PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Aylık Strateji Raporu | Ağustos : Merkez Bankalarının Toplantıları Sonrasında Veri Odaklı Yaklaşım Yönlendirmesi Öne Çıkıyor

Yayınlanma Tarihi: 01.08.2023


Temmuz ayında majör Merkez Bankalarının kararları ve verilen mesajlar ön plandaydı. FED son iki haftadır fiyatlamalara da yansıdığı şekilde beklentilere paralel 25 baz puanlık faiz artışına gitti. Faizler böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı ve 22 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Karar metninde daha fazla faiz artışına açık kapı bırakılırken enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi. Hatırlayacak olursak son iki yılın dip seviyesinde gelen TÜFE rakamı, üç yılın en düşük artışın kaydedildiği ÜFE rakamları beklentilerin şekillenmesinde etkili olmuştu.

Toplantı sonrası J. Powell ise sözlü yönlendirmeden görece kaçınırken veri odaklı karar alınacağı vurgusunu yaptı. Uygulanan politikanın uzun zaman yeterince kısıtlayıcı olmadığını kararların toplantıdan toplantıya verilmeye devam edeceğini belirtti.

Yılın geri kalanında faiz indirim beklentileri ortadan kalkarken yumuşak iniş beklentisi ile son bir faiz artışının söz konusu olacağı görüşü güç kazanmış durumda.

Bu hafta istihdam cephesindeki seyir ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamı izlenen majör başlıklar konumunda. Ayrıca 24-26 Ağustos’ta düzenlenmesi beklenen Jackson Hole Toplantısının bu yıl ki teması Küresel Ekonomideki Yapısal Değişimler. Ağustos ayında toplantısı bulunmayan majör Merkez Bankalarının Başkanlarının sempozyumda yapacağı sunumlar önemli olacak.

Euro Bölgesi ekonomisi 2. çeyrekte %0,3 büyüdü. Enflasyon ise Temmuz'da gerilerken çekirdek enflasyon 2021'den beri ilk kez manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası sıkılaştırma sürecine yeni faiz artışı kararıyla devam etti. 25 baz puanlık artış geçen yılın Temmuz ayından bu yana verilen 9. artış kararı oldu. Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen AMB Başkanı C. Lagarde, Eylül ve sonrası için alınacak kararlara ilişkin olarak açık fikirli olduklarını ifade etti.

Diğer yandan zayıf veri akışının ön planda olduğu Alman ekonomisi resesyondan çıktı ancak büyüme beklentilerini yakalayamadı. Bu ay açıklanacak ekonomik aktiviteye ilişkin veriler, beklentilerin şekillenmesinde etkili olacaktır.  

Yurt içinde Gelen Hamleler Ve Enflasyon Rakamı Sonrası CDS Cephesinde İyileşme Sürüyor

TCMB yeni yönetimi altında ikinci toplantısında da piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan artışla %17,50'ye çıkarırken karar metninde sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı. Metinde miktarsal sıkılaşma mesajı ve seçici kredi mesajı öne çıktı. Toplantı sonrası kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı %15 olurken reeskont kredilerinde limit artışı kararı geldi.

TCMB bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirmeyi hedefliyor. BDDK, bankaların sermaye yeterliliğinde kredi risk ağırlıklarını yüzde 150'ye çıkarırken taksitlendirmeye sınırlama getirdi. Havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksitlendirme kaldırıldı. Böylece BDDK cephesinden de finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik kredilerde sıkılaştırma adımları atılmış oldu.

TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Erkan, TCMB'nin 2023 yıl sonu tahminini %22,3'den %58'e çıkardığını belirtti. TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarı olduğunu ifade etti. Raporda enflasyon dinamiklerine ilişkin detaylı analizlere de yer verdi. Raporda, döviz kuru sepetindeki %10’luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin ise bir yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu belirtilirken, geçişkenliği artıran etkenler arasında yüksek dolarizasyon, yüksek cari açık, yüksek yabancı para borçluluğu ve yüksek risk primi yer aldı.

Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimine ilişkin gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştiren TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları piyasalarda olumlu karşılandı. Fiyat istikrarı konusunda atılacak adımlara ilişkin yol haritasının yavaş yavaş belirginleşmeye başladığı bu süreçte TCMB yönetimindeki görev değişimi bu güveni pekiştirdiğini belirtti.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, TCMB üç başkan yardımcısının görevine son verildi. Görevden alınan isimlerin yerine Başkan Yardımcılığı görevlerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

Bu hafta açıklanacak enflasyon rakamı haftanın majör başlığı konumunda bulunuyor. Son dönemde açıklanan zamların ardından Temmuz’da TÜFE enflasyonunun çift haneli gerçekleşme potansiyeline işaret ediyor. Öte yandan, kur geçişkenliğinin özellikle hizmet enflasyonuna gecikmeli olarak yansıması ve giyim ürünlerindeki indirim sezonu aylık TÜFE enflasyonunu aşağı çekecektir.

Tüm bu faktörleri bir arada değerlendirdiğimizde, temmuzda aylık TÜFE enflasyonu tahminimiz %9,6 olarak şekilleniyor, ki bu da yıllık TÜFE enflasyonunun %38,2’den 48,0’e sert bir yükseliş göstermesi anlamına gelecek. Bununla beraber, Temmuz TÜFE enflasyon tahminimizdeki risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtelim.

Endekste Güçlü Momentum Gücünü Koruyor

BIST 100 endeksinde mayıs sonu itibariyle yaşanan yükseliş trendi ara ara düzeltmeler yaşasa da güçlü momentumunu koruyor. Özellikle temmuz ayının son dört işlem gününde alımların kuvvetlendiği görülmekte. BIST 100 endeksi temmuz ayında TL bazında %25,3 oranında getiri sağlarken, dolar bazında ise %21 oranında değer kazandı.

Seçim belirsizliğinin bitmesi sonrası rasyonel politikalara dönüş mesajları ve de Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmalar endeks hareketinde katalizör başlıklardan olarak öne çıkıyor. Teknik görünümde temmuz ayını 7.216,96 seviyesinden tamamlayan BIST 100 endeksinde 5 günlük üssel hareketli ortalamayı (6.965) düzeltmelerde destek noktası olarak takip ediyoruz. Bu ortalama üzerinde kalındıkça düşüşler düzeltme hareketi olarak izlenebilir. İndikatörlerde yorulmalar ve negatif uyumsuzluklar görülse de güçlü momentum nedeniyle düşüşler düzeltme hareketi olarak kalmakta. Endekste 5 günlük üssel hareketli ortalama altındaki fiyatlamalarda 6.540 seviyesi önemli destek seviyesi olup, bu seviye altında 6.450 ve 6.280 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı tarafta ise 7.257 seviyesi üzerinde 7.500 ve 7.700 seviyeleri izlenebilecek direnç noktaları konumunda bulunmaktadır.

Piyasalarda Son Durum

rapor

Haziran ayında Dolar/TL kurunda yükseliş eğilimleri ivme kazanırken, aylık bazda BIST 100 endeksi ise sınırlı yükseliş eğilimi kaydetti. Böylece dolar bazlı BIST 100 endeksi haziran ayı değer kaybederek 221,34’den kapattı. 22 Haziran 2023 TCMB faiz kararı sonrası BIST 100 endeksinde yükseliş trendi ivme kazanırken, Dolar/TL’de ise temmuz ayında görece yatay fiyatlamalar etkili oldu. Bu bağlamda BIST 100 endeksinde dolar bazında değer kazanımları etkili oldu. Endeks temmuz ayında dolar bazında %21 oranında değer kazanarak 267,9’dan kapanış gerçekleştirdi. Yabancı takas oranı tarafında ise haziran ayından itibaren yükseliş eğilimi sürüyor. Haziran ayında 29,12 seviyesinde olan yabancı takası, temmuz sonu itibariyle 29,92 seviyesine yükselmiş durumda.

 

 

Haziran ayında yeni ekonomi yönetiminin gelmesi sonrası piyasalarda yeni bir döneme de geçildiği görülüyor. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, haziran ayındaki ilk toplantısında, para politikasında sıkılaşma mesajı verdi. Haziran ayındaki toplantısında, TCMB 650 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 15,00 seviyesine yükseltmiş oldu. Temmuz toplantısında da Merkez, 250 baz puan ile politika faizini yüzde 17,50 seviyesine çekti. Kademeli bir şekilde, faiz artışlarına devam edeceği belirtilirken, seçici kredi ve miktarsal sıkılaşmadan da bahsedildi. TCMB'nin 24 Ağustos tarihinde toplantısı bulunuyor. Bu toplantı içinde temmuz ayındaki toplantıya paralel bir faiz artışı beklentisi hakim. Ay içerisinde gelecek açıklamalar, yine beklentileri etkileyebilir. Dolar/TL kuru temmuz ayında yüzde 4'ün üzerinde yükselişle 26,9360 seviyesinden, Euro/TL kuru ise aynı dönemde yüzde 3,95 yükselişle 29,6181 seviyesinden tamamladı. Küresel dolar endeksi (DXY) temmuz ayını yüzde 1 düşüşle 101,86 seviyesinden kapatmış oldu.

