BIST 100
ABD'de tüketici fiyatlarındaki gerileme ivmesi haziran ayında da devam ederek bir önceki yılın aynı dönemine göre %3 arttı. Aylık bazda bakıldığında ise tüketici fiyatlarının %0,2 arttığı izlendi. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantıya ilişkin beklentiler 25 baz puanlık faiz artışı yönünde şekillenirken, beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrası Fed’in eylül toplantısında swap fiyatlamasına göre 25 baz puan faiz artırım olasılığı düşüş kaydetti. Fed faiz oranının sabit tutulduğu son toplantısına ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu. 2023’te daha fazla faiz artışı beklentisi öne çıktı. Hafta boyunca yerel Fed başkanları bu ayki toplantıda faiz artırımına gidilebileceği sinyalini verse de üretici fiyatları, enflasyon beklentileri ve perakende satışlar ilgili yaklaşan verileri göz önünde bulunduracaklar. Hafta boyunca 2 yıllık tahvil faizlerinde %5’in altı test edilirken dolar endeksinde 15 ayın dip seviyesinde fiyatlama sürüyor.
Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. Hafta içinde rezervlere ilişkin açıklamalarda bulunan ve artışın cesaret verici olduğunu ile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 26 Mayıs itibari ile 98,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervlerinin, 30 Haziran'da 108,6 milyar dolar seviyesine çıktığını aynı dönemde net rezervlerde ise 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini iletti. Hindistan'da düzenlenecek G20 toplantılarına Türkiye'yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek katılacak. Bakan Şimşek'e toplantılarda, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek. Şimşek, G20 toplantılarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerine gerçekleştireceği ziyarette de yer alacak. Haftanın majör konusu TCMB’nin PPK toplantısında bir önceki toplantı baz alınınca büyüme hassasiyetinden tam olarak vazgeçilmemesi, kredi faizlerindeki artışların kademeli olmasının tercih edildiğini ve iç talepteki yavaşlamanın sınırlı tutulmak istenmesi nedeniyle politika faizinin 650 baz puanlık bir artışla %21,5’e yükseltilmesini bekliyoruz, beklentimiz %20,0’lik medyan piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde bir seviyeye işaret ediyor.
Haftaya 6.200 direncini kırarak başlayan BIST-100 Endeks’i, gün içi volatilitenin yüksek olduğu haftayı tarihi zirveler test ederek %4.05 yükselişle 6.437,74 seviyesinden kapattı. Kısa vadeli momentum göstergelerinde yorgunluk sinyalleri oluşsa da 5 günlük haraketli ortalaması üstünde hacimli kapanışların devam ediyor. Bankacılık sektöründe görülen güçlü yükseliş endeksi tarihi zirvelere taşıdığı izlendi. Bu hafta ise, 20 Temmuz PPK faiz kararı ve bilançolar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Teknik olarak, 6.200 direnci üstünde pozitif seyrin devam etmesini ve yeni zirvelerin test edilmesini beklediğimiz haftada, sektör ve hisse bazlı hareketler ön planda olmasını bekliyoruz. Yükselişlerde 6.440-6.565 ilk dirençlerimiz olup 6.565 üstünde tutunma sağlanması halinde alımların 6.750-6,850 ivme kazanması beklenebilir. Kar satışlarında ise 6,320 ve 6.200 desteklerini takip ediyoruz. 6,200 altında kapanışlarda kar satışlarının 6.000 bölgesine doğru hız kazanabilir.
Küresel piyasalarda Fed ile ilgili beklentiler etkisini göstermeye devam ediyor. Fed'in temmuz ayı toplantısında nasıl bir aksiyon alacağı ve yılın kalanına kadar nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Bununla ilgili detaylar 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak Fed toplantısında belli olacaktır. Fed toplantısı öncesi bu hafta için Fed üyelerinden açıklamalar gelmez. ABD'de açıklanacak veriler hafta içerisinde takip edilecektir. ABD'de istihdam ve enflasyon haftaları geride kaldığı için bu haftaki verilerin etkisi fiyatlamaların seyri üzerinde sınırlı kalabilir düşüncesindeyiz. Avrupa kanadında ise Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkililerinin konuşmaları izleniyor. ECB, enflasyonda hedef görülene kadar para politikasında sıkılaşmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor. Bu haftada, Avrupa'da enflasyon haftası olacak. Açıklanacak verinin, toplantıya dair beklentileri de etkilemesini bekleyebiliriz. 17-18 Temmuz tarihlerinde Hindistan'da G20 toplantısı yapılacak. Türkiye'den bu toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılması bekleniyor. Kendisine, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da eşlik edeceği söylendi. 17-19 Temmuz tarihlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerine ziyareti olacak. Mehmet Şimşek'te, G20 toplantısı sonrasında Körfez ülkelerine gidecek. Yeni haftada, Cumhurbaşkanının ikili temasları ve görüşmeler sonrasında yapacakları açıklamalar yakından izlenecektir.
İlginizi Çekebilecek Yazılar