BIST 100
Piyasada politika faizine ilişkin beklentiler %18,25 ile %20,00 arasında dalgalanırken, medyan beklenti ve bizim beklentimiz %20,0’lik bir orana işaret ediyordu. Faiz kararı piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleştiyse de, piyasa beklentilerinin de TCMB’den gelen güvercin sinyaller ile şekillendiğini belirtelim.
TCMB fiyatlama davranışlarında “öngörülenin üzerindeki” bozulmaya ve enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki "tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine" dikkat çekerek, geçen aydan daha olumsuz bir enflasyon görünümüne dikkat çekiyor. Beklentinin üzerindeki faiz artışının arkasındaki gerekçeler olarak bu iki unsuru öne çıkarabiliriz. Bununla beraber, hafta sonu açıklanan düzenlemelerin de işaret ettiği üzere, mevduat faizlerinin artmasını amaçlayan TCMB’nin, bunun aktarım mekanizmasının doğru çalışması yoluyla, politika faizi üzerinden olmasını tercih ettiğini anlıyoruz, ki faiz kararındaki temel motivasyonun bu olduğunu düşünüyoruz. Mevduat faizlerinin artması hedefleniyorsa, olması gereken de açıkçası buydu. TCMB bu görüşümüzü destekler nitelikte, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendireceğini ifade ediyor.
TCMB’nin bu adımının ardından, ticari kredi faizlerindeki referans faiz (mevcutta %31,3) üzerinden 1,8’lik katsayı da dikkate alındığında, ticari kredi faizlerindeki üst sınır da kabaca %38’den %56’ya yükselmiş oldu. Buna göre, önümüzdeki günlerde hem kredi faizlerinde hem de TL mevduat faizlerinde hızlı yükselişler görebiliriz.
TCMB’nin Haziran’dan itibaren verdiği sinyaller, piyasada %25 seviyesinin politika faizinde üst sınır olacağı beklentilerini güçlendirmişti. Politika faizinin şimdi bu üst sınır olduğu varsayılan seviyeye yükseltilmesine karşın, parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifadesinin metinde tutulması, faiz artışlarının devam edebileceğine işaret ediyor. Bu beklenti de en azından kısa vadede TL’nin seyri açısından destekleyici olabilir. Bununla beraber, TL’nin seyri açısından temel belirleyici konulardan biri TL mevduat faizlerinin ulaşacağı seviye olacaktır. TL mevduat faizleri %60’ı aşan enflasyon beklentilerine yaklaştığı ölçüde, ilerleyen dönemde TL’de değer kaybı baskısı da hafifleyebilir.
Serkan Gönençler
Baş Ekonomist
Baş Ekonomistimiz Serkan Gönençler ve Yatırım Danışmanlığı müdürümüz Mesut Kurt, TCMB'nin faiz kararına yönelik tüm merak ettiklerinizi değerlendirdiği özel yayınımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz. 👉🏻 https://gdk.yt/CQOQNw