 

atlık rapor

 

Yeni ekonomi kabinesinin belirlenmesinin ardından TCMB’nin parasal sıkılaştırma adımları piyasalarda izleniyor. TCMB, 20 Temmuz 2023 tarihli toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak %17,5 düzeyine çıkarırken, karar metninde ise miktarsal sıkılaştırma ve faiz artışlarının kademeli şekilde devam edeceğini bildirdi. TCMB yılın 3. Enflasyon Raporu’nda 2023 yıl sonu için enflasyon hedefini %58 ve 2024 yıl sonu için %33 olarak belirledi. Rasyonel politikalara dönüş söyleminden sonra önümüzdeki süreçte TCMB’nin alacağı kararlar ve sadeleştirme adımları piyasaların ana odak noktası olacak. Mevcut durumda kısa ve uzun vadeli tahvil faizleri TCMB enflasyon beklentilerinin altında politika faizine yakın seviyelerde seyrediyor. Kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinde temmuz ayı içerisinde sınırlı yükseliş eğilimleri görülmekle birlikte, menkul kıymet tesisine yönelik regülasyonların etkisi ile tahvil faizlerinde beklenen enflasyonun altındaki seyir sürüyor. Menkul kıymet tesisine yönelik önümüzdeki dönemde yaşanabilecek düzenlemeler tahvil faizlerinde volatiliteyi artıracak önemli gelişmelerden olacak. Bu görünüm altında 10 yıl vadeli tahvil faizi temmuz ayını 189 baz puan yükselişle %18,76 seviyesinden; 2 yıl vadeli faiz ise 68 baz puan yükselişle %15 59 seviyesinden tamamladı.

 

 

Euro Bölgesi ekonomisi yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,3 büyüdü. Tüketici fiyat endeksi temmuz ayında aylık bazda beklentilere paralel %0,1 daralırken, yıllık bazda %5,3'e geriledi. Çekirdek enflasyon aylık bazda %0,1 düşerken yıllık bazda değişmeyerek %5,5 oldu. Çekirdek enflasyon 2021'den beri ilk kez manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. ECB beklentilere paralel 25 bazpuan faiz artışına giderken, C. Lagarde, Eylül ve sonrası için alınacak kararlara ilişkin olarak açık fikirli olduklarını ifade etti. Fed’e ilişkin faiz indirim beklentileri ortadan kalkarken, yumuşak iniş beklentisi ile son bir faiz artışının söz konusu olacağı görüşü güç kazanmış durumda. Bu hafta istihdam cephesindeki seyir ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamı izlenen majör başlıklar konumunda. Dolar endeksi ve tahvil faizlerinde yukarı yönlü momentum korunurken, paritede 1,1048 – 1,1100 ve 1,1174 direnç seviyelerdir. Geri çekilmelerde 1,0944 – 1,0892 ve 1,0784 izlenen destek noktalarıdır.

 

 

Küresel piyasalarda Fed dalgası devam ediyor. Temmuz ayında Fed'in beklentiler doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artışına gitmesi, bundan sonraki toplantılar içinde ekonomik verilere bağlı kalarak hareket edeceklerini belirtmesi, piyasalarda da oynaklığa neden oluyor. Ağustos ayında açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin etkisi, ay içerisinde Fed üyelerinin konuşmaları, eylül ayı Fed toplantısına yönelik beklentileri de etkileyebilir. Fed'in ağustos ayında toplantısı olmayacak. Ağustos ayında Çin ekonomisine yönelik açıklanacak veriler de izlenebilir. Jeopolitik riskler, majör merkez bankalarından gelen mesajlar, Fed üyelerinin konuşmaları ve Çin ekonomisi yakından takip edilecek başlıklar olarak bulunuyor. Ons altının seyri açısından önemli olabilir. Dolar endeksi 100 puanın altına doğru hareketinde ısrarcı kalırsa, bu durum ons altının yukarı yönlü hareketini destekleyebilir. Ağustos ayında, dolar endeksindeki görünümde, ons altın üzerinde belirleyici olabilir. Teknik olarak, ons altın için 1980-1985$ direnç bandı olurken, bu direncin üzerinde kapanışların devamında 1995-2010$ direnç bölgesi olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1945$ desteğinin altında 1925$ - 1900$ destek noktaları olarak görülüyor.

