinde durması gereken konulardandır. Yatırım kararları alınırken ve gelirler hesaplanırken, ilgili vergi mevzuatının doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması, beklenmedik mali yükümlülüklerin önüne geçilmesinde kritik bir rol oynar.
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır ve spesifik vergi tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım ve vergilendirme ile ilgili kararlar alınırken profesyonel bir danışmandan destek alınmasını öneririz.
Dipnotlar:
(1) Dar mükellef kurumlar ile ilgili belirlemeler Türkiye'de işyeri ve daimi temsilcisi bulunmayan dar mükellef kurumlar açısından geçerlidir.
(2) Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları hükümleri saklıdır.
(3) Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Yatırım fon ve ortaklıkları ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan dar mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları ile benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenen kurumlar da söz konusu uygulamanın kapsamında değerlendirilmiştir.
İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.
© 2023 Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.