 

 

Brent petrol temmuz ayını 74,53 - 85,51$ aralığında geçirdi ve ay içerisinde yüzde 13 yükseliş kaydetti. Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimi kesinti kararlarına devam etmesi, fiyatları destekledi. Beklenen hızlı yükseliş ivmesi yakalanmasa bile piyasada arz sıkıntısının yaratılması fiyatların geri çekilmesini sınırlı kılıyor. Çin ekonomisine dair tedirginlikte petrolde talebi baskılayabilir beklentisini güçlendirince, fiyatların geri çekilmesine neden oluyordu ancak son dönemde, Çin'de piyasaları tatmin etmese bile teşvik adımlarının gelmesi, bundan sonrası için olası yeni adımlarında gelebilecek olması, petrol talebi açısından olumlu yorumlanıyor. Bu nedenle ağustos ayında da, yukarıda bahsedilen konu başlıklarının, petrol fiyatlarının seyrini etkilemesi beklenebilir. Her hafta Amerikan Petrol Enstitüsü ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan haftalık petrol stokları da, petrol fiyatlarının seyri açısından takip ediliyor. Ancak verilerin etkisi pek hissedilmiyor. Sınırlı kalıyor. Brent petrol için 86,20$ - 87,15$ - 88,60$ direnç noktaları, geri çekilmelerde 83,85$ - 82,00$ ve 80,50$ destek noktaları olarak takip edilebilir.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Majör merkez bankalarının faiz kararlarıyla dolu bir ay geride kalırken yeni ayda ABD ve Avrupa tarafında açıklanacak ekonomik veriler gündemde olacaktır. Ağustos ayında, ABD(Fed) ve Avrupa Merkez Bankalarının (ECB) faiz kararları bulunmuyor. Fed ve ECB, temmuz ayı toplantılarında, eylül ayı toplantıları için ekonomik verilere bağlı kalarak hareket edeceklerini belirtmişlerdi. Bu nedenle, bu ay içerisinde istihdam ve enflasyon datalarının bu açıdan önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Özellikle enflasyon verilerinin seyri, eylül ayında faiz artışlarına devam edip etmeyeceklerine yönelik beklentileri belirleyecektir. Ağustos ayı içerisinde her iki ülkenin banka yetkililerinin konuşmaları da takip edilebilir. Sözlü yönlendirmelerde bu süreçte belirleyici oluyor.

24-26 Ağustos tarihlerinde Jackson Hole toplantısının yapılması bekleniyor. Toplantıya, birçok ülkenin merkez bankası başkanları katılır ve onların yapacağı konuşmalar yakından izlenir. Bu toplantıda, ECB ve Fed Başkanlarının konuşmaları, eylül ayı toplantılarına dair beklentileri de etkileyebilir. Jackson Hole toplantısı bu ayın en çok konuşulacak gündemi olabilir.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Türkiye'ye bu ay içerisinde ziyareti bekleniyor. Ancak tarih belli değil. 02 Ağustos tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yapması beklenirken, bu görüşme sonrası detaylarında belli olması bekleniyor. Tahıl koridoruyla ilgili gelişmeler yeni ayda takip edilecektir.

Yurt içinde TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atılan adımlar izleniyor. Ağustos ayında da yeni açıklamalar veya olası yeni adımlar gelebilir. TCMB'nin faiz kararı 24 Ağustos tarihinde görülüyor. Merkezin bu ayki toplantısında da faiz artışı yapması beklenirken, temmuz ayında yaptığı 250 baz puana yakın bir miktar yapması beklentiler dahilinde.

Ağustos ayında siyasi tarafta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ikili görüşmeler yakından izlenecektir. AB ve Türkiye arasındaki görüşmeler devam ederken, bu görüşmelerden çıkacak olası açıklamalar yine piyasaların takibinde olacaktır.

Raporun Detayları

Yatırım Danışmanlığı Birimimizin hazırladığı raporumuzun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İnternet sitemizde yapılan bu paylaşımlar, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir şekilde yatırımcılara telkinde bulunma, yatırımcıları yönlendirme yahut yatırımcılara kar/zarar vaadi verme şeklinde yorumlanamaz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar